Raquel García-Tomás, Sílvia Pérez Cruz, Marco Mezquida o la Companyia Elèctrica Dharma, guanyadors dels Premis Alícia 2024

La pianista i compositora Leonora Milà ha recollit el Premi a la Trajectòria per la seva vida dedicada a la música

Redacció.-Aquest 20 de juny s’ha celebrat a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona la gala dels V Premis Alícia 2024 de l’Acadèmia Catalana de la Música. Un total d’11 projectes i persones han estat reconegudes en les diverses categories. L’acte s’ha emès a les televisions locals i TV3 i es pot recuperar a través de la plataforma La Xarxa+.

En la categoria d’Autoria, el premi ha estat atorgat a Raquel Garcia-Tomás per la composició de l’òpera Alexina B., estrenada al Gran Teatre del Liceu. En la categoria d’Interpretació, s’ha reconegut el Quartet Gerhard, format per Lluís Castán, Judit Bardolet, Miquel Jordà i Jesús Miralles i considerat un dels quartets amb més projecció a escala europea.

Pocs dies abans d’inaugurar el Grec Festival, Sílvia Pérez Cruz s’ha endut un dels cinc guardons als quals optava, el de la Producció discogràfica, pel seu disc Toda la vida, un día (Sony Music), un treball enregistrat al llarg d’un any a Barcelona, ​​Pontós, Madrid, Jerez, Buenos Aires, Coatepec i l’Havana. Es tracta d’una obra formada per 5 moviments (un per a cada etapa de l’existència), 21 cançons i 90 músics.

Pel que fa al Premi Interdisciplina, ha estat per l’espectacle inaugural del Festival Grec 2023, The Pulse, en què el Cor de noies de l’Orfeó Català col·laborava amb la companyia de circ australiana Gravity & Other Myths: una autèntica fusió de circ i cant coral cuinada durant un any. L’espectacle va visitar posteriorment Montreal, Galway i Graz en una gira formada per divuit funcions.

El Premi al Talent emergent ha estat per Momi Maiga, músic, compositor i cantant senegalès. Amb només 26 anys, destaca com a virtuós del seu instrument (la kora).

El concert al Palau Sant Jordi 50 Anys, de la Companyia Elèctrica Dharma, celebrat el 22 d’abril ha guanyat el premi al Directe. Posteriorment, l’espectacle ha esdevingut el 27è disc de la formació. En la categoria d’Internacionalització, el guardó ha estat per a Marco Mezquida i la seva fulgurant carrera musical, plena d’eclecticisme i versatilitat, que l’ha portat a actuar a 40 països de 4 continents amb els seus propis projectes.

El premi de Periodisme i Divulgació Musical ha estat atorgat al programa Assaig General de Catalunya Música, dirigit per Albert Torrents i Marta Lanau. Des de fa cinc temporades, el programa segueix de prop l’actualitat musical catalana entesa en sentit ampli, sobretot de la clàssica, però també del jazz, l’arrel i les músiques del món.

Pel que fa a Projecte social i educatiu, el reconeixement ha estat per al projecte social VOZES, entitat músico-social dedicada al desenvolupament pedagògic, ocupacional i ètic de la infància i la joventut mitjançant la instrucció i la pràctica col·lectiva de la música, sigui coral o instrumental.

Finalment, el Premi Alícia TRESC 2024 al Reconeixement dels Públics, novetat d’aquesta edició, ha estat concedit a Un matí d’orquestra d’Apropa Cultura, projecte que acosta la música als grups més vulnerables i en risc d’exclusió, per tal que puguin participar activament en la comprensió i beneficiar-se del poder de la música.

El Premi a la Trajectòria: Leonora Milà

El Premi Alícia 2024 a la Trajectòria ha estat per a la pianista i compositora Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 13 de març de 1942), pianista i compositora catalana amb una llarga i extensa trajectòria. Milà ha estat reconeguda amb un càlid aplaudiment amb el públic dempeus. La pianista va iniciar una espectacular carrera com a nena prodigi del piano amb només set anys tocant el Concert en la major KV 488 de Mozart, al Palau de la Música Catalana. Amb tretze anys ja havia actuat als més prestigiosos auditoris de Suïssa, Alemanya i Anglaterra.

Com a compositora, ha firmat un extens catàleg que supera les cent partitures per a piano, veu i piano, música de cambra, música simfònica i òpera. Entre la seva obra destaca el ballet Tirant Lo Blanc, op. 67, la versió coreogràfica en dos actes del qual s’estrenà el 1994 al Teatre Mussorgski de Sant Petersburg. Unes de les peces més representatives són les col·leccions d’Havaneres i Epigramms, així com els seus quatre concerts per a piano i orquestra.

Cinc anys de Premis Alícia

Enguany, els Premis Alícia arriben a la seva cinquena edició. Els finalistes i guanyadors dels premis són escollits pels acadèmics i les entitats que conformen l’Acadèmia Catalana de la Música mitjançant una sèrie de votacions que van concloure el 10 de maig. La nova categoria que s’estrena enguany és la de Reconeixement dels Públics, els finalistes de la qual han estat escollits pel Consell de Públics de la comunitat de cultura TRESC.

Els Premis tenen l’objectiu de promocionar, visibilitzar i posar en valor la música produïda dins del territori català i el conjunt de la seva activitat, sense distinció de gèneres o estils.

Els Premis Alícia s’organitzen amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), la Fundació SGAE a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, l’Associació d’Intèrprets i Executants – AIE, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, l’Auditori de Barcelona i el TRESC – Comunitat de Cultura.

Guanyadors Premis Alícia 2024

PREMI ALÍCIA 2024 A LA TRAJECTÒRIA

Leonora Milà, compositor i pianista

PREMI ALÍCIA 2024 A L’AUTORIA atorgat en col·laboració amb la Fundació SGAE

Raquel Garcia-Tomás per la composició de l’òpera “Alexina B.”

PREMI ALÍCIA 2024 A LA PRODUCCIÓ DISCOGRÀFICA

“Toda la vida, un día” (Sony Music) de Sílvia Pérez Cruz

PREMI ALÍCIA 2024 A LA INTERPRETACIÓ

Quartet Gerhard

PREMI ALÍCIA 2024 A LA INTER-DISCIPLINA

L’espectacle inaugural del Festival Grec 2023, “The Pulse” de Gravity and Other Myths i el Cor de noies de l’Orfeó Català

PREMI ALÍCIA 2024 AL TALENT EMERGENT

Momi Maiga

PREMI ALÍCIA 2024 AL DIRECTE

Concert “50 Anys”, de la Companyia Elèctrica Dharma al Palau Sant Jordi

PREMI ALÍCIA 2024 A LA INTERNACIONALITZACIÓ

Marco Mezquida

PREMI ALÍCIA 2024 AL PERIODISME I DIVULGACIÓ MUSICAL

El programa “Assaig General” de Catalunya Música, dirigit per Albert Torrents i Marta Lanau

PREMI ALÍCIA 2024 AL PROJECTE SOCIAL I EDUCATIU

VOZES

PREMI ALÍCIA TRESC 2024 AL RECONEIXEMENT DELS PÚBLICS (Novetat d’aquesta edició en col·laboració amb el TRESC)

Un matí d’orquestra, d’Apropa Cultura

Foto: Miquel Taverna