Plácido Domingo guanya el Premi Birgit Nilsson de música clàssica dotat amb un milió de dòlars

Ha interpretat més papers que cap altre tenor en tota la història

La Fundació Birgit Nilsson atorga el major premi de música clàssica de la història, que serà entregat al tenor en una cerimònia que se celebrarà a finals de 2009
La Fundació Birgit Nilsson ha anunciat avui que Plàcido Domingo és el primer guanyador del Milió de Dòlars del Premi Birgit Nilsson, el més important de la història de la música clàssica. La llegendària soprano dramàtica sueca Birgi Niltsson (1918-2005) va deixar com a llegat el seu desig de premiar els assoliments excepcionals en el camp de L’òpera i els concerts amb una suma D’un milió de dòlars. El nom del primer guanyador, escollit per la mateixa Birgit Nilsson, s’ha mantingut en secret fins al seu anunci oficial. Plácido Domingo rebrà el Premi Birgit Nilsson en una cerimònia a finals de 2009.

A principis de la dècada de 1980, cap al final de la seva àmplia i distingida carrera, la llegendària soprano dramàtica sueca Birgit Nilsson va decidir crear una fundació que fes entrega D’un premi cada dos o tres anys, per valor D’un milió de dòlars, per a assoliments excepcionals en el cap de L’òpera i els concerts. La Fundació Birtgit Nilsson ha anunciat que Plàcido Domingo serà el primer guanyador del Milió de Dòlars del Premi Birgit Nilsson. Va ser la mateixa Birgit Nilsson qui va escollir Domingo com a primer guanyador del Premi. ?Ella va voler honrar un dels grans cantants D’òpera de tots els temps, la contribució del qual al món de L’òpera i dels concerts no admet comparació?, explica el professor Rutber Reisch, president de la Fundació Birgit Nilsson. ?Amb la seva elecció del primer guanyador ella també va expressar el propòsit del seu Premi, que és distingir els assoliments excepcionals en el món de les arts escèniques’. També va ser el desig de Birgit Nilsson que la primera cerimònia D’entrega tingués lloc a Estocolm. La gala està prevista per a finals de 2009.

La carrera internacional de Plácido Domingo és llegendària ? ha interpretat 130 papers diferents, més que cap altre tenor en la història. Fa deu anys, Plàcido va superar el rècord que Caruso va mantenir durant molt de temps en L’obertura de la temporada de L’Òpera del Metropolitan, i aquest any celebra els seus 40 anys cantant en aquest teatre, on va inaugurar la temporada en 21 ocasions. La musicalitat de Domingo es confirma pel seu extraordinari repertori i la seva carrera interpretativa, així com pels seus assoliments com a director, administrador, i el seu compromís amb les causes humanitàries, i també com a creador de programes per a joves artistes.

Algunes de les distincions del Mestre Domingo inclouen: la Medalla de la Llibertat del Kennedy Center Honors (Estats Units), la Legió D’Honor (França), el títol de Caballer Honorari de L’Imperi Britànic i el Doctorat Honoris Causa per la Universitat D’Oxford (Regne Unit) així com el Premi Mundial President Gorbachov per a Causes Humanitàries.

Fotografia de Sheila Rock