Porta Ferrada proposa l’únic concert a Catalunya del pianista guixolenc resident a Copenhaguen Josep Ribera com a presentació del festival a la ciutat

Cinc concerts gratuïts de música clàssica permetran gaudir d’espais emblemàtics de Sant Feliu a través del cicle Música a la ciutat, que obre les portes de cases senyorials com la Traschler i la Nadal-Udaeta

El Festival Internacional de la Porta Ferrada presenta l’única actuació a Catalunya del pianista guixolenc resident a Copenhaguen Josep Ribera. Aquest serà el concert de presentació del festival a la ciutat i tindrà lloc aquest divendres 5 de juliol a les 22 h a l’església del Monestir. Fa gairebé 60 anys que el pianista català no ha actuat a Catalunya.
Nascut a Sant Julià de Ramis el 1937, Josep Ribera va viure a Sant Feliu de Guíxols a partir dels 3 anys. Amb una innata vocació musical, als 6 anys inicià els estudis de solfeig i piano. L’any 1954, després d’unes oposicions i davant d’un tribunal presidit per Ígor Stravinski, va obtenir l’ingrés al Royal College of Music de Londres, on un any més tard va debutar com a professional. A partir de 1960 es va traslladar a Suècia on, a més de la seva vessant d’intèrpret, va dirigir dues càtedres de piano, una al Conservatori d’Estocolm i l’altra a la Universitat de Göteborg. Als anys 80 es va traslladar a viure a Dinamarca i s’hi va jubilar l’any 2007, després de dirigir el departament de piano de la Reial Acadèmia de Música de Dinamarca a Copenhaguen durant 25 anys (ara n’és professor emèrit). Per la seva particular contribució a les arts, se li va atorgar l’any 1992 la Creu de Dannebrog. Cada estiu dirigeix les Tel-Hai International Piano Master Classes a Hvide Sande (Dinamarca) i a Tel Aviv (Israel) on té, des del 1976, una avinguda amb el seu nom. Després d’anys fora de casa, ara torna per interpretar un repertori basat en obres de Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Ravel.
El festival s’obre a la ciutat
Una altra proposta de música clàssica relacionada amb la població és “Música a la ciutat”. Una proposta per descobrir o redescobrir espais emblemàtics i racons singulars de Sant Feliu de Guíxols amb música clàssica en directe com a banda sonora i de manera gratuïta. Així, indrets com l’Espai Carmen Thyssen, la Casa Traschler o la Nadal-Udaeta, entre d’altres, es convertiran, gràcies a aquest cicle, en un auditori per un dia.
Amb la voluntat d’obrir i acostar el festival a tota la població, durant els mesos de juliol i agost, s’han programat actuacions en diferents espais. En alguns casos, en cases particulars, cosa que no només significa l’obertura del festival cap a la població sinó també la implicació dels habitants de Sant Feliu de Guíxols cap al festival i a la cultura, ja que en alguns casos, obriran literalment les portes de casa seva.
El primer concert del cicle serà el de la Simfònic Wind Ensemble. Dirigits per Francisco Javier Ros Ortega, la formació de joves músics professionals procedents de diversos punts de la península té per objectiu difondre una agrupació poc comú com és la simfònica de vent, i l’escàs repertori escrit per a aquesta. Actuaran el 25 de juliol en un dels punts de major vida de la ciutat, la Plaça del Mercat, i oferiran un concert simfònic de vent. L’endemà, 26 de juliol, ens convidaran a descobrir un repertori per a quintet de metall a la Casa Traschler (C/ d’Antoni Capmany s/n), casa senyorial dins l’eixample de Sant Feliu de Guíxols. El seu pati, amb aires romàntics, serà un marc incomparable per escoltar aquest concert de petit format.
El duet Espacios, format per la pianista d’origen cubà Ivet Frontela i el percussionista valencià Cento Carbó, actuarà el 7 d’agost al pati de la recent remodelada Escola de Música (C/ de Capmany, 23-25). Antigament coneguda com escola d’arts i oficis, se situa en un emplaçament recollit i íntim. El duet hi oferirà un concert per a piano i percussió a partir de música de compositors llatins com A. G. Caturla, J.M. Vitier, E. Lecuona, o A. Ginastera, entre d’altres.
Format per músics gironins amb una gran trajectòria professional, el col·lectiu Ensemble Athenea presenta el 14 d’agost un repertori basat en les històries més íntimes de Mozart, a través del qual coneixerem l’essència de les dones que van marcar la seva vida. El concert tindrà lloc al pati de la cèntrica casa familiar Nadal-Udaeta (C/ del Mall, 21), que data aproximadament del 1860 i que va ser reformada als anys 50.
A la part més noble del conjunt del Monestir s’hi troben les dependències del Palau de l’Abat. L’antiga residència abacial allotja l’Espai Carmen Thyssen, amb exposicions temporals de primer nivell mundial. En aquest cas, la nova mostra, que es podrà veure del 14 de juliol al 13 d’octubre, comptarà amb obres de Sisley, Kandinsky i Hopper. Aquests quadres, i els d’altres artistes, són els que es podran veure els dies 7, 8 i 9 d’agost mentre sonen diferents peces de Bach (suites i partites), interpretades in situ. Els músics seran dos professors i una ex alumna de l’Escola de Música: David Morata (Partites de volí), Anna Sánchez (Suite de cello, núm.3) i Cristina Pujol (Suite de cello, núm.1).