S'obre la 28a edició de Temporada Alta, que inclou 27 espectacles internacionals

La inauguració tindrà lloc divendres 11 d’octubre a les 20.00 h al Teatre Municipal de Girona

Redacció.- Temporada Alta s’ha convertit en la porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i a Europa de diverses produccions internacionals que s’estrenen en el marc del Festival. En aquesta 28a edició s’hi podran veure fins a 27 espectacles internacionals de 16 països diversos entre els quals 2 estrenes absolutes, 11 estrenes a l’Estat espanyol i 3 estrenes a Catalunya.
La programació internacional del Festival persegueix un triple objectiu: que públic i professionals coneguin noves produccions i nous corrents escènics, ajudar a posar Catalunya en el mapa de l’escena internacional, i per últim ser un reclam perquè professionals i públic internacional visiti Temporada Alta.
Temporada Alta aixecarà el teló aquest divendres amb un doble espectacle de Shakespeare. A les 20.00 h, al Teatre Municipal de Girona, es podrà veure Measure for Measure, i a les 20.30 h, al Teatre de Salt, s’iniciarà la representació de Macbettu. Amb aquests espectacles el Festival donarà el tret de sortida a una programació de gairebé 100 propostes en dos mesos que marcaran el ritme de la temporada teatral del país.
A més, el Festival també inclou un any més Connexió Iberoamèrica, un cicle dedicat a l’escena d’Amèrica Llatina que permet fer de porta d’entrada del teatre iberoamericà a Europa.
Els espectacles internacionals de la nova edició
La programació d’enguany inclou 27 representacions arribades de fora de Catalunya, entre les quals hi ha estrenes absolutes i obres mai representades abans a l’Estat Espanyol. Les primeres produccions internacionals, de Gran Bretanya i Itàlia respectivament, seran les obres inaugurals de Measure for Measure i Macbettu.
La primera és una crítica contundent als governants de la mà de la mítica Royal Shakespeare Company. Measure for Measure  és una de les peces més fosques del dramaturg, una comèdia tràgica i subversiva sobre la justícia, la moralitat i el desig sexual. Macbettu per la seva banda és la versió de Macbeth de Shakespeare traslladada a la cultura sarda. L’obra arriba al Festival de la mà d’Alessandro Serra, un dels directors més personals de l’escena italiana. Amb un elenc format només per homes, l’espectacle és un potent diàleg teatral molt físic entre els ritus ancestrals, les forces de la naturalesa i la literatura shakespeariana.
Pel Festival també s’hi podran veure per primera vegada a l’Estat espanyol espectacles arribats de Bèlgica, Suïssa o Lituània. Trahisons de Harold Pinter és un muntatge creat pel popular col·lectiu belga TG STAN, conegut pel fet de crear obres sense la figura del director. Aquests arribaran per primera vegada a Temporada Alta amb una adaptació quasi quirúrgica de l’obra del premi Nobel de literatura. A Man for Podolsk és l’obra de Dmitry Danilov, un dels escriptors russos actuals més populars reconegut pels seus retrats periodístics de la Rússia de províncies, que ha captivat al director lituà Oskaras Koršunovas. L’espectacle és la història perfecte per alertar sobre la llibertat en la que vivim.
Per altra banda també es presentarà en primícia a l’Estat, Retour à Reims, que es basa en l’assaig que va publicar el cèlebre sociòleg Didier Eribon, en el qual analitza les raons per les quals la classe obrera, tradicionalment d’esquerres, s’ha convertit en potencial votant de l’extrema dreta. Una obra a través de la qual Thomas Ostermeier, un dels grans directors europeus, aprofitarà per explicar la relació entre l’art i el seu efecte sobre la societat. Angélica Liddell serà l’altra creadora que portarà la seva producció Una costilla sobre la mesa. Madre per primera vegada sobre escenaris espanyols. El seu nou muntatge és un rèquiem a la seva mare, que va morir el 2018, en el que parla del dolor per la pèrdua i de la seva relació amb el món. Tot plegat acompanyat amb una banda sonora creada  interpretada en directe per un altre provocador: el cantaor Niño de Elche.
Pel que fa a les estrenes a Catalunya hi trobem espectacles com Sopro, que arriba de Portugal de la mà de Tiago Rodrigues,  el director del Teatre Nacional Doña Maria II. En aquesta producció, el director s’ha fixat en la figura dels apuntadors, homes i dones que invisibles murmuren paraules des de la discreta caixa enmig de la boca de l’escenari. Un homenatge a un ofici històric que s’extingeix. Romancero gitano arriba a Girona després de l’èxit a Madrid, Buenos Aires i Montevideo, de la mà de Núria Espert i Lluís Pasqual, que tornen a les paraules del poeta i dramaturg Federico García Lorca. A banda de les estrenes, també hi ha funcions internacionals que estan triomfant des de fa un temps com Parias, de la companyia Javier Aranda, Iphigenia en Vallecas, d’Antonio C. Guijosa, o M.A.R, d’Andrea Díaz Rebordeo.
Espectacles internacionals multidisciplinaris
Pel que fa a la dansa, Temporada Alta veurà aquesta edició una nova estrena a l’Estat espanyol gràcies a la coreògrafa sud-africana Dada Masilo, que presentarà al Festival el seu nou muntatge Giselle. Aquest tracta d’una camperola que mor amb el cor trencat després d’haver descobert que el seu estimat està promès amb una altra. Aquest comptarà amb l’acompanyament musical de Philip Miller, que combina elements de clàssica i percussió africana.
Els amants de la dansa també trobaran dues produccions ja estrenades que arriben a Temporada Alta, com són El amor brujo, de Manuel de Falla i Israel Galván i Retrospective de Jérôme Bel. També el Cirque Éloize, arribat del Canadà, farà parada a Girona per presentar el seu Hotel.
Pel que fa a la música, enguany el Festival serà l’escenari escollit per la reconeguda cantant Jane Birkin presenti per primera vegada a l’Estat el muntatge que dedica a la llegenda de la música francesa Serge Gainsbourg, amb qui va tenir una relació personal i artística. Serà un concert íntim per descobrir l’altra cada d’aquests emblemàtics artistes. També Amaia, la guanyadora d’Operación Triunfo i veu i rostre del curt promocional de Temporada Alta 2018, portarà el seu nou treball titulat Pero no pasa nada a Girona.
També algunes de les filmografies que es presentaran al Festival tenen origen internacional, com és el cas de Occidente, que és l’estrena absoluta Jorge Acebo Canedo en la que es pregunta què queda de l’home quan la veritat en què creu desapareix.
Lo que arde, d’Oliver Laxe, inspirada en l’abandonament rural de Galícia, i An Elephant Sitting Still de Hu Bo, sobre un drama social al nord de la Xina, seran les dues produccions cinematogràfiques que completen la programació internacional.
Connexió Iberoamèrica
Des del 2013, Temporada Alta inclou al seu programa aquest cicle dedicat a l’escena iberoamericana, que s’ha convertit en un punt de trobada entre l’escena europea i la d’Amèrica Llatina. Tot i que fa molts més anys que el Festival fa de porta d’entrada del teatre iberoamericà a Europa, aquest projecte permet donar continuïtat a aquestes produccions que arriben de l’altra banda de l’oceà.
En aquesta ocasió, Connexió Iberoamèrica viurà l’estrena absoluta de La melancolía del turista, de les companyies Microscopía i Oligor, de Shaday Larios i Joli Oligor. La producció analitza, amb una mirada poètica i íntima, l’ascens i la caiguda de la idea d’un paradís. Tot això sense deixar el seu llenguatge particular fet d’objectes, mecanismes i miniatures.
El cicle iberoamericà també comptarà amb tres estrenes a l’Estat espanyol com són Tula (Mèxic), Próximo (Argentina)  i O agora que demora (Brasil). El grup mexicà Lagartijas tiradas al sol, una de les companyies més emblemàtiques del festival,  presentarà Tula, una instal·lació sobre la democràcia a Mèxic. Claudio Tolcachir, autor de Próximo i director que ha revolucionat la dramatúrgia argentina del segle XXI, aborda les relacions afectives en l’era d’Internet. I la creadora brasilera Christiane Jatahy, explica a O agora que demora, a través del cinema i el teatre, com els conflictes del present són els mateixos que en la Grècia clàssica amb versos d’Homer.
També l’autor franco-uruguai Sergio Blanco tornarà a Temporada Alta per estrenar al país Ostia, una obra d’autoficció sobre dos germans interpretada per ell mateix i la seva germana, l’actriu Roxana Blanco. A més, Connexió Iberoamèrica inclou Tierras del Sud, d’Azkona & Toloza i el concert d’Omara Portuondo, que arriba enmig de la gira de El último beso.