Recta final per al corredor d'espectacles de la Mediterrània amb 24 països

Més de 700 professionals ja s'han acreditat per participar a la Fira D'enguany

121 companyies de 24 nacionalitats seran a Manresa entre el 3 i el 6 de novembre per oferir-nos 263 espectacles i activitats preparades per la factoria D’arrel de la Mediterrània. Els romanesos Taraf de Haïdouks -‘Els homes fora de la llei’- unint forces amb un altre dels estendards de la regió balcànica, la fanfàrria macedònia Kocani Orkestar, excel·leixen enmig D’altres formacions ben suggerents i innovadores com Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi -una de les cobles amb més prestigi i trempera-, o Quico El Célio, El Noi i El Mut de Ferreries & el ?Botifarra? amb el seu nou muntatge, ?La Barraca?, un viatge musical i vivencial des de la Catalunya del delta de L’Ebre fins a la costera del País Valencià. El bellíssim espectacle ?Habibi / Amado? ?nominat als Premis Max de teatre- o L’aplaudida creació inaugural del Festival Grec de Barcelona D’enguany, ?La muntanya al teu voltant’ de la companyia Gelabert Azzopardi, també fan brillar les arts escèniques.

La Fira 2011 camina més enllà de Manresa i convida els espectadors a compartir la ?Sant Benet Experience?. Sortint des del centre de la ciutat en un autobús, viatgem cap a L’entorn impagable del Monestir de Sant Benet, on la companyia L’albergueria revisita la vella història de les tres Maries, rebatejada ara com M3. El patrimoni monumental es fusiona amb L’espectacle en viu, com també succeeix en la inauguració protagonitzada per Perejaume, el pintor-poeta de Sant Pol de Mar i artista convidat de la Fira D’enguany, qui farà que un dels nostres instruments més ancestrals ?les campanes- dialoguin amb la figura D’un literat de pes com fou Jacint Verdaguer, tot dins L’eix temàtic D’aquesta edició: el pes i la gravetat de les imatges.

Un binomi de somni integrat per Manel Camp i Llibert Fortuny, els cuplets catalans de Betzuca, el rigor interpretatiu del tenora Jordi Molina, la veu desbordant del valencià Apa, el cosmopolitisme de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, el flamenc emotiu de Las Migas i el reputat internacionalment de Ginesa Ortega, el curós Brossa Quartet de Corda, el nou treball exquisit de Feliu Ventura, L’heterodox músic peninsular Jabier Ruibal, els ritmes trepidants de la Fanfara Lui Craciun des de Romania, la picant Cabília algeriana D’El Gafla, les companyies circenses internacionals D’Irque & Fien, i Nicole & Martin, o les imatges fotogràfiques de la nissaga vallenca dels fotògrafs Català, són algunes de les peces sorgides D’aquesta fàbrica D’esforços col·lectius que representa la Fira Mediterrània de Manresa.

La nit del divendres a L’envelat de la plaça Milcentenari amb la suma explosiva de les tarantes i ritmes klezmer a càrrec del neguit virtuós de Canzoniere Grecanico Salentino vingut des del taló de la bóta italiana ?la Puglia- i dels sons jueus dels Trivium Klezmer; la nit gitana del dissabte al mateix escenari amb els turcs Bashavav i els catalans Rumba Vella, o la tarda final coprotagonitzada per la Jennifer dels Catarres i per L’espectacle de carrer dels internacionalment reconeguts Xarxa Teatre, completen el quadre D’honor de la Fira 2011.