Primera publicació en català de “l’Hostaler i altres assajos” de Thoreau, assaig coordinat per Ramón Alcoberro i Robert Fàbregas

Una obra coordinada per Ramón Alcoberro i Robert Fàbregas

Redacció.- L’editorial Rupes Nigra publica un nou llibre d’assaig, un estudi sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Entre les seves contribucions més importants s’hi troba els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la teoria del decreixement contemporanis. Un llibre coordinat pel Ramón Alcoberro, filòsof, i fou l’autor del primer assaig de filosofia de la postmodernitat publicat en català El desordre cívic i per l’escriptor i activista cultural Robert Fàbregas.
Entre els seus assajos podem trobar textos tant actuals com aquest “Sense sensibilitat moral, la llei no serveix per a res i, més aviat al contrari, pot resultar contraproduent: viure és diferent -i més poderós- que simplement existir i el legalisme més aviat mata la vida”.
Aquest llibre presenta tres assaigs representatius de Thoreau, com un primer tast per a continuar després altres lectures. L’esclavitud a Massachussets és un dels seus textos polítics més importants. No només s’hi desenvolupa un argumentari contra l’esclavatge i una reflexió sobre el paper de la moral en les decisions polítiques. Hi trobem també una reflexió sobre un tema central de la filosofia política del liberalisme: el principi de consentiment. S’hi argumenta que quan trenca amb el principi de consentiment un govern es torna injust i, en conseqüència, es fa també il·legítim.
L’hostaler és un breu apunt sobre allò que Thoreau entén per la humanitat més profunda de l’home, que no és pura racionalitat sinó capacitat de convivència, de confort i d’agradable hospitalitat viscuda amb senzillesa. Sense altra pretensió, però al mateix temps amb absoluta consciència del seu paper de mitjancer en les trifulgues humanes, l’hostaler de Thoreau és també el símbol moral del necessari acolliment de tothom –que fonamenta la vida humana des de la necessària calidesa que ens permet establir comunitat.
La successió dels arbres del bosc expressa molt bé la tesi de la reverència per la natura que Thoreau considera un principi bàsic de la vida moral. En aquest text hi trobem la mirada del naturalista fonent-se amb la del filòsof panteista, incapaç d’entendre l’home al marge del seu medi natural. De la natura salvatge els humans «no podran extreure or, però sí el valor que representa l’or», ens diu Thoreau. Potser tan sols els poetes poden entendre que l’or autèntic no és el de la pura matèria. Si Thoreau ens ajuda a entendre això, la seva obra no haurà passat debades sobre la consciència humana. Tant de bo aquestes planes ensenyin a no esquivar, ni lamentar, ni criticar la vida, sinó acceptar-la amb gratitud. Això és el que Thoreau hauria volgut.
La presentació, es farà a la Llibreria22, el dilluns 10 de juny a les 19:30 h.
Intervindran:
Presentació i coordinació per part de la Llibreria22
Antoni Bou, de la Fundació Atrium Artis
Ramón Alcoberro, filosof. Coordinador del llibre
Jordi Amagat, artista. Autor de la portada
 
Rupes Nigra
L’editorial Rupes Nigra, nascuda a principis de l’any 2017, publica llibres de col·leccionista, amb una edició i impressió molt acurades, en edició limitada. Es tracta d’una iniciativa altruista, que pretén esdevenir una eina transformadora i “elevar la cultura aportant-hi el nostre granet de sorra, a través de noves veus que aportin pensament crític i reflexions transparents”.
Els llibres es venen en unes poques llibreries seleccionades, a les presentacions que es fan i a través de la web www.atriumartis.com
L’any 2017 Rupes Nigra Edicions va publicar el primer de la col·lecció Diàlegs. Es tracta del llibre titulat “7 portes + 1” de Pep Admetlla i Glòria Bosch. És una reflexió a l’entorn de la Xoà (Holocaust).
Durant l’any 2018 s’ha publicat El Mar de l’Est, de Robert Fàbregas. És un llibre que navega entre la narració històrica i la novel·la iniciàtica posant l’èmfasi en la necessitat de forjar-nos el propi destí i guanyar-nos el nostre futur. També s’ha publicat el llibre de contes La Naturalesa Humana (contes de nadal) del periodista i escriptor Pius Pujades, amb dibuixos de Narcís Comadira, poeta, pintor i escriptor; i pròleg de l’escriptor Antoni Puigverd.
L’altre obra, que s’ha publicat el 2018 és La Forma Articulada. Les altres Fedores de Calvino, és un llibre d’edició limitada, 25 exemplars, una publicació que tracte sobre la intervenció artística i escultòrica de Pep Admetlla.