Portalblau, es posa en marxa aquesta setmana amb música, art i reflexió

El festival s’allarga fins a l’agost amb els concerts, entre d’altres, d’Alfred García, Paco Ibáñez, Pau Riba, Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project o Clara Peya

Redacció.- Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, es posa en marxa aquesta setmana amb música, art i reflexió. La primera activitat del Portalblau 2019 tindrà lloc aquest dijous al matí amb l’acció artística Mare mortum, de Marc Sellarès. Tota una declaració d’intencions del festival que s’inaugura amb una reflexió sobre el drama dels refugiats al Mediterrani.
La intervenció artística consisteix en la creació d’una silueta de grans dimensions que l’artista dibuixarà a la sorra de la platja del Rec del Molí de la localitat. Es tracta d’un dibuix, de 50 metres de llarg per 10 metres d’ample, que reprodueix un infant refugiat estirat i immòbil a la sorra. Les onades completaran l’acció esborrant el dibuix de la sorra, una crua metàfora de com el mar esborra també la vida de les persones que estan morint ofegades quan intenten arribar a Europa. Marc Sellarès és un artista contemporani que s’ha donat a conèixer per les seves contundents intervencions en el territori, com el Bosc de les Creus -format per 1.293 creus de fusta instal·lades a un bosc afectat per l’incendi d’Òdena- o el túnel cavat a Tijuana just davant del mur de la frontera que separa Mèxic i els Estats Units.
El mateix dijous també tindrà lloc el primer dels concerts de Portalblau 2019. Marc Parrot s’instal·la dijous i divendres a l’Escala, a la plaça del III Centenari, amb el seu nou espectacle Refugi, un espectacle intim i personal que té lloc en una petita iurta de 9 metres de diàmetre amb un aforament per a només vuitanta persones. Amb la direcció escènica de Los Galindos, el músic trenca les barreres de l’escenari i comparteix amb el públic un espai comú. Jugant amb els contrastos sonors i la experimentació, l’acompanyen Lluís Cartes (bateria i guitarra) i Dani Ferrer (teclats) per acabar de vestir amb senzillesa cançons essencials que configuren un moment de refugi únic en cada concert. Clàudia Cabero, guanyadora de l’edició 2018 del Concurs Sons de la Mediterrània, protagonitza l’altra proposta musical d’aquesta primera setmana. La cantant presentarà divendres a l’Alfolí de la Sal el seu debut discogràfic Melic i avançarà alguns temes del seu segon treball que veurà la llum després de l’estiu. Una proposta, a més, gratuïta.
Les propostes d’aquesta primera setmana es completaran amb dues conferències. Divendres amb la xerrada dels periodistes Martí Albesa i Sara Montesinos, que analitzaran la situació d’arribades de persones migrants a Europa, els principals punts d’entrada i la gestió governamental que se’n fa. Aquesta conferència, titulada Camins de silenci a la Mediterrània, és una altra de les activitats del programa d’enguany dedicada a analitzar sobre el drama dels refugiats. Dissabte, tindrà la segona conferència del festival amb el periodista barceloní Tomás Alcoverro, corresponsal de ‘La Vanguardia’ a l’Orient Mitjà des de 1970, que impartirà la xerrada Entre Barcelona i Beirut, dues vores del Mediterrani, en què parlarà sobre les dues ciutats a partir de la mirada d’una persona que viu a cavall entre les dues metròpolis mediterrànies.
Un mes de música i art a la Mediterrània
El festival Portalblau s’allargarà fins al pròxim 9 d’agost amb propostes musicals, espectacles de carrer, poesia o exposicions, entre altres disciplines artístiques. En destaquen els concerts d’Alfred García i Paco Ibáñez al Mac Empúries; les propostes msicals de Pau Riba, Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project i Orpheus XXI al Mar d’en Manassa, o les actuacions de Clara Peya i Rusó Sala a l’Alfolí de la Sal maridades amb vins del Club d’Enogastronomia de la Costa Brava. Cal destacar també el cicle ‘Portalblau al carrer’ que inclou el concert gratuït de Marcel Lázara i Júlia Arrey; l’actuació de la companyia Pessic de Circ, o l’espectacle poètic i musical Una vela en el mar blau: poesia  catalana de tema grec, protagonitzat per l’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez, amb la presentació de Sam Abrams i Eusebi Ayensa.