Peret serà l’artista convidat de la 17ª Fira Mediterrània de Manresa

El pare de la rumba catalana encapçala un projecte social i participatiu que tindrà com a fruit l’espectacle inaugural del certamen manresà

La Fira Mediterrània de Manresa vol posar èmfasi en la incidència social i el potencial transformador de la cultura, de la mà del gran Pere Pubill Calaf, més conegut com a “Peret”. Considerat el principal referent, creador i impulsor de la rumba catalana, Peret serà l’artista convidat de la 17a Fira Mediterrània i, en la línia de vincular la creació artística amb la comunitat i els nous públics, liderarà un projecte social amb col·lectius de gent gran i infants provinents dels barris de Manresa. Es tracta d’una de les principals apostes de l’edició 2014 de la Fira, que culminarà en l’espectacle inaugural del certamen.

Peret als barris de Manresa

El projecte que porta per lema Peret als barris de Manresa, el mateix títol que adoptarà l’espectacle inaugural de la Fira, té com a fil argumental l’aprenentatge i la creació artístiques. Amb una clara voluntat de propiciar la connexió intergeneracional, tindrà com a protagonistes una coral de gent gran i un grup de percussió corporal format per infants d’entre 6 i 12 anys, membres del casal d’infants del barri de La Font dels Capellans, a Manresa.

El projecte s’estructura en dues línies de treball que funcionaran en paral·lel, vehiculades a través de l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. Per una banda, es durà a terme un taller de cant coral amb gent gran, en el qual es prepararan vàries peces del repertori de Peret arranjades per tal que es puguin presentar sobre l’escenari amb ell. El músic Pep Torras, director del taller de cant coral que organitza l’Ajuntament de Manresa, és l’encarregat de conduir aquesta activitat. Per altra banda, es realitzarà un altre taller de percussió corporal amb infants, basat en el mateix repertori de rumba catalana i on s’hi podran incorporar elements de dansa i moviment. El conductor del taller és l’actor i músic Kike Cuadros, excomponent del grup israelià Mayumaná.

El músic Nacho Lesko, productor d’artistes com Manolo García (ex El último de la fila) o el propi Peret, serà el coordinador artístic i la seva tasca consistirà en ensamblar els diferents elements i formacions que confluiran a l’escenari. A banda de les formacions esmenades, la inauguració de la Fira comptarà amb la intervenció de diferents convidats especials, que es desvetllaran a mesura que s’apropi la data. Durant l’espectacle, s’aniran succeint les intervencions dels diferents participants, amb un especial protagonisme del cor de gent gran i el grup de nens al tram final de concert.

El repertori s’interpretarà amb enfoc molt acústic –buscant l’essència de la rumba- i abastarà el conjunt de la carrera musical de Peret. “Peret i els barris de Manresa” tindrà lloc el 9 d’octubre, al Teatre Kursaal de Manresa, a les 21h. Es tracta d’una coproducció entre la Fira Mediterrània, l’Ajuntament de Manresa i l’Associació de Veïns Font dels Capellans.

Acostar la cultura a nous públics

El fet que l’espectacle inaugural de la 17a Fira Mediterrània inclogui un projecte social, respon a l’aposta que el certamen fa per mostrar el poder transformador de la cultura. L’objectiu de la Fira és transmetre una visió oberta i plural de la Cultura Popular: dels videojocs i les arts de carrer a la cultura tradicional, passant per totes aquelles disciplines que acosten la cultura a nous col·lectius i públics, ampliant la seva base social i propiciant nous horitzons per al sector cultural. Participació, patrimoni, nous formats, pedagogia… i també acció social.

Peret als barris de Manresa vol contribuir així a l’acostament de la cultura a tots els segments de població, fomentant la participació comunitària per promoure l’aprenentatge i la creació artístiques com a eines de realització personal i dinamització social; fent possible la col·laboració entre grups generacionals diversos, com a referent motivacional i de cohesió social, i per donar a conèixer la rumba catalana de forma pràctica com una música popular a l’abast de tothom.

Altres propostes de Peret a la Fira

Com a artista convidat, la participació de Peret en la programació de la Fira Mediterrània tindrà també una vessant de proximitat i trobada amb el públic. Divendres 10 d’octubre, a les 19h, el mestre de la rumba oferirà una entrevista pública, en la que, de la mà del periodista Jordi Turtós, Peret repassarà la seva llarga trajectòria artística i, de forma paral·lela, la història del gènere: des dels inicis a mitjans dels anys cinquanta fins al moment actual, i de com elements com “las palmas” o “el ventilador” van donar -amb el segell inconfusible de Peret- identitat a la rumba catalana.

A ritme de rumba des dels 12 anys

I és que el mataroní Pere Pubill Calaf, immensament més conegut com a Peret, és indiscutiblement el rei de la rumba catalana, màxim responsable de la divulgació, eclosió comercial i projecció internacional d’aquest gènere. L’avalen una trajectòria professional engegada quan només tenia 12 anys i èxits que han sobreviscut al pas del temps amb molt bon estat de salut, com “El muerto vivo”, “El borriquito”, “Gitana hechicera” o “Una làgrima”. El seu repertori i la seva figura artística, una de les icones més importants de la música popular al nostre país, estan considerats com el cànon de la rumba catalana.