
10 jul. 2018 Portalblau arranca la programació musical i d'arts escèniques amb la lectura dramatitzada de "Lisístrata" a Empúries, amb un espectacular elenc de coneguts actors catalans
El festival acull aquest cap de setmana l’estrena d’aquesta peça teatral en la què hi participen Estel Solé, Mercè Martínez, Rosa Boladeras, Agnès Busquets, Marc Martínez, Roger Coma i Iñaki Mur, sota la direcció de Llàtzer Garcia
Redacció.-El Festival Portalblau arranca la seva programació musical i d’arts escèniques i en destaca una estrena teatral: Acull la lectura dramatizada de Lisístrata, a la ciutat grega del Jaciment d’Empúries, segurament el marc més idoni per a la seva representació. Un espectacular elenc de coneguts artistes catalans formen el repartiment de l’espectacle: Estel Solé, Mercè Martínez, Rosa Boladeras, Agnès Busquets, Marc Martínez, Roger Coma i Iñaki Mur. El guitarrista Jordi Busquets serà l’encarregat de posar música a l’espectacle dirigit per Llàtzer Garcia i adaptat per Estel Solé.
Aquesta lectura de la versió clàssica del text vol divertir alhora que esdevenir mirall de reflexió de la societat actual. Lisístrata, del dramaturg Aristòfanes, és considerada la primera obra feminista de la literatura clàssica. En clau de comèdia, l’escriptor de l’antiga Grècia descriu la primera vaga sexual de la història que van portar a terme les dones i que va ser representada per primera vegada l’any 441 aC a Atenes. Els temes que s’hi tracten -les desigualtats de gènere i la recerca de la pau-, són vigents avui en dia. De fet, l’obra ha servit d’inspiració per resoldre diferents conflictes polítics actuals: el 2003, a Libèria, sota la pressió d’una vaga sexual, el Moviment de Dones per a la Pau va acabar amb catorze anys de guerra civil; el 2009, a Kènia, un grup de dones proposaren també negar-se a fer sexe per aconseguir la reconciliació del president Mwai Kibaki i el primer ministre Raila Odinga; i el febrer de 2011, a Bèlgica, la senadora socialdemòcrata flamenca Marleen Temmerman, va proposar el mateix davant la impossibilitat dels polítics francòfons i flamencs d’arribar a un pacte, després de vuit mesos sense govern.
Una altra de les activitats destacades del primer cap de setmana del festival és la projecció el mateix dissabte, a l’Alfolí de la Sal, de la pel·lícula-documental Petitet (Rumba pa’ti), del director Carles Bosch, un dels millors realitzadors de casa nostra premiat per films com Balseros, Setembres o Bicicleta, cullera, poma; entre altres. Petitet (Rumba pa’ti), que acaba de guanyar el Premi del Públic del Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona, és la crònica d’una promesa que el músic va fer a la seva mare moribunda de portar la rumba catalana a l’escenari d’un gran teatre de Barcelona, i de la carrera d’obstacles contra totes les circumstàncies per dur a terme aquest projecte. Tant el director com el progratonista del film seran presents a la projecció que finalitzarà amb l’actuació del grup de rumba catalana Rumba-Rumba! Els Amics del Petitet.
Amés, tindà lloc, també a l’Alfolí de la Sal, la conferència de l’escriptor Eugeni Casanova que presentarà el seu llibre Els gitanos catalans de França, que narra l’existència d’un col·lectiu format per desenes de mil.lers de persones d’aquest ètnia que viuen al país europeu i que han mantingut el català com a llengua vehicular. Tant aquesta conferència com la projecció del documental sobre el músic formen part de la programació especial de Portalblau d’enguany dedicada a la cultura gitana, que es complementarà amb el concert de Petitet i la seva rumba simfònica, i l’exposició de fotografies Barcelona Gitana, de Jacques Léonard, oberta fins a finals del mes d’agost, també a l’Alfolí de la Sal.
Finalment, el primer cap de setmana es completa amb l’actuació itinerant musical de la banda Balkan Paradise Orchestra, que tindrà lloc el diumenge 15 de juliol, a les vuit i les deu del vespre i que forma part dels nous espectacles familiars al carrer de Portalblau. Aquest grup -guanyador del X Concurs Sons de la Mediterrània-, està integrat per vuit instrumentistes de vent i percussió que disparen melodies frenètiques i ritmes trepidants en un esdeveniment de carrer ple de música i festa. Completen aquest primer cicle Portalblau al carrer l’espectacle de circ Collage, de la companyia Bot Project, el dia 22 de juliol i l’espectacle de dansa comteporània N’Orfeu, de la companyia Dansa en Blanc, el 29 de juliol.