
14 des. 2020 Plácido Mo, redescobrir el Poble Sec amb la mirada de persones sense sostre
La creadora Magda Puig Torres presenta un recorregut auditiu per diferents carrers del barri
Redacció.- Caminar pels carrers del barri del Poble Sec de Barcelona agafa una nova dimensió amb Plácido Mo, un recorregut per la ciutat guiat per la veu de persones que han viscut al carrer. La proposta, de Magda Puig Torres, s’ha pogut veure anteriorment a les ciutats de Terrassa i Girona, i arriba aquesta setmana a Barcelona amb la complicitat d’Arrels Fundació.
Plácido Mo és un dispositiu artístic documental per re-descobrir llocs que, malgrat ser aparentment invisibles, estan plens d’una vida que encara no s’ha relatat. “La gent veurà com es transformen els carrers per on han passat moltes vegades i com les experiències d’altres persones poden fer-te veure la realitat d’una manera diferent”, apunta la seva creadora.
Per explicar la realitat del Poble Sec, el projecte ha comptat amb la participació de tres persones que viuen o han viscut als carrers de Barcelona: Anna Maria Llobet, Fran Mora i Stephan Tubbeckx. Tots tres es mostren satisfets de poder ensenyar la seva realitat i demanen a la gent que es posi a la seva pell. “Que no critiquin, que no ens titllin de drogoaddictes ni d’alcohòlics. Hi ha moltes històries, cadascú té la seva. Penso que és maco conèixer les persones abans de jutjar-les”, reclama Llobet.
El públic, equipat amb uns auriculars, podrà sentir les seves veus, però no veurà cap intèrpret durant el recorregut. “Volíem que fossin una veu del barri, però no exposar ni la seva imatge ni qui eren”, explica Puig Torres. El que sí que trobaran els espectadors són petites intervencions artístiques -gràfiques, d’objectes, de creació d’atmosfera- que permetran re-mirar la ciutat a través d’uns altres ulls i d’una altra realitat. “De vegades són molt visibles i de vegades no tant perquè juguem amb el que es veu i el que no es veu, què mirem i què veiem”, explica Puig Torres. “A nivell estètic, moltes de les intervencions tenen el color groc, però n’hi ha d’altres que les descontextualitzem d’aquest color justament perquè dubtis de si allò realment forma part o no del paisatge urbà”, afegeix.
Plácido Mo es va estrenar al festival TNT 2016 de Terrassa, aquest 2020 s’ha pogut veure a Girona i el 2021 s’estrenarà a Mont-real, al Canadà. Cada lloc compta amb una dramatúrgia, unes intervencions i unes veus diferents, però el que no canvia és el títol. “Quan estava ideant el projecte vaig trobar el compte de twitter @Placido_Mo, on es relatava el desallotjament d’un home i la seva transició al carrer”, explica Puig Torres. Dues setmanes després, es va filtrar als mitjans que darrere d’aquell compte hi havia la iniciativa Tots mereixem una oportunitat d’Arrels Fundació. Tot i ser un pseudònim, el veritable Plácido Moreno va existir. Va morir el 10 d’octubre de 2010 als 52 anys i n’havia passat 10 al carrer.
La proposta, que es podrà veure del 16 al 20 de desembre, subratlla el vessant social del programa artístic del Teatre Lliure.