Photographic Social Vision presenta la millor cita del fotoperiodisme internacional amb l'exposició World Press Photo 2011

Aquesta edició presentada per setena vegada consecutiva a Barcelona compta amb tres fotògrafs espanyols i dos projectes relacionats amb Internet i les xarxes socials, sota el lema "Veure per creure"

La Fundació Photographic Social Vision organitza per setè any consecutiu l’exposició internacional World Press Photo. La mostra, que recull les 170 fotografies guanyadores del prestigiós premi internacional de fotoperiodisme, presenta en aquesta edició tres fotògrafs espanyols i dos projectes relacionats amb Internet i les xarxes socials. Sota el lema “Veure per creure”, Photographic Social Vision, que enguany celebra el seu desè aniversari, exhibeix la mostra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) del 23 de novembre al 18 de desembre de 2011.

Photographic Social Vision presenta per setena vegada consecutiva l’exposició World Press Photo al públic barceloní. La mostra itinerant, que en la seva passada edició va arribar als 35.400 visitants, és considerada mundialment com la més important en l’àmbit del fotoperiodisme per la qualitat de les seves fotografies, així com pel debat i la crítica que generen cada un dels treballs presentats. Una cita amb els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de l’últim any que també és un aparador per als millors fotoreporters del moment, oferint-los la oportunitat de presentar un treball moltes vegades censurat pels governs i els mitjans.

Sota el lema “Veure per creure”, Photographic Social Vision convida els visitants a reflexionar sobre la importància i el rol de la fotografia documental en l’actualitat, el darrer reducte de veracitat en l’extensa oferta de missatges i imatges expressament manipulats que consumim cada dia . Els continguts de la mostra World Press Photo són un termòmetre del context social mundial i necessaris per matisar la nostra consciència pública i memòria històrica.

Exposició World Press Photo:

La fotografia guanyadora d’aquesta edició, de la sud-africana Jodi Bieber, immortalitza a Bibi Aisha, una noia afganesa de 18 anys que va ser mutilada com a càstig per fugir de la casa del seu marit a la província d’Oruzgan, al centre de l’Afganistan.

Bieber presenta una imatge que convida a descobrir la història d’aquesta noia. Quan tenia 12 anys, Aixa i la seva germana menor van ser lliurades a la família d’un combatent talibà, que va aconseguir la pubertat, ja estava casada amb ell. Aisha va tornar a casa dels seus pares queixant-se del tracte violent que rebia per part de la seva família política. Els talibans la van buscar per fer la seva represàlia per la humiliació rebuda, tallant-li les orelles i el nas. Aisha va ser abandonada per ser més tard rescatada i portada a un refugi dirigit per l’organització Women for Afghan Women (Dones per Dones Afganeses) a Kabul on va rebre ajuda. Després de passar un temps al refugi, va ser traslladada a Estats Units per rebre teràpia i sotmetre a una reconstrucció facial.

Alguns dels premis també han recaigut en 3 fotògrafs espanyols: Gustavo Cuevas, Fernando Moleres i Guillem Valle.

Gustavo Cuevas és el guanyador del 2n premi Esports per la fotografia de l’agafada del torero Julio Aparicio. El destre va patir una greu cornada després d’ensopegar en una cursa de braus a Madrid quan un dels pitons del toro li va travessar el coll i li va sortir per la boca, rebentant la llengua i fracturant la mandíbula. Després de ser operat d’urgència, Aparicio es va recuperar i va tornar a torejar.

“Menors després de les reixes a Sierra Leone” li ha valgut a Fernando Moleres el 2n premi Vida Quotidiana que retrata la situació dels menors presos a la presó de Pademba Road a Sierra Leone. La presó va ser construïda per allotjar uns 300 presos, però alberga a més de 1100, molts encara adolescents. Segons la llei del país, els menors de 17 anys no han de ser empresonats amb adults, però l’escassa documentació impedeix demostrar la seva edat. Els adolescents poden romandre anys a l’espera de judicis en cel·les de 25 m2 on s’amunteguen fins a 60 reclusos.

