18 oct. 2019 Montserrat Tura presenta el llibre 'República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire', al MUME
"El llibre explica el que van fer i el que van aconseguir, però inevitablement, també explica el que els hi van fer a ells en temps de repressió"
Redacció.- Dissabte 19 d’octubre, a les 12 h, es presenta ‘República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire’ de Monserrat Tura. Es farà al Museu Memorial de l’Exili (MUME) amb la participació del director del MUME. Alfons Quera, el director de teatre Joan Ollé, l’historiador i el director ICRPC, Joaquim Nadal, i l’autora, Montserrat Tura.
Les memòries familiars de Cal Pinyonaire, el nom de casa dels Tura, de Mollet, es van publicar el passat 2018 després de guanyar el premi Carles Rahola d’assaig 2017 (Fundació Prudenci Bertrana, Girona).
Aquestes memòries, a partir sobretot ens traslladen a la vivència del republicanisme des dels petits grans protagonistes de segona fila, els gairebé anònims, des de la masoveria, la vinya, el sindicat, l’ajuntament, des de l’interior i també des de l’exili.
El llibre gira al voltant de la figura de l’avi de Montserrat Tura, Feliu Tura Vallderiola, un dirigent del moviment rabassaire del tombant del segle XX que va organitzar els pagesos que conreaven vinyes, organitzats entorn de la Unió Rabassaire. Aquest sindicat va impulsar cooperatives autogestionades i va aplicar polítiques avançades, cosa que, segons considera la mateixa autora, Montserrat Tura, sovint, el discurs oficial del país ha menystingut o silenciat. Feliu Tura va ser alcalde de Mollet durant la Segona República i després va passar 11 anys a l’exili fins que va poder tornar l’any 1949. També fa una descripció detallada de les vicissituds que van haver de passar també els fills de Feliu Tura (Joan, Josep i Esteve) durant la guerra i la dictadura franquista.
Al llibre podem observar dues línies clares que, si més no, defineixen la vida de l’autora: la passió i dedicació a Mollet, i la història del catalanisme rabassaire durant la Segona República.