Tot a punt per la 22a Fira Mediterrània

Un total de 117 companyies realitzaran 158 funcions de músiques del món i folk, arts escèniques i cultura popular i ompliran els carrers de Manresa del 10 al 13 d’octubre

Redacció.- La 22a Fira acollirà diverses propostes d’artistes amb trajectòries consolidades en l’àmbit contemporani que presenten la seva particular mirada cap a la cultura popular i tradicional. L’espectacle inaugural n’és un bon exemple, on la transgressora coreògrafa Sol Picó farà un viatge a l’essència de la cultura popular valenciana amb l’espectacle Animal de Sèquia, juntament amb la Banda Chapicó.

També és el cas de l’artista italià Alessandro Sciarroni, recentment guardonat amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia 2019 per la seva trajectòria en el món de la dansa contemporània, amb una acció performativa i transmissora per salvar de l’extinció una magnífica i particular dansa tradicional de Bolonya, la Polka Chinata. També mira cap a l’arrel des de la contemporaneïtat el coreògraf ebrenc Roberto Olivan, amb el dj francès Laurent Delforge i el quartet de polifonia occitana Vox Bigerri, a Socarrel, resultat d’un laboratori de creació dut a terme fa dos anys en el marc de la Fira. Una altra mirada serà la de Toni JódarRoger Bernat, en un laboratori, coproducció amb el Mercat de les Flors, l’Explica Dansa, que pretén crear de forma col·lectiva una performance pedagògica sobre la dansa d’arrel tradicional i la contemporaneïtat.
A nivell musical, mirarà cap a l’arrel des de la seva experiència basada en la creació contemporània el saxofonista Llibert Fortuny, una de les personalitats més transgressores de l’escena musical jazzística del país, que s’acostarà a la sonoritat de la cobla amb l’Electro Cobla Sound. També mira cap a l’arrel Joan Díaz, director musical de la darrera proposta de NewCat-The New Catalan EnsembleBestiari, la versió en concert XL del llibre-disc en homenatge al poeta Josep Carner amb motiu dels 50 anys de la seva mort, i que compta amb la participació de Carles BeldaGemma AbriéJoana GomilaMarc Parrot Gemma Humet i la col·laboració especial de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals. I finalment, el grup de rock Obeses actuarà al costat de la Cobla Berga Jovei el Cor d’Obeses, intercanviant repertori amb la formació tradicional catalana.
Emergents joves d’ arrel
El programa de la Fira d’enguany també recull les propostes dels artistes emergents que ja de partida han centrat el seu treball creatiu en l’arrel tradicional. En aquest sentit destaquen les propostes d’Arnau Obiols, amb un projecte musical personal i íntim, que transporta els oients al Pirineu més ancestral; el duet de Criatures (gralla i acordió diatònic), que en la seva línia de dotar de so cambrístic els instruments tradicionals presenta nou disc, i la guanyadora de la darrera edició del Concurs Sons de la Mediterrània, la barcelonina Clàudia Cabero.
Altres joves emergents en l’àmbit musical que presenten els seus primers treballs són Marala Trio, i el seu delicat Binaural, que mitjançant un micròfon que capta el so en 360 graus pot oferir al públic, a cau d’orella, el seu repertori de música tradicional catalana. I les Tarta Relena, un duet femení que explora a cappella, amb bases electròniques, les sonoritats de diferents estils musicals en un repertori tradicional i mediterrani.
En l’àmbit de les arts escèniques ens trobem amb Magí Serra, que reflexiona sobre el cicle vital i homenatja al seu pare, Joan Serra, a La mesura del detall; i amb l’acròbata Júlia Farrero, que l’any passat va fer una residència en el marc de la Fira i que ara torna amb l’espectacle, inspirat en la tradició pirenaica de les falles del Pirineu, acabat. També podrem veure en el marc de la Fira la proposta del FABA ( Festival Artístic del Barri Antic de Manresa), que recupera la sarsuela L’home és feble, estrenada al 1877 a l’espai que ara ocupa L’Anònima, per reivindicar el gènere i portar-lo al segle XXI, i ho fa de de la mà de joves artistes manresans.
Completen aquest grup de joves, el concert de Menut, Terra d’ argila, amb cançons que parteixen de músiques d’arrel que tenen en comú un instrument petit i emblemàtic, el guitarró, al qual s’hi afegeixen guitarres elèctriques i programacions. I finalment el valencià Xavier de Bétera amb Empremtes, un nou treball en què fa un gir artístic abandonant la tradició, el cant d’estil i les albades, per endinsar-se en el folk contemporani.
Una arrel política que ens parla del present
Fosas vol posar l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que a partir de cultura popular i tradicional ens pot parlar políticament d’avui. La Fira Mediterrània 2019 agrupa en un paquet de significat una sèrie de propostes que a partir de l’arrel ens parlen i reflexionen sobre qüestions de gènere.
S’emmarca en aquest apartat la multipremiada La Oscilante, de Pol Jiménez en el ball i Juan Carlos Lérida en la direcció i coreografia, que investiga sobre les possibilitats d’una dansa espanyola, on els gèneres estan molt marcats, que no balli ni en masculí ni en femení. Laia Santanach, guanyadora amb Àer de la darrera edició del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional, parteix del contrapàs, dansa ballada tradicionalment només per homes, per reflexionar sobre el gènere. També hi reflexiona Alessandro Sciarroni, a partir de la Polka Chinata, ja que aquesta dansa també ha arribat als nostres dies només ballada per homesLa ballarina Janet Novás i la compositora Mercedes Peón compartiran el bagatge de totes dues en un diàleg que posarà sobre la taula temes com l’identitat i el gènere, entre d’altres. Finalment, la companyia basca Organik Dantza ret homenatge a les dones del mar a l’espectacle de dansa Sardina Freskueee!