Projectes liderats per dones al Tradicionàrius

Tanxugueiras, Marala, La Maria, La Filadora, Bum Ditty i Namorala Pandereteiras protagonistes de la setmana de la dona al #tradicionàrius36

Redacció.- Coincidint amb la Setmana de la dona, el Festival Folk Internacional Tradicionàrius ha preparat una programació que gira al voltant de projectes liderats per dones. El dijous 9 de març, comptarem amb una doble sessió. A les 20.30 h, el col·lectiu La Filadora presentarà Primfila i se’n va, un projecte ideat per a la Biennal del Pensament 2022, un concert xerrada en el qual, prenent la perspectiva de gènere com a eix central, ens apropen a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana. Com ens han arribat i en quins entorns i qui els cantava? Quins espais ocupaven i ocupen les dones i quins els homes? Què en sabem de cadascun? Seguidament, la guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2022,  Joana Gumí, presentarà el seu projecte personal Bum Ditty, una proposta eminentment festiva on es fonen elements del folk nord americà, la tradició del ball de violí i una alegria i una empenta encomanadisses.

El Tradicionàrius es traslladarà al Palau de la Música Catalana que acollirà dos dels grans concerts d’aquesta edició en el marc del cicle Palau Fronteres. El divendres 10 de març, Sabela Maneiro, Aida Tarrío i Olaia Maneiro, Tanxugueiras, reinterpretaran els sons de la tradició mil·lenària fusionant-la amb els ritmes urbans, més propers al trap i a l’electrònica. La seva energia, el seu empoderament, la seva contundència i el seu virtuosisme vocal són els màxims exponents del seu innovador estil, conegut com a trad. El dijous 16 de març, les catalanes Marala estrenaran Jota de Morir al Petit Palau. Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, són tres dones músics i compositores originàries de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Dalt de l’escenari s’evidencia la complicitat de les veus i els cossos. Veus de tradició, de proximitat i de nuesa es barregen amb guitarres i instruments de percussió tradicionals.

Seguint amb la música fora del CAT Tradicionàrius, el cicle Folk als Mercats també acollirà el grup Namorala Pandereteiras que passejaran entre les parades de fruites i verdures del Mercat de l’Abaceria i L’Estrella. Les Namorala proposen un recull d’alguns temes tradicionals o d’inspiració tradicional gallega on la dona és protagonista.

La veu revelació valenciana, La Maria, estrenarà el seu primer disc, L’Assumpció, el diumenge 12 de març en el cicle Trad d’autor del Tradicionàrius i el Barnasants. La Maria s’inscriu en una nova fornada d’artistes que arreu dels Països Catalans assumeix la tradició com la millor eina d’avui dia per la innovació i per convertir la música tradicional, de nou, en la més popular de les nostres músiques. Les cançons del seu debut estan inspirades en estructures del cant valencià i motius de la música tradicional. Una coherència folklòrica, la qual evoluciona, convertint-se en la inconfusible i irressitible proposta que La Maria rega amb una veu hipnòtica. Aquest nou treball narra la seva evolució com a artista a través de vuit pistes que volen esdevenir un llibre musical.