Photographic Social Vision presenta "gent genial", una exposició de retrats realitzats per fotògrafs amb discapacitats derivades de malalties mentals

La mostra és el resultat del taller de fotografia participativa dut a terme per l'àrea d'Educació de la Fundació Photographic Social Vision amb fotògrafs amateurs, residents a la Llar Sant Martí de Barcelona

La Fundación Photographic Social Vision, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, presenta l’exposició “gent genial”, resultat del quart taller de fotografia participativa dut a terme amb residents de la Llar Sant Martí a Barcelona. Al llarg de quatre mesos, deu persones amb discapacitats derivades de malalties mentals han retratar als seus veïns del barri de Sant Martí, gràcies a l’ajut d’un estudi mòbil. El treball realitzat pels participants posa èmfasi a fomentar la trobada i la connexió amb el grup i el seu entorn proper, a la vagada que promou la reafirmació de la seva identitat individual. 

Aquesta experiència forma part dels tallers “punt de vista”, que són l’aposta de Photographic Social Vision per utilizar la fotografia com a eina educativa per a la inclusió social, enfortint en aquest cas la cohesió entre els veins del barri de Sant Martí i qüestionant l’estigmatització d’aquest col.lectiu amb capacitats diferents. A través dels projectes de fotografia participativa, la Fundació documenta realitats a través de la mirada de qui les viu: persones i grups que no sempre poden accedir al llenguatge fotogràfic i tenen poca visibilitat a la societat. Aquest darrer taller ha estat possible gràcies al suport dels laboratoris fotogràfics VM Foto i EGM, a l’equipo de la Llar i Pisos de reinserció de Sant Martí, gestionats per la Fundació Ciutat i Valors, el Centre Cívic Sant Martí, el Bingo Verneda i l’Institut Infanta Isabel d’Aragó. 

Com a resultat final, l’exposició “gent genial” reuneix els retrats dels veïns que varen participar en el projecte i s’exhibiran al carrer, a la paret contigua al Centre Cívic Sant Martí i a la façana de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó. L’acte d’inauguració començarà el dissabte 16 de gener a les 12h al saló d’actes del Centre Cívic Sant Martí amb la projecció de la peça audiovisual que recull el transcurs del taller, i continuarà amb una visita guiada a l’exposició comentada pels autors de les fotografies. 

Considerada sovint la ciutat com un lloc impersonal que fa especialment invisibles als qui no tenen un rol actiu als seus carrers, el projecte busca generar nous espais i els temps de trobada culminant en aquest moment, al llarg del qual, tots podran descobrir i compartir l’obra creada pels fotògrafs. Per a ells, qui han experimentat que fotografiar implica mirar a l’altre i deixar de costat per uns instants la propia realitat, el taller es va convertir en l’exercici de la presencia i de l’empatia que suposa el retrat. Encara amb el risc implícit de la negativa, el grup va treballar amb l’entusiasme, la qualitat humana, la solidaritat i l’alegria. A través de les imatges, cadascun ha intentat trencar la distancia entre l’anònim i el desconegut. El resultat del treball d’aquests fotògrafs ambulants que han retratat a molta gent, gent genial, on s’han realitzat les obres. 

 

Fundació Photographic Social Vision 

Photographic Social Vision és una entitat sense ànim de lucre compromesa en divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme. A través de les seves tres àrees d’actuació (Projectes, Educació, Professional) i fruit de l’experiència acumulada des de l’any 2001, la Fundació persegueix els objectius de sensibilitzar a la societat sobre realitats poc conegudes, promoure la transformació i inclusió social dotant d’eines d’expressió a grups i individus, i donar suport al desenvolupament professional de fotògrafs documentalistes i empreses vinculades al sector.

L’Àrea d’ Educació de la Fundació du a terme els tallers Punt de vista amb col·lectius amb risc des de 2004, i realitza a més visites guiades, activitats i tallers fotogràfics dirigits a tots els públics.