Pompeu Fabra, present en els cartells de la cinquena edició de Girona, mots i Flors

Els comerços i equipaments de la ciutat exposen als aparadors fragments literaris que evoquen flors diverses

Redacció.- Aquest any Mots i Flors homenatja vint escriptors i vint flors. Però té un convidat d’honor, el lingüista Pompeu Fabra, de qui se celebren els 150 anys del naixement. Fabra, artífex de la normativització del català i científic clau en la construcció d’una llengua vàlida per a tota la col·lectivitat catalanoparlant, va promoure una obra d’importància definitiva. El seu cartell reprodueix la definició del mot flor tal com va aparèixer al Diccionari general de la llengua catalana de l’any 1932.
Com ja ha estat habitual en altres edicions, els autors i autores representats el 2018 comprenen un ventall ampli d’èpoques, estils i personalitats: Carles Fages de Climent, M. Aurèlia Capmany, Agustí Bartra, Empar Moliner, Judit Pujadó, Carles Rebassa, Josep Pla, Jenn Díaz, Quim Monzó, Jacint Verdaguer, Joan Argenté, Màrius Torres, Najat El Hachmi, Antoni Clapés i Flaqué, Avel·lí Artís Gener, Pompeu Fabra, Francesc Fontanella, Guerau de Liost, Mercè Rodoreda, Isabel-Clara Simó i Carme Osan.
Pel que fa a les flors, les beneficiades han estat calèndula, camedris, camèlia, campaneta, clavell, flor de Nadal, frèsia, gallaret, genciana, gerani, gessamí, gladiol, lliri, malva, margarida, petúnia, rosa, sempreviva, tulipa i viola.
Els pòsters, penjats en diferents establiments i equipaments del Barri Vell, Vista Alegre, l’Eixample, el Mercat del Lleó i la Devesa, recullen fragments literaris dels autors i flors seleccionats, amb una breu descripció etimològica.
Girona, mots i flors, després de cinc anys de cartellera poeticoflorística a la vista de passejants i compradors, pretén ser una activitat entretinguda i pedagògica. Per això també s’ofereix als instituts i als alumnes dels cursos de català per a adults un joc de recerca d’informació a través dels cartells, com un recurs educatiu en col·laboració amb els comerços. A més a més dels pòsters, a les biblioteques municipals hi ha punts de llibre a disposició dels usuaris.
Mots i flors l’organitza el Servei Local de Català de Girona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona. Comença per Sant Jordi i dura fins al 20 de maig, data de cloenda de Temps de Flors.