Presentació de la Schubertíada 2024

Presentat el cartell de la 32a edició de la Schubertíada 2024

Matthias Goerne, Andrè Schuen, Malin Byström, Julia Kleiter i Johannes Martin Kränzle, entre les presències més destacades

Redacció.- Matthias Goerne, Andrè Schuen, Malin Byström, Erika Baikoff, Julia Kleiter, Johannes Martin Kränzle i el Quartet Casals són algunes de les figures més destacades de la 32a edició de la Schubertíada, que entre el 10 d’agost i l’1 de setembre refermarà la seva aposta pel talent internacional i local.

Així mateix, joves veus com ara Katja Maderer, Gabriel Rollinson i Beth Taylor prometen oferir unes quantes sorpreses en el seu debut al festival, que tornarà a rebre pianistes de renom com ara Wolfram Rieger, Julius Drake, Daniel Heide, Hartmut Höll, Alexander Schmalcz, Hilko Dumno, Magnus Svensson i Hamish Brown.

Johannes Brahms (1833-1897), compositor que viu una renaixença, tindrà una forta presència en els repertoris que s’interpretaran aquest estiu a la Schubertíada 2024, entre els quals hi haurà també obres de Britten, Dvořák, Txaikovski, Previn, Strauss, Wolf, Schumann, Elgar, Harty, Debussy, Honegger, Rossini, Duparc, Viardot, Chaminade, Weill, Rangström, Berg i Fauré, així com del compositor afro-americà William Grant Still, com a novetat destacada.

Produccions de collita pròpia

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany, d’altra banda, és una important presència de produccions ideades pel propi festival. En aquesta línia, la Integral de l’Obra per a Violí i Piano de Schubert serà interpretada en un únic concert per músics catalans (Maria Florea, violí & Alex Ramírez, piano i Abel Tomàs, violí & Emma Stratton, piano) i la Integral de les suites per a violoncel de Bach, amb el contrapunt de la Suite de Benjamin Britten, per a set violoncel·listes també del país: Arnau Tomàs, Laia Puig, Erica Wise, Pau Codina, Mariona Camats, Guillem Gràcia i Oriol Prat.

Així mateix, el pianista Kit Armstrong s’endinsarà en el tercer dels Anys de pelegrinatge de Franz Liszt, obra d’enorme complexitat difícil d’escoltar en directe, i dos concerts intentaran reproduir allò que significaven les Schubertíades en temps de Schubert: reunions d’amics per descobrir música amb formacions diverses.

En el marc d’aquestes particulars “Schubertíades dins la Schubertíada”, el Cor de Cambra del Palau de la Música presentarà Una Schubertíada i la soprano Katharina Konradi es reunirà amb el Cosmos Quartet i el pianista Joseph Middleton per a una altra Schubertíada que, com la d’aquelles velles reunions, inclourà l’estrena d’una obra, en aquest cas, l’arranjament que José María Sánchez Verdú ha fet de diverses cançons de Schubert en un co-encàrrec de la Schubertíada i el Festival de Granada.

Entre les produccions de collita pròpia del festival cal destacar un espectacle per reivindicar la figura de la soprano Conxita Badia, pionera del lied a Catalunya, ideat per la soprano Elena Copons, que actuarà amb la pianista Deirdre Brenner,així com l’estrena mundial del primer cicle de cançons del compositor Hèctor Parra sobre poesia de Mercè Rodoreda.

David Alegret i Rubén Fernández Aguirre debuten a la Schubertíada 2024 combinant aquest repertori amb obres de Toldrà i altres compositors catalans basades en la poesia de Tomàs Garcés.

Finalment, un concert familiar, Clàssics prodigiosos, ideat i presentat per Òscar Dalmau amb l’assessorament musical de Pere-Andreu Jariod, servirà per aproximar-nos a diferents compositors que, en el seu dia, van ser considerats “nens prodigi”. Hi participaran la violista Lara Fernández i la pianista Noelia Rodiles.

Lied the future: una nova aposta pel talent jove

La Schubertíada 2024, d’altra banda, acollirà un any més Lied the future, un programa de suport a joves talents europeus en l’àmbit de la cançó poètica i la música de cambra que pretén aprofitar la capacitat de projecció del festival, per aprofondir la seva formació i exercir com a eina d’inserció professional per ajudar-los a entrar en els circuits nacional i internacional.

