Ponten Pie celebra 10 anys als escenaris portant el seu espectacle Ârtica al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet

Es tracta d'una proposta íntima, poètica i per a una audiència limitada on l’espectador es submergeix dins d’una casa a 5°C de temperatura

Redacció.- Després d’una extensa gira internacional arriba a Catalunya la companyia Ponten Pie de Sergi Ots. Aquesta serà una oportunitat única per veure el segon espectacle que va crear la companyia i que suposa una continuïtat en la recerca de nous llenguatges teatrals, una nova concepció escènica i una clara aposta per trencar motlles.
Ârtica és una proposta íntima, poètica i per a una audiència limitada on l’espectador es submergeix dins d’una casa a 5°C de temperatura. Una proposta d’imatges cinematogràfiques on la nostàlgia i la preservació de la memòria humana escrivien la base de la dramatúrgia. Ârtica és un espectacle no convencional, sense text, on l’experiència teatral esdevé una aventura sensorial. Una casa vella de fusta de poques dimensions alberga un misteri visible només per als 20 afortunats que aconsegueixin entrar-hi. L’espectador entra literalment a l’espectacle, forma part d’aquesta història i viu per un moment dins les olors, les respiracions, l’ànima dels personatges a escena.
El muntatge és una experiència única, on els espectadors estaran acompanyats per uns càlids abrics que els protegeixen de la temperatura a la qual es troba l’interior d’aquesta casa, tots ells seran testimonis d’un secret guardat minuciosament. Com si d’un contenidor es tractés, a aquesta casa arriben diàriament abrics vells i trencats de totes les parts del planeta. Després d’un exhaustiu control, aquests “filadors” troben el “fil ànima” de cada abric, i amb l’ajut d’una estranya màquina deixen al descobert la seva última història viscuda. L’últim sospir.
Ârtica és el segon espectacle de la companyia i suposa una continuïtat en la declaració d’intencions que va suposar el seu primer projecte, forjant una nova concepció teatral, una aposta per a trencar motlles, reforçant la investigació i la recerca de nous llenguatges teatrals, exportant un tipus de teatre que admet tots els públics i projectant una companyia jove.
Volen sacsejar a l’espectador, no violentament sinó contundentement, cap a unes emocions molt concretes. Volen que presenciar l’espectacle signifiqui formar part d’aquella història. Una escena que físicament desapareix, trenca rotundament la quarta paret i fa que realitat i ficció es fonin completament.
L’aforament limitat és una voluntat de què cada espectador se senti completament integrat en el que està veient; volen compartir uns instants íntims amb ell i dedicar-li una total atenció.
10 anys de Ponten Pie
Ponten Pie és un projecte creat i dirigit per Sergi Ots. Va nèixer ara fa 10 anys, a Santa Coloma de Gramenet, amb l’objectiu de buscar en els seus projectes una interpretació i una posada en escena poc habitual o quotidiana, buscant arribar d’una manera particular a l’espectador, implicant-lo directament dins de la història que estan observant. Sota l’autoria de les seves pròpies creacions, treballa d’una manera molt minuciosa.
La gran potència estètica i visual dels seus muntatges, la manera de buscar en el treball dels seus intèrprets una peculiar veritat dramàtica, ja sigui des del vessant del text com la del gest, convertint cada peça en un petit món real i autèntic. L’estil dels seus projectes, on es barregen diverses disciplines teatrals s’ha denominat com un dels nous llenguatges teatrals. En aquests 10 anys la companyia ha creat tres obres, Copacabana, Ârtica i Loo. Amb ells ha estat guardonat amb diferents reconeixements com el Premi FETEN al millor espectacle per la primera infàcia amb Loo, el Drac D’or a millor espectacle infantil de la Fira de Titelles de Lleida amb Loo, el Drac d’or per l’escenografia a la Fira de Titelles de Lleida amb Ârtica, Premi al Millor espectacle per Ârtica del festival THEATER WITHOUT MASK de la ciutat de Skopje, Macedònia, el Premi MORTIZ a millor espectacle a FiraTàrrega amb Ârtica o l’Aplaudiment a la creació emergent als Premis FAD Sebastià Gasch per Copacabana, entre d’altres.
La companyia en aquests 10 anys ha estat present en nombrosos teatres i festivals de renom d’arreu del món i gran part de la seva trajectòria és a teatres internacionals com ara el Teatre KAAT, Yokohama (Japó), Aichi Arts Center, Nagoya (Japó), Hong Kong Cultural Center (Hong Kong), Macao Cultural Center (Macao), Festival Imaginate a Edimburg (UK), Festival MOMIX a Kingersheim (França), Teatre De Krakeling d’Amsterdam, Het National Theater a La Haya (Països Baixos), Temporada Alta de Girona, Festival de Barcelona GREC, Teatre Corral de Comedias d’Alcalá de Henares, Ruutia! Festival a Helsinki (Finlàndia), Festival Cultura Nova de Heerlen (Holanda), Festival UNIDRAM a Potsdam (Alemanya), Teatre Burghof a Lörrach (Alemanya), Passage Festival d’Helsingor (Dinamarca), Teatro Calderon de Valladolid, Festival FETA de Gdansk (Polònia) o el Festival PIT a Porsgrunn (Suècia).
El passat desembre varen crear l’espectacle inaugural del Festival Imaginique de Singapur. Després de la seva estada a Santa Coloma de Gramenet, les seves properes cites són del 12 de març a l’1 d’abril faran gira per França i Alemanya; del 4 al 6 de juny estaran al Teatre CCB_Lisboa (Portugal) i del 15 de juny al 5 de juliol faran temporada a Xangai (Xina).