El programa Quèquicom del Canal33, Vicorob i Josep Sallent premis Manel Xifra i Boada 2017

S'entregaran el divendres 7 de juliol a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG

Redacció.- El proper divendres 7 de juliol a les 20 h. a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG tindrà lloc la cerimònia de lliurament de la XII edició dels Premis Manel Xifra i Boada que organitzen anualment el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi.
Aquest any els organitzadors reconeixen el programa Quèquicom del Canal33 amb el Premi Manel Xifra i Boada a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic. Quèquicom és un espai televisiu que des del 2006 difon setmanalment continguts científics i tècnics d’una forma amena i educativa. El programa compta amb Jaume Vilalta, que n’és el seu director i presentador i els reporters Pere Renom i Georgina Pujol, i ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre ells el Premi Nacional de Comunicació Científica 2015.
En quant al Premi Manel Xifra i Boada a la millor trajectòria professional enguany recaurà en Josep Sallent, enginyer tècnic industrial que va ser cap de la secció de Seguretat Industrial de la Generalitat a Girona, docent a la Universitat de Girona, i també membre de la Junta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona.
El Premi Manel Xifra i Boada al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, enguany es concedeix a l’Institut Vicorob de la UdG. Creat l’any 2014 es tracta d’un institut de referència a nivell català en els àmbits de l’Anàlisi de la Imatge Mèdica, Anàlisi de la Imatge Multimèdia, Percepció 3D en entorns industrials, Visió subaquàtica, Robòtica subaquàtica i Intel·ligència artificial. L’Institut està dirigit per Pere Ridao, que n’és el director, i el composen dos grups de recerca: ViCOROB (fundat l’any 1.993, amb uns ingressos l’any de prop d’un milion i mig d’euros i una plantilla d’aproximadament 60 persones) i ARLAB (fundat l’any 2.002, amb uns ingressos aproximats d’un quart de milió d’euros i una plantilla d’unes 7 persones). Ambdòs compten, des de ja fa temps amb l’etiqueta de qualitat en transferència del coneixement “TECNIO” concedida per la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al reconeixement que es fa cada any als joves enginyers que han estat guardonats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera, Albert Cucharero Mayol, graduat en Enginyeria Elèctrica rebrà el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Disseny d’un parc eòlic amb un sistema de producció d’hidrogen a través de l’electròlisi de l’aigua. Èric Pairet Artau, graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica rebrà el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Integració de timons en el robot SPARUS II per al control amb cinc graus de llibertat”. Albert Lara Martí, graduat en Enginyeria Mecànica rebrà el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Filtre premsa per a mineria”. I David Brugat Plata, graduat en Enginyeria Química rebrà el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Formulació i caracterització de suports nanocel·lulòsics amb propietats magnètiques”
Objectius i trajectòria dels Premis Manel Xifra Boada
Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group, i reben el suport de la Universitat de Girona. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d’Enginyers.
Els premis van néixer l’any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.
Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG).
Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.
En les anteriors edicions s’ha reconegut la labor i la trajectòria de persones com:
Jorge Wagensberg, creador del CosmoCaixa;
Josep Palau, fundador d’S&P;
Gabriel Ferraté, exrector de la UPC i de la UOC;
Joaquim Lleal, fundador de Dytsa;
Josep Arnau, catedràtic de la UdG;
Eduard Punset, divulgador científic;
Josep Serra, responsable de l’empresa Ascensors Serra;
Joan Peracaula, catedràtic emèrit de la UPC;
Pedro Miguel Etxenike, catedràtic de la Universitat del País Basc;
Josep Bosch, fundador de l’empresa Oxiter-Girona;
Joan Majó, exministre d’Indústria;
Joan Vidal, fundador d’Aplicacions Elèctriques SA;
la Universitat de Girona, representada pels seus rectors Josep Nadal, Joan Batlle i Anna Maria Geli;
Jordi Frigolé, director de Nestlé Girona;
Carles Riba, enginyer industrial vinculat a la UPC;
Martirià Butinyà, enginyer a Agrienergia;
Josep Amat, professor emèrit de la UPC;
Josep Juliol, fundador de PGI Engineering
la Societat Catalana de Tecnologia
Antoni Cabarrocas, enginyer al grup paperer Torras
la Fundació CIM
Peter J. Balsells, President i Fundador de Bal Seal Engineering, Inc.
Josep Viñas, director tècnic de Bassols Energia
el Centre Tecnològic Eurecat