Peter J. Balsells, el Centre Eurecat i Josep Viñas, guanyadors de la XI edició dels Premis Manel Xifra i Boada

El Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi han donat a conèixer els guanyadors d'aquests premis que es lliuraran el proper 8 de juliol

 

Redacció.- El proper divendres 8 de juliol a les 20 h. a l’Aula Magna Modest Prats de la UdG tindrà lloc la cerimònia de lliurament de la XI edició dels Premis Manel Xifra i Boada que organitzen anualment el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi.

Aquest any els organitzadors reconeixen la figura de Peter J. Balsells amb el Premi Manel Xifra i Boada a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic, un català que fa decàdes que està afincat als Estats Units, i que és president i fundador de Bal Seal Engineering, Inc., una indústria dedicada a la fabricació de components d’enginyeria, i també de la Fundació Balsells, una organització benèfica que proporciona beques per als estudiants catalans en diversos camps d’investigació. Justament per explicar la seva trajectòria, i dins els actes de lliurament dels premis, pronunciarà la conferència «De Pere Balsells a Peter J. Balsells: El viatge d’un immigrant català fins convertir-se en president de Bal Seal Engineering». Es dóna la circumstància que Peter J. Balsells serà investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona unes hores abans (a les cinc de la tarda).

En quant al Premi Manel Xifra i Boada a la millor trajectòria professional enguany recaurà en Josep Viñas Turbau. que va ser durant prop de 40 anys el Director Tècnic de Bassols Energia. També va formar part de la segona Junta de la Delegació a Girona del Col·legi de Pèrits Industrials.

El Premi Manel Xifra i Boada al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, que es va instituir l’any passat per primera vegada, s’ha concedit al Centre Tecnològic Eurecat. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró i Reus i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. Eurecat aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 36 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses.

Pel que fa al reconeixement que es fa cada any als joves enginyers que han estat guardonats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera, el Premi Manel Xifra i Boada en aquesta categoria per l’especialitat en mecànica serà per Oriol Alamilla, enginyer tècnic industrial, especialitat en Mecànica pel projecte “Control de qualitat per a tubs de fibra de carboni de màquines d’impressió d’embalatge flexible”. En l’especialitat en química industrial serà per Joaquim Agustí Tarrés, enginyer tècnic industrial, especialitat en Química Industrial pel projecte “Projecte de reciclat de paper sense refinat mecànic”. I en l’especialitat en enginyeria elèctrica per Antoni Català, graduat en Enginyeria Elèctrica pel projecte “Dimensionament de la pila d’hidrogen del projecte AQVAM”.

Objectius i trajectòria dels Premis Manel Xifra Boada

Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group, i reben el suport de la Universitat de Girona. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d’Enginyers.

Els premis van néixer l’any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.

Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG).

Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.

En les deu anteriors edicions s’ha reconegut la labor i la trajectòria de persones com:

•Jorge Wagensberg, creador del CosmoCaixa;

•Josep Palau, fundador d’S&P;

•Gabriel Ferraté, exrector de la UPC i de la UOC;

•Joaquim Lleal, fundador de Dytsa;

•Josep Arnau, catedràtic de la UdG;

•Eduard Punset, divulgador científic;

•Josep Serra, responsable de l’empresa Ascensors Serra;

•Joan Peracaula, catedràtic emèrit de la UPC;

•Pedro Miguel Etxenike, catedràtic de la Universitat del País Basc;

•Josep Bosch, fundador de l’empresa Oxiter-Girona;

•Joan Majó, exministre d’Indústria;

•Joan Vidal, fundador d’Aplicacions Elèctriques SA;

•Universitat de Girona, representada pels seus rectors Josep Nadal, Joan Batlle i Anna Maria Geli;

•Jordi Frigolé, director de Nestlé Girona;

•Carles Riba, enginyer industrial vinculat a la UPC;

•Martirià Butinyà, enginyer a Agrienergia;

•Josep Amat, professor emèrit de la UPC;

•Josep Juliol, fundador de PGI Engineering

•Societat Catalana de Tecnologia

•Antoni Cabarrocas, enginyer al grup paperer Torras

•la Fundació CIM