El Teatre de Salt presenta una programació amb 3 grans eixos i 20 espectacles: "Dones a escena", "Comèdies amb lligacama" i "Per a tots els públics"

A "Dones a escena" descobrirem 5 muntatges de teatre de text amb l’actualitat com a teló de fons

El Teatre de Salt ha presentat la programació pel primer semestre del 2016 que inclou 20 propostes de diversos gèneres pensades per arribar a tot tipus de públic. La programació es presenta en tres grans eixos temàtics i continua apostant, tal i com s’ha fet en els darrers anys, per acostar els grans noms de l’escena i els grans espectacles del moment al públic de les comarques gironines.

Aquestes seccions de la programació posen en relleu 5 espectacles protagonitzats per dones (“Dones a escena”), 4 espectacles per a gaudir en família (“Per a tots els públics” + “El Planter”) i 6 comèdies de diversos gèneres, des del cabaret al teatre musical, passant per la comèdia britànica (“Comèdies amb lligacama” + “Un tip de riure”). La cartellera de la temporada es completarà amb el ja tradicional cicle de Cinema a la fresca i la programació nadalenca, que enguany s’amplia amb un concert de Nadal.

A “Dones a escena” descobrirem 5 muntatges de teatre de text amb l’actualitat com a teló de fons. Totes 5 propostes expliquen històries de dones atrevides, dones que han viscut moments difícils i han estat testimonis d’importants episodis de la història contemporània: la Guerra Civil espanyola, la II Guerra Mundial, el conflicte russo-txetxè, la creació i destrucció de la Unió Soviètica, el tràfic de blanques, les crisi de despersonalització de la societat postmoderna… “Neus Català, un cel de plom” és un espectacle interpretat per Mercè Arànega que explica la història de la darrera supervivent del camp d’extermini de dones de Ravensbrück i de Holleishen. Amb Laia Marull coneixerem el text de la jove dramaturga canadenca Jennifer Tremblay: “La Llista”. Lolita Flores es posarà, de nou, a la pell de La Colometa, la protagonista de “La Plaça del Diamant”. Míriam Iscla a “Dona no reeducable” interpretarà un text del director artístic del Piccolo teatro di Milano, Stefano Missini, sobre la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006 per anar en contra el posicionament rus en el conflicte txetxè. En aquesta mateixa línia hem recuperat fragments de l’obra “Purga” de Sofi Oksanen, dirigida per Ramon Simó, per a una lectura dramatitzada amb les seves dues principals protagonistes, Carme Elias i Maria Molins.

El cicle “Comèdies amb lligacama” presenta 4 comèdies (tres d’elles musicals) amb l’amor, el desamor o el sexe com a principal protagonista. Així, Divinas estrenaran al Teatre de Salt el muntatge musical “Histèriques”, dirigit per Carol López. Le Croupier hi presentarà l’espectacle de cabaret “Esperança Dinamita” que recupera l’univers musical de l’avinguda barcelonina de principis de S.XX amb Mont Plans i Aina Sánchez. Ricard Borràs, protagonitzarà un text de Jean-Claude Carrière, “Els mots i la cosa”, que suposa tota una lliçó de sexe oral. Per últim, l’actriu i cantant, Mercè Martínez, acompanyada de 3 músics cinc estrelles: Andreu Gallén, David Bayés i Santi Carcasona, oferirà un concert-espectacle amb el desamor com a leitmotiv, “Cantar al desamor”. Completen el cicle, 2 comèdies per fer-se “Un tip de riure”: “Absurds i singulars” de l’autor britànic més representant després de Shakespeare Alan Ayckbourn interpretada per Eduard Farelo, Maria Lanau, Marta Millà, Lluïsa Mallol, Pere Ponce i Toni Sevilla; i “El Test”, amb direcció de Cristina Clemente, que planteja un dilema: què preferiríeu? 100 mil euros ara mateix o un milió d’aquí a 10 anys’

Els agrupats sota l’epígraf “Per a tots els públics” són espectacles d’èxit, per gaudir del teatre i aptes per veure amb tota la família. Destaquen els espectacles “Allegro”, de Cor de Teatre, una obra musical que pretén apropar la música clàssica al gran públic, i BR2:
“missió salvar al Planeta Terra”, un muntatge de dansa urbana protagonitzat per Brodas Bros especialment pensat per als espectadors més joves i adolescents. També es podrà veure el procés de creació del nou espectacle de la companyia de circ “eia”, inTarsi.

La programació es completa amb el paquet de propostes per les festes nadalenques que, a part dels tradicionals “Pastorets de Salt”, enguany presenta un concert de nadales a ritme de jazz i swing protagonitzat pel Cor Geriona infantil i La Selva Big Band. Completarà la programació per a tots els públics un espectacle pensat especialment per als més petits i protagonitzat per la pallassa La Bleda, en el marc del projecte El Planter. Com cada any, hi haurà el cicle de Cinema a la fresca, dedicat aquest cop a les comèdies americanes, amb la col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Girona i l’espectacle de dansa “Dansalt”, amb la col·laboració de Nou Espiral. La Coral Rossinyol de Salt també oferirà un espectacle en el marc de la mateixa programació.

Enguany, com a novetat, el Teatre de Salt serà escenari dels Premis BBVA de teatre i s’hi representarà un dels espectacles finalistes d’aquests premis de suport a la creació escènica. L’espectacle que s’hi podrà veure no es farà públic fins d’aquí unes setmanes. Es podrà consultar al web del teatre.

Les entrades per a tota la programació es posen a la venda avui dilluns mateix, a partir de les 12h, al web del Teatre de Salt i a la Llibreria 22 de Girona. S’ofereix un descompte del 25% comprant un mateix nombre d’entrades per a partir de 4 espectacles de la programació. Els socis de la Fundació La Ciutat Invisible tenen un 20% de dte en les entrades. Aquesta mateixa fundació organitza 5 activitats postfunció dels espectacles programats.

El Teatre de Salt, un any més, participa en el programa Apropa Cultura, dirigit als cen­tres socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social per facilitar l’accés al teatre. La programació s’inclou al cicle Escenaris – Teatre del Gironès 2016 un cicle de teatre professional coorganitzat pel Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona