Les Perseides, opera prima d'Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró, participarà a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cine de Gijón

Redacció.- La memòria històrica però també la íntima; els esperits i l’ombra del passat que comparteixen espai amb la natura i les restes del que fou un poble pròsper, i, al mig de tot, la mirada aparentment innocent d’una jove adolescent que batalla per gestionar els seus propis conflictes familiars. Amb aquests ingredients, els directors Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró debuten en el llargmetratge amb un guió original escrit per tots dos, juntament amb Maria Colomer, produït per Boogaloo Films i que es va presentar a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires el passat 6 d’abril. Disfressada de relat coming of age vehiculat pel conflicte familiar, Les Perseides va més enllà i fa una reflexió sobre la gestió que aquest país ha fet, i fa, de la memòria històrica, i sobre la importància dels símbols en la nostra societat.
Les Perseides, una producció de Boogaloo Films, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra i Televisió de Catalunya, arribarà a sales catalanes el 5 de desembre. La pel·lícula tindrà la seva estrena espanyola al Festival Internacional de Cine de Gijón el pròxim 17 de novembre, on participarà a la Secció Oficial, abans d’iniciar un recorregut per festivals com L’Alternativa, Márgenes, Cinespaña o Temporada Alta.
Passats presents
En el punt de vista de l’adolescent protagonista de Les Perseides hi ha molt de la mirada i de l’experiència vital dels seus directors. Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró volen parlar dels conflictes paterno-filials i de l’alienació en els espais familiars durant les vacances d’estiu; de paisatges desnaturalitzats i de ruptures generacionals. “És en un d’aquest pobles on els nostres avis ens parlaven d’episodis de la Guerra Civil d’una forma molt desdibuixada, com si fossin llegendes de la zona o històries de terror. Sovint, les noves generacions ja no tenen l’oportunitat de parlar d’aquest tema amb els seus avis, i per tant, hi ha una ruptura generacional on certa informació es perd. Part del guió sorgeix d’imaginar històries en espais abandonats on el silenci i l’absència de la memòria històrica han fet que alguns objectes i símbols perdessin el seu significat original per a donar lloc a nous usos. Per tant, la Història és llegida, doncs, com a ficció, com a somni, com a conte de fantasmes”, diuen els directors. La debutant Nora Sala-Patau Eduard Buch (vist a pel·lícules com El fotógrafo de Mathausen o sèries com Sé quién eres o La Riera) són els protagonistes.
El bateig en el llarg d’Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró
Les Perseides és el primer llargmetratge d’aquests dos directors. Alberto Dexeus ha estudiat Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Direcció Cinematogràfica a la Universidad del Cine de Buenos Aires i Documental de Creació a la ENERC, també a Buenos Aires. És director, guionista i muntador de la sèrie 5 minuts tard (2017-2019), creada per Betevé dins de l’espai Tube d’assaig. També ha codirigit el curtmetratge Monocigótico (2015). Ànnia Gabarró, graduada en Comunicació Audiovisual a la UPF i en Llengües i Literatures Modernes a la Universitat de Barcelona, és la muntadora del curtmetratge Celebració (2016), de Gerard Vidal i Pau Cruanyes, presentat al Festival de San Sebastián. I va ser una de les creadores del documental El que no ens fa diferents (2016). Ha fet diversos tallers audiovisuals a escoles i instituts de Barcelona i actualment fa classes de cinema en un institut.
La productora, Boogaloo Films
Films com Un lloc on caure mort (Premi al Millor Documental Nacional al Festival In-Edit, 2014), The Perfect Protein (2015), La Extranjera (2015), Quiero lo Eterno (2017), Casa de ningú (2017) o Hayati (mi vida) (2018) reafirmen l’aposta de Boogaloo per produir títols que, des del documental o des de la ficció, fan una reflexió sobre les temàtiques actuals vinculades a les inquietuds del nostre temps. Nascuda amb voluntat d’internacionalitzar el talent jove, Boogaloo Films és una productora que no evita el risc ni els punts de vista creatius i artístics. Actualment acaba de produir els documentals Tolyatti Adrift (en coproducció amb Les Films d’Ici) i Magaluf Ghost Town (en coproducció amb Little Big Story i Mosaic Producciones).