Primer memorial Tomàs Mallol cineasta

L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona i el Museu del Cinema organitzen aquest primer memorial per retre homenatge a la figura de Tomàs Mallol cineasta i a la seva extensa obra fílmica

Tomàs Mallol vas ser un incansable col·leccionista i va aplegar una gran col·lecció que va permetre crear el Museu del Cinema. La faceta de col·leccionista és la més coneguda, però Mallol va ser també un esplèndid cineasta que ha deixat una gran obra fílmica, composada de 31 curtmetratges (documentals i de ficció). Totes les seves pel·lícules estan fetes des dels marges de la indústria, des de la més absoluta llibertat, amb una clara vocació artística i un perfeccionisme formal evident. La seva obra és una de les més importants del cinema amateur català de la segona meitat del segle XX i un patrimoni fílmic que els organitzadors volen reivindicar.

Aquest dilluns, data del primer aniversari de la mort de Tomàs Mallol, es celebrarà al Cinema Truffaut un acte per vindicar el llegat i la figura del Tomàs Mallol cineasta.

L’acte constarà de dues parts: en la primera es projectaran 6 dels seus 31 curtmetratges que va realitzar Mallol al llarg de la seva carrera. Les còpies originals d’aquests curtmetratges van ser donades per la família a la Fundació Museu del Cinema que s’ ha encarregat la seva digitalització en alta definició. Per a la seva preservació i difusió i ha dipositat les cintes originals en els dipòsits especials que per a aquest tipus de material té el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona.

En aquesta primera part es projectaran els curtmetratges Instante (1967), l’obra experimental Mástiles (1963), i també Patrícia (1960) i Limpieza pública (1964), Daguerre i jo (1969) i Homenatge (1975). La sessió la presentaran dos cineastes admiradors de l’obra de Mallol, Pere Vilà i José Luís Guerin. 

En la segona part s’estrenarà el curtmetratge Roda de mirades (2014) inspirat en la figura i la personalitat de Tomàs Mallol. El director Joan Mallarach i el productor Manu Balaguer presentaran aquest curtmetratge que narra la història de Paula, una nena que fent un viatge en el temps es troba amb el nen Tomàs Mallol i descobreix que tots dos comparteixen la mateixa passió per les imatges en moviment. El curtmetratge es converteix en una gran metàfora entorn la roda de relleus i de mirades, des de que una persona va fascinar a les altres amb els espectacles d’ombres, fins avui que molts amb un simple mòbil poden crear nous relats i donar-ne difusió a les xarxes globals. 

L’acte, que és gratuït, començarà a dos quarts de nou del vespre, el presentarà el president del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona Guillem Terribas i hi intervindrà també el director del Museu del Cinema Jordi Pons.

 

Dia: 16 de juny

Hora: 20.30 hores

Lloc: Cinema Truffaut

Eentrada lliure