Guillem Valle ha rebut el 3r premi Retrats per la fotografia d’un home de la tribu dels Dinka al sud del Sudan, recentment independitzada. Els dinkas, ètnia majoritària al Sudan del Sud, són nòmades agrícoles i ramaders que es desplacen segons l’estació de pluges. Durant els mesos secs, se’n van a la recerca de millors llocs de pasturatge a les terres baixes i viuen en refugis de forma gairebé permanent. Entre 1983 i 2005, els habitants del Sudan del Sud es van embrancar en una aferrissada guerra civil contra el govern del nord, de majoria musulmana, que va costar la vida a un milió i mig de persones. El gener de 2011 es va celebrar un referèndum que va culminar amb el vot gairebé unànime a favor de la independència.

World Press Photo i les noves realitats

Adaptant-se al entorn ia les noves realitats, World Press Photo inclou novetats en els treballs guanyadors d’aquesta edició. Per primera vegada, s’ha distingit un projecte d’una web documental, emfatitzant els nous mitjans en què es publiquen les fotografies i no només els mitjans escrits. A més, s’ha atorgat una menció d’honor i un segon premi a treballs relacionats amb Internet i les xarxes socials. Michael Wolf presenta “Una sèrie de desafortunats esdeveniments” on utilitza la nova tecnologia Google Street View per captar accidents, incendis i baralles, entre d’altres incidents.

En la línia de les xarxes socials, Wolfran Hahn ha merescut el 2n premi de la categoria Retrats per les seves fotografies de persones autoretrats per pujar les imatges al perfil de MySpace. Aquests dos projectes evidencien la gran incidència d’aquests nous suports en el desenvolupament i nous usos de la fotografia com a mitjà d’expressió social.

Les 170 fotografies guanyadores del concurs brinden l’oportunitat al públic d’estar informat sobre l’estat del món. La mostra destaca per la seva excel·lència estètica, el seu valor informatiu, la seva sensibilitat i la seva capacitat d’integrar nous gèneres en fotografia documental. En paraules de Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, “Des dels nostres inicis la voluntat de la fundació és conscienciar per inspirar accions que canviïn les realitats que denunciem a través de la fotografia. El nostre lema “veure per creure” pretén animar el públic a visitar la mostra i entrar en contacte amb visions honestes de la realitat que ampliïn el seu punt de vista. “

Aquest any la mostra torna a comptar amb un quiosc multimèdia on accedir a l’arxiu d’imatges de la fundació holandesa recopilat al llarg de 55 anys d’activitat. Com a novetat, el quiosc també compta en aquesta edició amb projeccions d’entrevistes a diferents fotògrafs.

Un any més, un jurat internacional independent format per 19 membres ha estat el responsable d’escollir les imatges guanyadores entre les enviades per fotoperiodistes, agències i diaris de tot el món. En l’edició World Press Photo 2011 han participat 5691 fotògrafs (dels quals 209 espanyols) de 125 nacionalitats, amb 108.059 enviaments d’imatges classificats en 10 categories: Retrats, Personatges d’actualitat, Temes d’actualitat, Notícies d’actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Natura, Arts i entreteniment, Esports.

La fundació holandesa World Press Photo porta més de 50 anys donant suport al fotoperiodisme internacional i és la responsable d’organitzar el concurs amb més prestigi per fotoperiodistes que es mostra anualment en més de 80 ciutats de 40 països i aconsegueix reunir més de 2 milions de persones . Les seves imatges ens informen, ens emocionen i sobretot ens conviden a reflexionar sobre la nostra societat. Per això, World Press Photo és una exposició amb valors que genera opinió pública, a través de les múltiples mirades sobre situacions sorprenents i sorprenents que es presenten any rere any.

Foto: Jodi Bieber, Sudáfrica, Institute for Artist Management/Goodman Gallery

para Time magazine. World Press Photo del año 2010

Etiquetes:
, ,