Portada de "Les aventures de la Bio i la Medi" de Pilarín Bayés i Martí Gironell

Pilarín Bayès i Martí Gironell publiquen un conte sobre salut i ciència

És una iniciativa de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) amb el suport de l'FCRI

Redacció.- Pilarín Bayés i Martí Gironell publiquen el conte  “Les aventures de la Bio i la Medi” . L’obra és una iniciativa de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i està editada per Estrella Polar i té com a objectiu acostar la ciència i la salut als infants.

Ja es pot trobar a les llibreries i es presentarà el proper dimarts 28 de novembre a les 18h en un acte a l’Escola d’El Foment de Girona obert a tothom. Es comptarà amb la participació dels autors Pilarín Bayés i Martí Gironell, així com representants de l’IDIBGI, i serà organitzat de la mà de la Llibreria 22.

Aquest projecte pioner és una col·laboració excepcional entre dos autors de referència a Catalunya, la il·lustradora Pilarín Bayés i l’escriptor Martí Gironell, en conjunció amb l’IDIBGI. La iniciativa s’ha pogut fer realitat gràcies a l’ajut Joan Oró 2023 de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI).

“Com a dibuixant de llibres infantils, tenir de company en Martí Gironell és un privilegi extraordinari”, afirma Pilarín Bayés. “M’ha agradat molt fer el conte perquè és una oportunitat d’ajuntar l’encant d’un conte, l’emoció i el suspens que desperta, amb un tema que serà útil pels nens en la seva salut i en la seva manera d’entendre com viure millor. Estic contenta d’haver-lo fet i espero amb il·lusió el dia de presentar-lo”, valora la il·lustradora.

“Per mi aquestes aventures de la Bio i la Medi tenen un doble objectiu: abonar el terreny de la curiositat perquè la mainada es faci preguntes i tingui ganes de saber i al mateix temps mirar d’engrescar-los a llegir”, subratlla l’escriptor Martí Gironell, que afegeix: “I fins i tot n’hi hauria un altre, un tercer objectiu: incentivar futures vocacions d’investigadors mèdics!”

Patrizia Campana, editora d’Estrella Polar, afirma que “des d’Estrella Polar estem compromesos amb la publicació d’obres que transmetin valors positius per a la societat i que apropin la ciència als més menuts. En aquest sentit, estem molt orgullosos de poder tenir Les aventures de la Bio i la Medi al nostre catàleg, i més quan ens ve de la mà de dos autors de prestigi, com Pilarín Bayés i Martí Gironell, i el suport de l’IDIBGI, que ens ha ajudat moltíssim en la nostra tasca i en la difusió d’aquesta iniciativa.”

“Des de l’IDIBGI estem entusiasmats de poder col·laborar amb dues personalitats de renom a Catalunya per divulgar la ciència entre els nens i nenes. Com a centre CERCA en biomedicina, tenim la responsabilitat de donar a conèixer la investigació en salut, que és la que dona solucions a les malalties que ens afecten”, explica Marga Nadal, directora de l’IDIBGI.

Segons Jordi Mas, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), entitat que convoca anualment els Ajuts Joan Oro, el llibre que presentem avui “representa un format comunicatiu àgil, viu i original, un conte que vol incidir en la curiositat pròpia del públic infantil, estimulant el coneixement sobre el cos humà i el sistema immunitari”. En la seva opinió, aquest projecte “contribueix a enfortir la divulgació científica en català amb un enfocament innovador en el plantejament del contingut i de la imatge que l’acompanya”.

Aquest conte de Pilarín Bayés i Martí Gironell és un recurs educatiu valuós per a infants, famílies i centres educatius a tot Catalunya. No tan sols busca despertar la curiositat científica dels més petits, sinó també normalitzar l’ús de la llengua catalana en el context biomèdic i de recerca científica. Amb iniciatives com aquesta, l’IDIBGI reitera el seu compromís amb la divulgació científica i amb l’objectiu de fomentar futures vocacions científiques entre les noves generacions.

Sinopsis

La Bio i la Medi són germanes bessones molt curioses. Els encanta saber com funcionen i de què estan fets tots els elements que ens envolten, des d’aparells com telèfons i televisors fins a les plantes i els animals. Però un bon dia la Bio es posa malalta i les dues s’adonen que no saben com funciona el cos humà! Per ajudar la seva germana, la Medi pren una poció per fer-se petita i entrar dins el seu cos per saber què va malament… Allà coneixerà en Mon, un agent del sistema immunitari que li ensenyarà tots els racons i secrets del cos humà, i junts buscaran la manera de combatre els malvats virus que han atacat la Bio.

Martí Gironell

Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui, La República i L’Illa dels Llibres. Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007); La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014). L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí. També ha publicat els àlbums il·lustrats Un talp al meu jardí (2021), Un talp a l’antic Egipte (2022) i Un talp a l’antiga Roma (2023). Paraula de jueu (2020) va ser la seva última novel·la. L’any 2022 guanya el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la El fabricant de records.

Pilarín Bayés

Neix a Vic el 1941 i estudia a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. L’any 1964 publica el seu primer conte per a nens i comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort. Ha publicat més d’un miler de llibres, alguns traduïts a diversos idiomes. Ha col·laborat en innombrables publicacions i exposicions, i els seus dibuixos s’han aplicat a tot tipus de suports i formats: auques, cartells, murals grans, sense oblidar la seva faceta d’escultora. De ben jove va començar a treballar per la revista Cavall Fort i per l’editorial La Galera. Malgrat que s’ha adreçat sobretot al públic infantil i juvenil, la Pilarín també ha assajat la caricatura en publicacions periòdiques com El Correo Catalán, Oriflama o El 9 Nou. L’any 1991 la Generalitat de Catalunya li va donar la Creu de Sant Jordi i, a l’abril del 2011, Vic li va concedir la Medalla d’Or de la ciutat. Per aquest motiu es va fer una gran exposició antològica itinerant: Benvinguts al circ de la Pilarín.