Pobles de Circ arriba a 8.700 persones de pobles petits

S'han programat 45 espectacles i 11 tallers

Redacció.- Pobles de Circ, una de les onze mesures incloses en el Pla d’Impuls al Circ 2019-2022, ha finalitzat aquest passat mes de desembre amb molt bona qualificació per part dels ajuntaments participants. La iniciativa ha suposat la programació de 45 espectacles i 11 tallers de circ que ha arribat a 8.700 persones de públic en poblacions amb molts pocs habitants.

Es tracta de municipis de menys de 10.000 habitants distribuïts per tot el territori del país, com Alcanar (Montsià), Talarn (Pallars Jussà), Sant Hilari Sacalm (La Selva), Bellver (La Cerdanya), Prats de Lluçanès (Osona), Ulldemolins (Priorat), Sort (Pallars Sobirà).

La mesura Pobles de Circ està coordinada per l’Associació de Professionals de Circ de Pobles de Circ (APCC), i compta amb el suport econòmic del Departament de Cultura així com dels ajuntaments participants. L’objectiu de la mesura és reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a espectacles de circ i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició. També vol difondre la creació de circ catalana, així com donar més oportunitats d’exhibició per a les companyies. A més, amb la participació dels espais de formació en circ s’ha acostat aquestes iniciatives als municipis i població més pròxima.

En aquesta segona edició, com ja es va fer durant el 2020, tots els espectacles i tallers han seguit la normativa del PROCICAT per evitar contagis de COVID-19.


Espectacles de diferents formats i disciplines, i també per a públic adult

A partir d’una convocatòria anual per part de l’APCC per recollir propostes artístiques de companyies de circ catalanes, cada any s’ha fet una selecció per part dels ajuntaments participants (quatre el 2020 i set el 2021) i programadors/es amb experiència en circ. I a partir d’aquesta catàleg d’espectacles cada municipi ha organitzat la seva programació. Des de l’APCC s’ha vetllat per tenir en compte criteris de gènere, diversitat de disciplines i format (gran, mitjà i petit) i també perquè, durant el 2021, un 20% de les propostes estiguessin adreçades a públic adult, per promoure que no es tracti només de creacions per públic familiar. Els tallers de circ han anat a càrrec d’espais pròxims als pobles que ja organitzen formacions arreu del territori, per tal de crear vincles amb els municipis.

La programació del 2020 va comptar amb Col·lectiu La Persiana, la cia Anna Confetti, Sonríexnarices, Planeta Trampolí, Los Sullivans i Improvistos Krusty Show, i durant el 2021 han actuat Los Galindos, La Churry, Cia Seon, Jam, Todozancos, En Diciembre, Companyia de circ “eia”, cia Du’k’to, Entre Nous, Circ Pistolet, Madame Gaüc, Jessica Arpin, Kerol, Pessic de Circ, Col·lectiu TQM.

 

Avaluació molt positiva

Tant els ajuntaments com les companyies han qualificat de molt positiu el ressò aconseguit per aquesta programació, i destaquen les xifres molt altes de públic malgrat les restriccions establertes (limitació de l’aforament, confinaments municipals o comarcals, etc). En total, unes 2.500 persones van assistir i participar en els diferents espectacles i tallers. Cal tenir en compte que es tractava de municipis petits d’entre 400 i 2.500 habitants.

Pel que fa al 2021, les xifres han estat més elevades perquè han participat un total de 7 pobles, en sumar-se a la mesura Alcanar, Sant Hilari Sacalm i Talarn. S’han programat 29 espectacles i 7 tallers amb un públic aproximat de 6.200 persones.

 

Pobles d’arreu del territori

Els pobles participants a la mesura Pobles de Circ segueixen criteris de distribució territorial i de proximitat amb espais de circ, i en la majoria dels casos es tracta de municipis i comarques on no es programa circ o fins i tot no hi ha programació regular d’arts escèniques.

Els pobles que han participat en el projecte són: Bellver de Cerdanya (1.979 habitants, comarca de La Cerdanya), Sort (2.360 habitants, Pallars Sobirà), Ulldemolins (402 habitants, Priorat), Prats de Lluçanès (2.537 habitants, Ripollès). El 2021 s’hi afegeixen Alcanar ( 9.402 habitants, Montsià), Talarn (651 habitants, Pallars Jussà), Sant Hilari Sacalm (5.591 habitants, La Selva).

 

Pobles de Circ, una mesura del Pla d’Impuls al Circ

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.