Els Premis Nacionals de Cultura 2017 premien trajectòries consolidades, talents en alça i l'impuls per la creació de nous públics

Enguany també es premien disciplines artístiques com la publicitat creativa i el còmic

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha fet públic avui el veredicte dels Premis Nacionals de Cultura 2017. Els premiats d’enguany són: Josep Cots, Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, Joan Francesc Mira, Hèctor Parra, Raimon, Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, Albert Serra i Emma Vilarasau.
El CoNCA atorga aquest any la distinció més rellevant de l’àmbit cultural a Catalunya a personalitats amb trajectòries representatives, a talents en alça i de notable projecció internacional, a disciplines artístiques com la publicitat creativa i el còmic, i a entitats que contribueixen amb la seva activitat a la creació de nous públics entre les generacions més joves.
Aquests guardons reconeixen figures i entitats que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen. Els guardons es lliuraran a Rubí el proper 14 de juny.
Els guardonats destaquen un any més per l’excel·lència de la seva obra i carrera, la tenacitat en la seva labor, la creativitat i la singular empremta que cadascun d’ells ha aportat i continua aportant en el seu àmbit d’activitat. Es tracta de deu referents que contribueixen a fer créixer i enaltir la nostra cultura, un model a seguir pel sector professional i per la ciutadania.
Un any més, el jurat encarregat d’escollir els guanyadors de 2017 ha estat format per Carles Duarte (president), Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots membres del Plenari del CoNCA, l’òrgan de màxima decisió d’aquesta institució.
 
2017: Mirada cap al País Valencià i cap al públic jove
Així com l’any passat els Premis Nacionals de Cultura van dirigir la seva mirada cap a les Illes Balears, l’edició d’enguany dedica una especial atenció al País Valencià, d’on procedeixen dos dels premiats: el cantautor Raimon i l’escriptor Joan Francesc Mira.
Un cop més, els Premis Nacionals transcendeixen i abracen més sectors, i reconeixen la publicitat creativa de Maria Espeus, fotògrafa d’origen suec instal·lada a Barcelona des de fa quaranta anys, i el món de la il·lustració amb el premi a Carles Santamaria, director de FICOMIC, que organitza el Saló Internacional del Còmic i el Saló del Manga a Barcelona. Aquest any també s’atorga el guardó al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, que amb cinquanta anys d’història continua formant amb el seu projecte noves generacions de la cultura.
A més dels perfils esmentats, el CoNCA en reconeix d’altres amb un llarg i notori recorregut, com l’actriu Emma Vilarasau i l’editor Josep Cots, fundador d’Edicions de 1984, alhora que aposta per joves creadors en alça que ja gaudeixen d’una projecció internacional remarcable, com el cineasta Albert Serra i el compositor Hèctor Parra.
Finalment, s’ha volgut distingir la preservació i difusió del patrimoni artístic, i es guardona la Fundació Apel·les Fenosa, ubicada a la casa museu de l’escultor al Vendrell.
 
El CoNCA
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats del sector cultural, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2013, els Premis transcendeixen els àmbits artístics i volen mostrar distintes realitats expressives, territorials i lingüístiques. També permeten la presentació de candidatures als guardons.
A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural mitjançant l’elaboració d’informes i avaluacions d’equipaments, així com vetllar pel suport a la creació i promoció artística.