Rafael Vallbona publica 'Dits enganxosos', una novel·la negra situada a la Barcelona post-olímpica, preqüela de 'El tant per cent'

'Dits enganxosos' (Crims.cat) és una barreja d’aventura, investigació periodística i ambició del protagonista Pere Palau, personatge que reapareix –ara de jove- amb una nova crònica del desengany periodístic

L’escriptor i periodista Rafael Vallbona (Barcelona, 1960) publica ‘Dits enganxosos’ (Crims.cat), una novel·la negra situada a la Barcelona post-olímpica de 1993, quan les bandes s’apoderen del mercat emergent de la cocaïna, el blanqueig de capitals i el crim organitzat.

‘Dits enganxosos’ és una preqüela de ‘El tant per cent’ (Crims.cat), novel·la publicada el 2014. A ‘Dits enganxosos’ reapareix el seu personatge, en Pere Palau, amb una nova crònica sobre el desencant periodístic. Palau és ara un jove periodista que lluita per sortir-se’n escrivint als diaris.
La història de ‘Dits enganxosos’ se situa en un context confús, on comença a perfilar-se el final del mil·lenni i, amb ell, el col·lapse cultural del món del segle XX. ‘Dits enganxosos’ és una barreja d’aventura, investigació periodística i ambició del personatge per triomfar.

‘Dits enganxosos’ és el nou número de la col·lecció Crims.cat, dedicada a consolidar la novel·la negra en català, publicat per Alrevés Editorial.

 

Argument

Tots tenim un passat. El d’en Pere Palau, protagonista de la novel·la ‘El tant per cent’, no va ser millor ni pitjor que el de qualsevol altre periodista. Abans de tenir una nòmina al diari Las Noticias, tot i que precària per la crisi de la premsa, tal i com es veu a la novel·la esmentada, va començar fent de becari l’estiu de 1993. I quin estiu el d’aquell any: crisi post-olímpica, calor, incendis forestals per tot i bandes internacionals que desembarquen a Barcelona per apoderar-se del nou mercat emergent de la cocaïna, el blanqueig de capitals i el crim organitzat en general. Va ser el preu per a poder entrar al club de les ciutats cosmopolites.

De tot això, d’una colla d’individus altament sospitosos, i d’una parella de joves grunge que troben morts dins d’un cotxe enmig d’un bosc calcinat per les flames, parla la nova novel·la ‘Dits enganxosos’. Aventura personal, investigació professional, coratge vital i la barreja necessària de candidesa, orgull i ambició de quan s’és jove i es vol triomfar en una professió tan poc recomanable a les persones d’ordre com la de periodista. I les ganes d’enxampar qui és que té els dits enganxosos; algú que probablement mai no ha escoltat els Rolling Stones.

 

Sobre l’autor

Rafael Vallbona (Barcelona 1960). Escriptor i periodista. És autor d’una cinquantena de llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres.

Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Després de El tant per cent, Vallbona torna amb Dits enganxosos, una novel·la on reapareix el seu personatge, en Pere Palau, amb una nova crònica del desencant periodístic.