En el marc d’aquest programa es compten vint concerts en ciutats com Figueres, Barcelona, Valls, Terrassa, Madrid, Càceres, Dènia, Segura de la Sierra, Múnic (Alemanya), Zeist (Països Baixos), així com col·laboracions amb el Leeds Lieder Festival (Gran Bretanya).

Els becats enguany per Lied the future són: Elia Farreras (soprano) & Lucas Huber Sierra (piano) i Inés López (mezzosoprano) & Jesús López Blanco (piano), que treballaran amb Christiane Iven i Wolfram Rieger, i Eva Zalenga (soprano) & Teodora Oprișor (piano) i Florian Stoertz (baríton) & Aleksandra Myslek (piano), que treballaran amb Johannes Martin Kränzle.

Cites al País Basc, Cantàbria i Barcelona

Per setena vegada, la Schubertiada Valdegovia, al País Basc, presenta el juliol un cartell molt atractiu on destaquen la soprano Sara Blanch, en el seu debut a la Schubertíada, al costat de Malcolm Martineau; La bella molinera de Schubert amb Samuel Hasselhorn i Ammiel Bushakevitz; i el debut a Espanya del tenor xinès Zhuohan Sun amb la pianista Teodora Oprisor. El festival es completa amb dos concerts de cambra amb el Cosmos Quartet i una marató protagonitzada per Patricia Cordero (violí) i Cristina Cordero (viola), Montserrat Egea (violoncel), Jorge Martínez (contrabaix) i Juan Barahona (piano) en el marc de la qual es podran escoltar algunes de les obres favorites de Schubert, com la Sonata Arpeggione, el Trio de cordes, els Impromptus per a piano i el Quintet de “la Truita”.

Per la seva banda, la tercera edició de la Schubertíada Cantàbria, el 4 de maig, a Comillas, presentarà el Winterreise de Schubert amb el tenor Ilker Arkayürek juntament amb el pianista Ammiel Bushakevitz, i el dia 5 de maig, a Casar de Periedo, un homenatge a la figura del violinista Jesús de Monasterio amb el violoncel·lista Biel Garriga i el Quatuor Hanson.

A Barcelona, finalment, s’ha encetat el Cicle Viena 1900, una coproducció amb el Palau de la Música Catalana i Centro Nacional de Difusión Musical. El cicle inclou, al llarg de tres temporades, nou concerts amb programes de gran atractiu per il·luminar un dels períodes més interessants de l’història de la música. Els recitals seran la porta d’entrada per als joves talents internacionals a la capital catalana.

Enguany, després del debut a Barcelona de la soprano Erika Baikoff amb Soohong Park, al mes de maig el cicle inclou recitals del baríton Ferran Albrich amb la pianista Victoria Guerrero i el baix-baríton Alexander Grassauer amb el pianista Stephan Matthias Lademann.

Nou programa de mecenatge de la Schubertíada

La Schubertíada és una iniciativa privada amb fort suport institucional que, tanmateix, requereix suports privats per continuar endavant. La col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell, que arriba al desè any, resulta, en aquest sentit, essencial per consolidar l’aposta pel talent.

L’Associació Franz Schubert ha posat en marxa un nou pla de mecenatge que facilita l’accés als concerts. Cada Amic o Soci de l’entitat rebrà invitacions a concerts del festival. Una nova manera d’accedir a la Schubertíada tot reforçant el vincle amb l’entitat i donant suport a l’aposta pel talent jove a través del programa Lied the future.

Entre les activitats destinades a la divulgació, finalment, s’hi inclouran enguany presentacions a llibreries, clubs culturals i cursos a tot Catalunya prèvies a la Schubertíada.

Així mateix, durant el festival, cada jornada tindrà una activitat prèvia amb trobades amb els artistes i conferències amb experts divulgadors que ens brindaran les claus per apropar-nos als compositors i les obres interpretades. Entre els ponents, el festival comptarà amb Antoni Colomer, Joan Vives, Juan Lucas i Sílvia Pujalte.

Etiquetes: