Peret arriba a les escales de la catedral de Girona amb el

Hi presentarà l'espectacle Fiesta!, on alternarà clàssics i temes del seu últim disc

El clima mediterrani acostuma a reservar-nos nits caloroses al principi del mes de juliol. Què millor, doncs, que una bona dosi refrescant de rumba catalana per superar les altes temperatures. Serà el dia 7 (22 hores), de la mà de L’inventor del ?ventilador?, una manera de tocar la guitarra molt característica que conjuga melodia, harmonia i ritme. Efectivament, ens referim a Pere Pubil Calaf Peret, el rumber que va agitar el flamenc amb el mambo de Pérez Prado i uns moviments de cintura més propis D’Elvis Presley. Tot plegat emmarcat en el Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona.

Peret oferirà un concert farcit de cançons que han quedat fixades a la retina col·lectiva de tot un país (des de la Lágrima, passant pel Borriquito como tú, la Gitana Hechicera i fins a Saboreando) i que es completarà amb les cançons del darrer disc de L’artista, De los cobardes nunca se ha escrito nada, editat per Universal Music L’any 2008.

Un ?valent’ que fa volar la guitarra

El músic ?valent’ que, quan la toca, fa volar la guitarra entre les seves mans talment com si es tractés D’unes maraques, va realitzar la seva primera gravació L’any 1957. Sis anys més tard, el 1963, va intervenir en la pel·lícula Los Tarantos, dirigida per Francisco Rovira Veleta i protagonitzada per Carmen Amaya.

A Peret, que als anys setanta ja s’havia convertit en tota una estrella a Espanya, se?l pot considerar un dels precursors del mestissatge de músiques del món: sense anar més lluny, la rumba catalana neix de la mescla de la rumba cubana i altres ritmes caribenys amb elements del flamenc.

Als anys vuitanta aquest artista va retirar-se dels escenaris per esdevenir predicador de L’Església Evangelista de Filadelfia. El 1990 va abandonar L’Església i va tornar a cantar i tocar. El 1992 va participar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona. En els darrers deu anys i amb Peret de nou en actiu, la seva figura ha rebut diversos homenatges en forma D’àlbums, concerts i actes, que han situat al pare de la rumba catalana en el lloc que es mereix.

Etiquetes:
,