El premi Miquel Martí i Pol, impulsat per Lluís Llach i el Celler Vall Llach, ja té finalistes

Maria Arnal i Marcel Bagès, Víctor Bocanegra, David Carabén (Mishima), Arnau Tordera (Obeses) i Toni Xuclà + Ramon Mirabet són els candidats elegits pel jurat

Redacció.- El jurat del Premi Miquel Martí i Pol del X Certamen Terra i Cultura, patrocinat pel Celler Vall Llach, ha nominat els 5 finalistes, elegits d’entre un total de prop de 600 cançons publicades i inèdites sobre musicacions de poetes en català. Les composicions elegides (www.terraicultura.cat) són:
1. “No he desitjat mai cap cos com el teu”, de Vicent Andrés Estellés a càrrec de MARIA ARNAL I MARCEL BAGÈS (melodia Héctor Arnau).
2. “Serenada d’hivern”, de Josep Carner a càrrec de VÍCTOR BOCANEGRA
3. “Tot són preguntes”, de Joan Vinyoli a càrrec de DAVID CARABÉN (MISHIMA)
4. “Adéu-siau, plaers del món”, de Jacint Verdaguera càrrec d’ARNAU TORDERA (OBESES)
5. “Salvador Dalí”, de Josep Palau i Fabre a càrrec de TONI XUCLÀ (interpretada per RAMON MIRABET)
Els promotors del X Certamen Terra i Cultura han decidit suspendre la festa de lliurament del Premi Miquel Martí i Pol, prevista per al 16 de novembre al Palau de la Música, en senyal de protesta per la situació política que es viu a Catalunya. En l’acte de celebració del desè aniversari hi havien d’actuar Roger Mas, Toni Xuclà amb Gemma Humet i Mireia Vives & Borja Penalba –guanyadors de les darreres edicions–, a més dels cinc finalistes i el rapsoda Jordi Bosch.
L’acte havia de ser presentat per Lluís Llach, impulsor del certamen, que ha anunciat expressament que enguany no participarà als premis del Certamen Terra i Cultura per raons polítiques i personals, en solidaritat amb els presos polítics. Amb tot, el Celler Vall Llach i el jurat han volgut mantenir la continuïtat del guardó en defensa de la cultura, la llengua i la poesia catalanes que han estat els principals valors que des del seu inici van marcar la creació del certamen.
El Premi Miquel Martí Pol s’atorga a la millor poesia musicada en llengua catalana, publicada al llarg del darrer any, i també s’obre a composicions inèdites presentades al concurs. En el període de convocatòria del certamen 2016-17 s’han publicat prop de 500 adaptacions de poemes en català i el Celler Vall Llach ha rebut la xifra rècord de 80 temes inèdits d’una trentena de grups i artistes. Els poetes més musicats han estat Josep Palau i Fabre (31), Miquel Desclot (30), Jacint Verdaguer (27), Enric Casasses (25) i Pere Quart (20).
El Premi Miquel Martí i Pol del X Certamen Terra i Cultura es farà públic i es lliurarà excepcionalment el dijous 15 de novembre, a les 12 h, a l’espai El Tros, del Celler Vall Llach, a Barcelona (c/ Mallorca, 303). El jurat està presidit per Lluís Llach i l’integren Laura Almerich (músic), Laura Borràs (directora de la Institució de les Lletres Catalanes), Lluís Gendrau (director editorial del Grup Enderrock), Ramon Muntaner (director de la SGAE a Catalunya i Balears) i Josep Roca (sumeller del Celler de Can Roca). L’acte serà obert al públic.
El guardó té una dotació econòmica de 5.000 euros i una obra original de l’escultor Josep Bofill. Els guanyadors de les darreres edicions han estat Mireia Vives i Borja Penalba (2016) per “Si no fores (no amb mi)” de Roc Casagran; Bartomeu (2015) per “Els amants” de Vicent Andrés Estellés; Judit Neddermann (2014) per “El fugitiu” de Miquel Martí i Pol; Toni Xuclà (2013) per “Aquesta pau és meva” de Salvador Espriu; Roger Mas (2012) per “Si el mar tingués baranes” de Maria-Mercè Marçal; Tomàs de los Santos (2011) per “Homenatge anònim XV” de Vicent Andrés Estellés; Joan Manuel Galeas (2010) per “Em declaro vençut” de Miquel Martí i Pol, i Òscar Briz (2010) per “Sense futur” de Salvador Espriu; Sílvia Pérez Cruz (2009) per “Covava l’ou de la mort blanca” de Maria-Mercè Marçal; i Clara Andrés (2008) per “Personatges” de Josep Pedrals.