El periodista Gerard Bagué, nou director de la Revista de Girona

L’escriptor Joan-Lluís Lluís dirigirà la col·lecció «Josep Pla»

Redacció.- El periodista i escriptor Gerard Bagué és el nou director de la Revista de Girona després d’haver guanyat el concurs públic que la Diputació de Girona, editora de la publicació, va obrir per contractar aquest servei, per garantir la transparència i la igualtat d’oportunitats. Bagué substitueix Xavier Cortadellas, també periodista i escriptor, que ha exercit les funcions de director els darrers vuit anys. En el mateix procediment de convocatòria pública, s’han adjudicat també els treballs de coordinació de la revista, en aquest cas al periodista i escriptor Josep Pastells, una tasca que fins ara realitzava la també periodista i escriptora Judit Pujadó. El nou equip exercirà les funcions de direcció i coordinació de la Revista de Girona els propers dos anys, amb la possibilitat de pròrroga del contracte per un període de dos anys més.
Tant Cortadellas com Pujadó continuaran vinculats a la Revista de Girona com a membres del Consell de Redacció, un òrgan d’assessorament extern format per una trentena de persones especialistes en diferents disciplines i àmbits del coneixement d’arreu del territori que participen de forma activa en la preparació de cada número i efectuen l’avaluació sistemàtica de la publicació.
La Revista de Girona és una publicació de periodicitat bimestral que s’edita des de l’any 1955 (fins a l’any 1976 es va publicar amb la capçalera de Revista de Gerona) i té com a objectiu difondre treballs de recerca i de divulgació cultural i científica de temàtiques centrades en l’àmbit de les comarques gironines.
 
Relleu a la col·lecció «Josep Pla»
La Diputació va convocar també un concurs públic per adjudicar el servei de direcció de la col·lecció «Josep Pla», creada l’any 1986 amb l’objectiu de constituir una biblioteca de treballs literaris i periodístics d’autors gironins en format d’antologies i assaigs. L’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, que n’ha estat l’adjudicatari, començarà els treballs de direcció de la col·lecció a partir del proper mes de gener.
La col·lecció ha estat dirigida, des de l’any 2008, per l’escriptor Lluís Muntada, que ha decidit no presentar-se al concurs públic en considerar que ja havia culminat una etapa. La col·lecció «Josep Pla» compta també, des de l’any 2008, amb un consell assessor, format per diferents persones amb una reconeguda trajectòria en l’àmbit de les lletres, que valora les propostes de publicació i acorda de forma col·legiada la programació de títols.
La col·lecció «Josep Pla» presenta, per tant, dues etapes diferenciades: un primer període comprès entre els anys 1986-2008, en què es publiquen vint-i-un títols; i una segona etapa, iniciada l’any 2008 amb el nomenament de Lluís Muntada com a director i la creació d’un consell extern d’assessorament, en la qual s’editen vint títols més. En aquesta segona etapa, la col·lecció s’orienta, per una banda, a la recuperació d’obres literàries ja exhaurides o descatalogades, i per l’altra, a l’edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial. En aquesta segona etapa, s’han reeditat obres de referència de les lletres gironines, com els dos volums de les Memòries d’Aurora Bertrana, Climent, de Fages de Climent, i Sang nova, de Marian Vayreda, entre d’altres.
Ha rebut diversos premis, entre aquests el Sant Jordi de novel·la de 2017, convocat per Òmnium Cultural i concedit en el decurs de la Nit de Santa Llúcia.