El Poesia i + 2020 reivindica el poder transformador de l’art i la cultura

Hi haurà doble format, amb públic i per streaming

Redacció.-El Poesia i+, el festival d’irradició poètica més important i de referència de fora la capital, organitzat per la Fundació Palau a Caldes d’Estrac, ha donat a conèixer avui la programació completa de la seva 15a edició.
Del 2 al 12 de juliol, el festival se celebrarà en un format híbrid, combinant recitals i concerts presencials, amb aforament una mica més reduït de públic, i actuacions retransmeses en directe via streaming, però sense renunciar a l’ànima del festival: una trobada entre públic, artistes i l’entorn natural del Maresme.
El festival, un dels més actius i innovadors de la creació poètica i artística contemporània, ha presentat avui la seva programació completa, un cartell ple de poesia i d’encreuaments creatius. Als primers noms que es van desvelar fa unes setmanes (Christina Rosenvinge, Irene Solà + Estampa, Blanca Llum Vidal + Los Sara Fontán, Bernardo Atxaga, Laia Estruch i Clàudia Cabero) se li sumen poetes, músics i artistes en tota mena de formats.
Des de noms destacats de l’escena poètica actual, com els de Bernardo Atxaga, Yolanda Castaño, Jordi Cornudella, Estel Solé, Josep Pedrals i Albert Balasch, i recitals que posen veu a autors com Samuel Beckett (Aina Clotet i Jordi Oriol) i Erri De Luca (Lu Rois i David Fernández), fins a concerts com els de Mishima, Christina Rosenvinge (amb un format especial pensat expressament per al festival), Marialluïsa, Miquel Serra, Joan Garriga (un dels primers concerts de presentació del seu nou disc), Marina Herlop i Pinan 450f, entre d’altres, passant per formats més experimentals com els de Laia Estruch, María José Llergo, Irene Solà + Estampa, Versonautas i Nois Tutú (David Caño i Gerard Altaió).
Poesia segura
Per tal de garantir la seguretat de públic, artistes i personal, el festival es concentrarà enguany al parc de Can Muntanyà i la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, excepte el primer dia, que tindrà lloc com de costum a Canet, l’única població de les que impulsen el festival que pertany a la regió sanitària de Girona. Tot i això, el Festival vol remarcar el suport i implicació de la resta de municipis que impulsen el festival: Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella, Mataró, Arenys de Mar, Teià i Sant Vicenç de Montalt, aquests dos últims des d’aquest mateix any. El festival vol ser una taca de tinta que s’expandeix per tot el Maresme i, des del Maresme, arreu. Aquest any, a més, a través de les emissions de recitals en streaming aspira a arribar molt més enllà.
Les entrades es posen a la venda avui mateix al web del festival http://poesiaimes.cat. La inauguració el dia 2 serà gratuïta; la resta de nits seran de pagament: 15 euros la entrada individual i 78 l’abonament general.
La imatge del festival: la pausa, la coma, els silencis
Després d’uns mesos confinats, comencem a recuperar l’espai públic i les activitats a l’aire lliure. I en tot aquest temps de confinament és quan s’ha gestat aquesta edició tan especial del Poesia i +, la quinzena: des del confinament, mirant a través de la finestra i esperant que passi el temporal per tornar a fer aquelles coses senzilles que fèiem sense donar-hi gaire importància. I llegint. La poesia ha estat en aquests moments, més que mai, un bàlsam, un pal·liatiu, una companya de viatge. I ens ha ajudat a entendre que ens hem de relacionar amb la natura des d’una altra posició.
La imatge d’aquest any, doncs, presenta la poesia com un bàlsam i també com una catarsis: evoca l’art i la cultura com un element transformador i de comunitat en un moment tan crític. La poesia i el seu poder expandit en totes les arts ens inspira, ens transporta i, d’alguna manera, ens pot curar. Només ens cal tornar la mirada cap a les coses petites, senzilles, al marge d’una mirada superior o de domini. La natura ens acull, com la poesia.
Davant de tant de soroll i tanta negativitat —i pensant en una normalitat que contamina i tensa el nostre entorn natural—, posem en valor un valor essencial de la poesia: la pausa i els silencis. Aquest festival defuig els grans formats i la bulímia cultural, suposa una coma entre tanta activitat frenètica. I una manera d’ocupar els espais del Maresme més amable, més fràgil.
Volem que, cada cop que algú es topi amb una peça de comunicació del festival, trobi un cert alleujament, una alenada de positivitat i hi trobi, segons el format, una qualitat gairebé meditativa. No hi ha grans paraules o eslògans brillants: només un bocí del Maresme que acull el festival, un tros de cel, uns núvols o unes gotes de mar.
La imatge, ideada per Soon in Tokyo, té diversos suports: cartells, la programació de la web —enguany no podem fer programa imprès— i uns vídeos creats per Soon in Tokyo, Joaquín Urbina y Javi Tles. En diàleg amb la imatge, a la Fundació Palau es podran veure una sèrie de quatre videopoemes de María José Llergo, que també ha cedit la música i la veu per al vídeo principal.
Mascaretes personalitzades de Frederic Amat i Top Manta
La mascareta s’ha convertit ja en un element clau de la “nova normalitat” amb el qual, segurament, conviurem una bona temporada. Per a aquesta nova edició, el Poesia i + posarà a la venda mascaretes del festival, creades per l’artista Frederic Amat i produïdes pel col·lectiu Top Manta.
Gran lector de poesia i amant de la paraula, Frederic Amat és un artista que defuig les categoritzacions i les etiquetes, que no ha deixat de buscar nous reptes creatius. Un artista plàstic sense límits que ha treballat en tota mena de suports i que també s’ha caracteritzat pel seu constant compromís social i cultural. És per tot això que el festival ha pensat en ell a l’hora de crear la imatge de les mascaretes del Poesia i +, un alfabet desendreçat amb què es pot reescriure el món.
La producció de les mascaretes ha anat a càrrec de Top Manta, una marca que el Sindicat Popular de Venedors Ambulants va impulsar el 2017 amb l’eslògan “Roba legal, gent il·legal”. Això els ha permès crear llocs de treball, obrir una botiga al barri del Raval i engegar un taller de serigrafia que treballa per a la pròpia marca i per a altres col·lectius.
Davant la crisi del Covid-19, han impulsat i donat suport a tot tipus d’iniciatives solidàries. Han reconvertit la botiga que tenen al carrer d’En Roig, al barri de Raval de Barcelona, en un taller de costura, on produeixen mascaretes, bates i altres elements de protecció per al personal sanitari i per a totes les persones que en necessitin. En menys d’un mes ja n’han fabricat més de 14.000 unitats, que han repartit a diversos centres sanitaris catalans i han fet donacions a l’Ajuntament de Barcelona/Barcelona Activa, a més d’una desena d’entitats i associacions d’arreu del territori que treballen amb col·lectius vulnerables.