Pippo Delbono porta a Temporada Alta Amore, un espectacle dedicat a l’amor

El festival acollirà l’estrena a l’Estat de la nova producció de la companyia Emilia Romagna Teatro ERT - Teatro Nazionale

Redacció.- Pippo Delbono porta a Temporada Alta Amore, l’espectacle dedicat a l’amor que serà estrena a l’Estat espanyol. El dramaturg i director italià ha escollit diverses creacions dels grans autors fadistes i la poesia escènica de diferents artistes portuguesos per produir al costat de la seva companyia (Emilia Romagna Teatro ERT – Teatro Nazionale) un muntatge que combina música, veus i imatges i que porta a l’escena la vida i el somni.

El projecte va néixer d’una trobada entre Pippo Delbono i el seu amic i productor de teatre Renzo Barsotti, que viu i treballa a Portugal des de fa anys. Els dos creadors van idear aquest muntatge a partir del seu desig de realitzar junts una obra sobre Portugal. Amore és un viatge musical -amb el cant i els balls del país lusità- i líric per un paisatge entre Portugal, Angola i Cap Verd a través del so melòdic del fado i les paraules dels grans poetes històrics del fado com Carlos Drumming De Andrade, Eugenio De Andrade, Daniel Damásio Asensão Filipe, Sophie de Mello Breyner Andresen, Jacques Prévert, Reiner Maria Rilke o Florbela Espanca.

L’espectacle de Pippo Delbono, que es veurà el 5 de novembre al Teatre Municipal de Girona, presenta una doble visió de l’amor. Per una banda, recorda que tots els humans busquen l’amor intentant fugir de la por que ataca, i per l’altra posa sobre la taula un constant anhel per buscar un amor que es manifesti en un moment de pau, més enllà de qualsevol por.

“Sempre estem a la recerca de l’amor: anem ensopegant amb moltes lluites doloroses que ens depara la vida i el que ens porta per aquest camí és probablement aquesta recerca incansable. Per tant, vull intentar tornar al teatre quelcom que comuniqui aquest amor” explica en les paraules de presentació de l’espectacle l’autor i director Pippo Delbono.

El muntatge també parla de la pandèmia i com aquesta ha deixat de banda tots els efectes més personals i íntims que, en canvi, són el nucli de l’horror. Molta gent va fer el seu últim viatge totalment sols sense possibilitat que els seus éssers estimats els poguessin assistir fins al final. L’obra recorda i homenatja, per tant, als milions de persones que van marxar sense poder sentir cap paraula últimes d’amor i consol, i ens remunta a aquella època amarga i surrealista que va obligar els éssers humans a pensar en la distància, la malaltia, l’espera i la pèrdua.

L’obra s’interpreta dalt d’un escenari buit, on només hi ha un arbre al principi doblegat pel vent. El fons, les ombres es projectaran sobre un fons vermell d’amor, sang i passió. La pintura de llum i foscor, sons i silenci, moviments i quietud seran els protagonistes d’Amore.

Pippo Delbono compta en la producció d’aquest espectacle amb el seu equip habitual i alhora incorpora persones que miren Portugal des del respecte, un país que representa les tradicions i que s’ha convertit en una terra mestissa per vocació on s’hi han trobat diferents cultures i que s’ha inclinat cap a l’hospitalitat. “A Portugal sembla que no hi ha aquesta amenaça constant que s’arrossega en altres països com la desconfiança, el racisme i l’individualisme” narra Delbono mentre que descriu el país lusità com un lloc “fet de passió i nostàlgia i, més de mai, de mort”.

A banda del paisatge, el dramaturg també ha escollit Portugal per la seva llengua i la manera de pronunciar-la amb una musicalitat molt característica. Considera que la seva literatura i estil transmeten una tendresa que permet comunicar l’amor com a forma de respecte.

Dolly Albertin, Gianluca Ballarè, Margherita Clemente, Ilaria Distante, Aline Frazão, Mario Intruglio, Pedro Jóia, Nelson Lariccia, Gianni Parenti, Miguel Ramos, Pepe Robledo, Grazia Spinella i el mateix Pippo Delbono conformen l’elenc d’Amore. El reputat director italià és la segona vegada que trepitja Temporada Alta després que el 2020 hi estrenés La gioia.