Raimon, Héctor Parra i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya Premis Nacionals de Cultura 2017

S'entregaran el proper 14 de juny al Teatre Municipal La Sala de Rubí

Redacció.- Els Premis Nacionals de Cultura 2017, que el proper 14 de juny premiaran deu referents de la cultura catalana al Teatre Municipal La Sala de Rubí, reconeixeran la trajectòria de Raimon, Hèctor Parra i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC).
La distinció atorgada pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), la més prestigioses en l’àmbit de la cultura a Catalunya, vol distingir la labor d’aquestes dues personalitats i d’aquesta entitat de l’àmbit musical català.
Així, el CoNCA ha premiat Raimon per la seva dilatada i activa carrera com a cantautor que, des dels anys 60 i fins l’actualitat, ha dut a terme tant a Catalunya i el País València, com a nivell estatal i internacional. Un reconeixement idoni, a més, ara, que s’acomiada dels escenaris amb dotze únics concerts al Palau de la Música durant el mes de maig.
Igualment, l’entitat reconeix la trajectòria del jove compositor Hèctor Parra per la seva recerca sonora mitjançant recursos innovadors com l’electrònica i la improvisació conduïda, que li han atorgat una rellevant projecció internacional.
Dins del món de la música, el CoNCA també guardona el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya per la seva contribució a l’educació musical d’infants i adolescents per mitjà del cant coral. El SCIC celebra, a més, el proper 21 de maig el seu 50è aniversari al Palau Sant Jordi amb una Trobada General que reunirà prop dels 3.000 cantaires d’entre 5 i 16 anys, que formen part de les 120 corals que l’integren.
Raimon (Xàtiva, 1940). En els darrers cinquanta anys ha fet de la cançó un vehicle expressiu de l’obra de grans poetes de la nostra tradició medieval i alhora d’una concepció de la cultura on el lirisme i la recerca de la bellesa conflueixen amb un clar compromís social i cultural que ha transformat en símbol els valors de llibertat i reivindicació dels drets col·lectius dels pobles. Les seves cançons, plenament vigents avui, s’han arrelat a la cultura catalana de les últimes dècades i uneixen diverses generacions.
Hèctor Parra (Barcelona, 1976). Les seves composicions han estat interpretades per grups de prestigi com l’Ensemble Intercontemporain, l’Arditti Quartet, l’Orquestra Filharmònica de Lieja i l’Orquestra Nacional d’Île de France. Entre els premis i reconeixements rebuts, destaca el prestigiós Ernst von Siemens.
Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC). Des dels seus inicis el 1967, any en què se celebrà la Primera Trobada de Corals Infantils de Catalunya a Manresa, el Secretariat ha promogut el cant coral com un mitjà de sensibilització d’infants i adolescents envers l’art de la música, el cultiu de la veu, l’amor a la llengua del seu país, la joia de l’amistat, la disciplina lliurement acceptada i el treball en equip. El SCIC està integrat per 120 corals repartides per tot el territori català.
El CoNCA
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats del sector cultural, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2013, els Premis transcendeixen els àmbits artístics i volen mostrar distintes realitats expressives, territorials i lingüístiques. També permeten la presentació de candidatures als guardons. A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural mitjançant l’elaboració d’informes i avaluacions d’equipaments, així com vetllar pel suport a la creació i promoció artística.