Preestrena d'ARDARA amb música en directe al festival IN-EDIT

Una pel·lícula de Raimon Fransoy i Xavier Puig

Redacció.- Ardara es veurà per primer cop en pantalla gran al festival IN-EDIT, el diumenge 3 de novembre a les 21.15 h al cinema Aribau. Serà un passi especial amb música en directe tocada pel seu compositor Ricky Falkner, acompanyat dels músics Nico Roig, David Soler, Baldo Martínez i Xavi Molero i amb la col·laboració de Núria Graham. El viatge de tres joves a Irlanda i la seva misteriosa desaparició són els punts de partida de la pel·lícula de Xavier Puig i Raimon Fransoy, directors de documentals musicals habituals de l’IN-EDIT que tornen al festival amb el seu debut en la direcció de ficció.
A través dels ulls de la gent que veu passar al Macià, la Bruna i la María, la pel·lícula ressegueix les seves passes i mira d’entendre per què mai van tornar a casa. La reconstrucció onírica i vitalista dels seus vitages ens durà fins a Slieve-Liege, el penya-segat més alt d’Europa on acaba el continent, al nord-oest d’Irlanda.
Una producció d’Elsabeth Produccions en coproducció amb La Perifèrica Produccions, amb el suport de l’ICEC, la participació d’IB3 i TVC i la col·laboració d’Infusiones musicales  i l’Ajuntament de Lleida que s’estrenará en sales el 22 de novembre, de la mà de la nova distribuïdora Flamingo Films.
Bruna Cusí, María García Vera, Macià Florit i Elisabet Casanovas
Rodada fa quatre anys a Barcelona, a Menorca i a Irlanda, Ardara ha viscut la seva pròpia aventura amb una cuidada feina de postproducció per arrodonir una proposta tan arriscada com atractiva. La protagonitzen Bruna Cusí (guanyadora del Goya i del Gaudí per la seva feina a Estiu 1993, ara rodant La vampira del Raval), María García Vera (amb un llarg recorregut teatral i aparicions a films com Los campos magnéticos o Regreso al horizonte) i Macià Florit (col·laborador dels directors d’Ardara en diversos programes de televisió i videoclips), amb la participació d’Elisabet Casanovas (actriu de la sèrie Merlí).
Entre la veritat i la llegenda
La memòria, la imaginació, la veritat i la llegenda són punts de vista complementaris a Ardara. Tal com els dos directors expliquen, “Ardara construeix un relat narrat des de múltiples perspectives que convida l’espectador a destriar quina és la veritat, si és que hi ha una de debò. Més enllà del viatge d’aquests tres nois, es reflexiona sobre la idea de representació: quan un explica una cosa, quan li posa un nom, la canvia i probablement no tornarà a ser mai més la mateixa”.
Raimon Fransoy i Xavier Puig, del documental a la ficció
Autor de la idea del film, Raimon Fransoy va iniciar la seva carrera com a guionista i director l’any 2002, amb diversos curtmetratges. Xavier Puig va començar com a fotògraf per diferents grups musicals espanyols. L’any 2003 varen fundar Elsabeth Produccions, productora on han desenvolupat feines de tot tipus: un conjunt de sèries monogràfiques sobre diferents músics, com Paul Fuster, Antònia Font o Sidonie, retransmeses per Televisió de Catalunya; un bon grapat de videoclips; o programes de televisió com Carretera&Mantra, Portbou o L’aprenent de pilot. Elsabeth ha produït també els documentals Rossy (2010) o El dolor de la bellesa (2012). L’any 2013, Fransoy i Puig van dirigir la seva òpera prima, Adrià Puntí, documental sobre el músic català.