
22 ag. 2019 Els processos creatius focalitzen el discurs del Festival Ésdansa
Aposta de nou pels entorns naturals i per donar a conèixer danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
Redacció.- Segueix fins el 25 d’agost la 37a edició de l’Ésdansa, seguint amb la idea de seguir enriquint de contingut la proposta internacional, el Festival ha volgut acollir de nou cultures que destaquin pel fet que les seves danses són considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Després del gran èxit obtingut l’any passat amb espectacles com Dins la ger, l’Ésdansa aposta de nou pel format “experiència” i proposa conèixer cultures d’una manera diferent en entorns naturals escollits expressament per a l’ocasió. Entre aquest tipus d’espectacle destaca el de les Danses Ori Tahití, on el públic descobreix l’expressivitat i la sensualitat de les danses tahitianes i s’endinsa en la seva cultura alegre i desinhibida a través d’una experiència “màgica”. Tampoc hi faltan les cultures maia i inca que, amb els seus balls cerimonials, que omplen de misteri el Clot de l’Infern.
Més enllà de l’àmbit internacional, una de les propostes més sorprenents dins el format experiència ès Espero meravelles, de Mirna Vilassís, Xavi Múrcia i l’Esbart Sant Martí de Barcelona. En aquest cas la dansa, la música i la poesia assoleixen una complicitat absoluta en un entorn natural privilegiat, la petita església de Sant Martí del Corb. Una experiència única capaç d’emocionar i meravellar alhora.
En aquesta mateixa línia de diàleg amb el paisatge, la Festa al Parc continua omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui pot descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.
Enguany l’Ésdansa tanca el seu cicle vinculat a la creació i la innovació amb ganes de seguir buscant noves vies de descoberta. La intenció de l’Ésdansa és continuar apostant per la incorporació de noves propostes contemporànies que treballin a partir de la dansa d’arrel. Seguint amb aquest plantejament, en aquesta edició l’Ésdansa posa el focus en els processos creatius a partir de l’arrel i ofereix espais de residència a companyies i artistes com Roberto Olivan, Laia Santanach (Premi Delfí Colomé) o Miquel Barcelona, els quals hi fan estada, ja sigui tècnica o de creació, i comparteixen coneixements i experiències a través de tallers i xerrades.
Un dels espectacles de nova creació més destacats ès l’estrena de Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Laurent Delforge i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri. Un projecte de fusió entre moviment, electrònica i polifonia tradicional, aspre i alhora nodridor com la pròpia terra que remou consciències a través de la idea del desarrelament d’un ésser humà cada cop més allunyat de la natura i dels seus orígens.
La programació d’aquest any inclou també l’estrena d’Àer, de Laia Santanach, la proposta guanyadora de la tercera edició del Premi Delfí Colomé. Amb aquest espectacle Laia Santanach planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica.
Un altre dels processos creatius que passen pel Festival és l’espectacle La Resclosa, de la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà. Aquests dos artistes, que van fer estada en residència l’any passat a l’Ésdansa i que aquest darrer any han treballat amb el suport i l’acompanyament artístic de Montse Colomé, presentan el resultat de la seva cerca creativa a través de l’estrena d’un espectacle on el so de l’anomenada “electrogralla” torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera.
Entre els artistes en residència també hi ha Miquel Barcelona amb el seu espectacle [Kórps], una proposta escènica multidisciplinària que beu de la tradició popular per parlar del món terrenal i del món espiritual a través de la mort i els seus rituals. Aquest projecte encara embrionari es treballa durant l’Ésdansa i es pot veure en format work in progress en una trobada amb els creadors.
Una altra de les propostes que s’estrenen en aquest Ésdansa 2019 és NU(e)S, de l’Esbart Maragall de Barcelona, projecte finalista del darrer Premi Delfí Colomé, el qual es planteja a través de la dansa d’arrel la necessitat de mirar al passat per entendre i reflexionar sobre l’impacte dels canvis i el conflicte i la por que generen.