Presentada la programació de la 19a edició del Voll-Damm Festival Jazz Vic

Del 4 al 14 de maig, Vic serà el centre de les noves tendències del jazz i les músiques improvisades amb una quinzena de propostes

Redacció.- El Voll-Damm Festival Jazz Vic ha presentat tota la programació de la 19a edició, que tindrà lloc del 4 al 14 de maig a la capital osonenca, amb una quinzena de propostes entre concerts i activitats complementàries. Als ja anunciats Agustí Fernández Liquid Quintet i Arve Henriksen, s’afegeixen noms com Elias Stemeseder, Biliana Voutchkova i Vasco Trilla, Underpool 5 i Astrio, entre d’altres. Durant dues setmanes la capital osonenca es convertirà en el centre de les noves tendències del jazz i la música improvisada.
Qualitat artística, experimentació i risc són algunes de les característiques de les propostes que es poden sentir al Voll-Damm Festival Jazz Vic, punt de trobada dels apassionats del jazz més experimental. Amb un espai idoni per escoltar els concerts (La Jazz Cava), el Festival és un punt de descoberta de noves sonoritats, un motor d’impuls per noves formacions i una experiència jazzística d’alta volada pel públic. Aquesta 19a edició compta amb bandes capdavanteres en l’àmbit internacional, així com estrenes i presentacions de noves formacions i de discos acabats
de sortir del forn. També hi ha una reserva per veure l’excel·lència del planter de les noves generacions de músics i obrir el festival a tothom que es vulgui acostar a aquest estil musical amb l’escenari exterior, a la plaça del Carbó.
La 19a edició començarà amb Elias Stemeseder (dijous 4 de maig, 22 h, La Jazz Cava). Amb una reconeguda trajectòria com a sideman al costat de Jim Black (amb qui va actuar al Festival el 2015), John Zorn, Greg Cohen, Robert Landfermann i Philipp Gropper, el jove pianista austríac oferirà un concert de piano solo. L’endemà serà el torn d’un dels plats forts del festival, Agustí Fernández Liquid Quintet (divendres 5 de maig, 22 h, La Jazz Cava).
Una producció pròpia del Festival que neix de la voluntat del polonès Maciej Lewenstein (autor, entre d’altres, de la gran guia del jazz contemporani Polish jazz recordings and beyond). El quintet està format per dos trios en els quals participa Agustí Fernández: el Liquid Trio que forma part juntament amb Albert Cirera i Ramon Prats i el trio compost per Rafal Mazur i Artur Majewski. El dissabte la plaça del Carbó acollirà STA feat. Tom Chant (dissabte 6 de maig, 18 h, escenari Voll-Damm) una proposta barcelonina de dub que comptarà amb la col·laboració del músic irlandès
Tom Chant -músic amb una reconeguda trajectòria en l’escena free-jazz- per presentar el seu últim àlbum Goma (Humo, 2016). Al vespre, la violinista búlgara Biliana Voutchkova i el bateria barceloní Vasco Trilla, estrenaran el seu projecte, que també serà enregistrat pel segell polonès Multikulti/Spontaneous Music Tribune Series (dissabte 6 de maig, 21 h, La Jazz Cava). La nit de dissante acabarà amb la sessió de Diego Armando DJ ( Xavier Riembau), que punxarà una selecció del millor jazz i música negra (dissabte 6 de maig, 23 h, La Jazz Cava). El diumenge serà
el torn de la trompetista japonesa Natsuko Sugao Group, una artista que conjuga a la perfecció jazz, clàssica, free i música tradicional nipona (diumenge 7 de maig, 19 h, Escenari Voll-Damm).
La segona setmana de Festival començarà amb un concert D.O.: The Live Remixers Feat. Bob Marley, un projecte de jazz fusió i funk que neix amb l’objectiu de portar l’esperit de les remescles a la música en directe (dijous 11 de maig, 21 h, La Jazz Cava). L’endemà es podrà descobrir el nou treball Underpool 5, la cinquena entrega del segell barceloní Underpool, amb el grup format per a l’ocasió pel pianista Roger Mas, el saxofonista Gorka Benítez, el contrabaixista Martín Leiton i el bateria Ramon Prats (divendres 12 de maig, 22 h, La Jazz Cava). El mateix cap de setmana actuaran Halfinger Electric Lab, una formació de saxo, guitarra, bateria i sintetitzadors amb una bona dosis d’improvisació i experimentació (dissabte 13 de maig, 18 h, Escenari Voll-Damm). Al vespre, arribarà el torn d’un altre dels grans noms del Festival: Arve Henriksen. El trompetista noruec, un dels músics de jazz escandinaus més reconeguts, oferirà un concert en què es podrà descobrir la seva característica forma de tocar la trompeta. Una actuació única a l’Estat espanyol en què presentarà els temes del nou àlbum Towards Language (dissabte 13 demaig, 21 h, La Jazz Cava). La sessió de Miguelito Superstar DJ, vocalista de Fundación Tony Manero, tancarà la  nit (dissabte 13 de maig, 23 h, La Jazz Cava). El diumenge al migdia serà el torn de la Big Band EMVIC (diumenge 14 de maig, 12 h, Escenari Voll-Damm). Tancarà el festival el concert d’Astrio, una formació amb una llarga trajectòria amb un estil eclèctic i molt personal (diumenge 14 de maig, 19 h, Escenari Voll-Damm).
A més dels concerts, el Festival compta amb activitats complementàries, com una projecció de cinema (Born to be blue), organitzada conjuntament amb Cineclub Vic, i les actuacions del Matí de les Escoles de Música. Les propostes es reparteixen principalment entre La Jazz Cava i l’Escenari Voll-Damm a la plaça del Carbó. En aquest últim, d’accés gratuït, hi haurà servei de bar, amb la voluntat d’acostar la música a tothom. Més de la meitat de les propostes són gratuïtes i la resta amb entrades que van dels 5 als 25 euros. Les entrades ja són a la venda a www.festivaljazzvic.cat i a La Jazz Cava (Rambla dels Montcada, 5, de Vic // De dijous a dissabte, de 23 h a 03 h).
El Voll-Damm Festival Jazz Vic va néixer l’any 1999 -de la mà de l’entitat cultural Vic Bang Jazz Cava- amb l’objectiu d’oferir una panoràmica estilística del jazz a través d’alguns grups i artistes destacats de l’escena catalana. Des de l’any 2003, el Festival aposta per la difusió del jazz de nova creació i les tendències actuals de la música improvisada. Per al Festival ja hi han passat artistes tan destacats com Ken Vandermark, Nils Petter Molvaer, The Bad Plus, Marc Ribot, Allan Holdsworth, Eivind Aarset, Goran Kajfes, Erik Trufazz, Jeff Parker, Havard Wiik, Chad Taylor, Jim Black, Beady Belle, Hiromi, Hakon Kornstad, Stian Westerhus, Raynald Colom, Perico Sanbeat, Carles Benavent, Ramon Prats, Agustí Fernández, Albert Cirera, Albert Bover, Marco Mezquida, Evan Parker, Tim Berne, Mikolaj Trzaska, Vasco Trilla, Bugge Wesseltoft, Marc Ribot, Bill Bruford i Erik Truffaz entre molts altres.