El Reial Monestir de Vallbona de les Monges serà l’escenari exclusiu de la IV edició del cicle de música ‘La Pedra Parla’, amb tres concerts el 4 i 5 d’agost

El claustre del monestir acull tres propostes musicals d’alta qualitat artística especialment dissenyades per conviure amb el silenci quotidià de la comunitat religiosa femenina que l’habita

Redacció.-El Claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges (l’Urgell) serà aquest any l’escenari exclusiu del cicle ‘La Pedra Parla’ una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts el cap de setmana del 4 i 5 d’agost. El cicle, que aquest any arriba a la seva IV edició, està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.
El Monestir de Vallbona de les Monges, elegit Monument Favorit dels Catalans aquest 2018, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta fins aquest convent cistercenc un cop l’any la música dels millors compositors de la mà dels millors intèrprets. La música compartirà protagonisme doncs amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Císter.
‘La Pedra Parla 2018’ centra, per primera vegada, tots els seus concerts en un espai únic al claustre del monestir. Dirigit pel prestigiós contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica, dos el dissabte i un el diumenge, amb un tret de sortida barroc i una cloenda que ens porta de Mozart a Broadway.
UN NOU ESPAI MUSEOGRÀFIC PER VISITAR A VALLBONA DE LES MONGES
El públic que assisteixi al concert també poden aprofitar l’avinentesa per fer una visita guiada el diumenge dia 5 al Monestir. Durant la visita podran descobrir el nou espai museogràfic “Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení” que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona que va començar a finals del segle XII. Un monestir de dones cultes, on es treballava. Alhora, explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la Farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.
MÚSICA PENSADA PER CONVIURE AMB EL SILENCI
El cicle ‘La Pedra Parla’ forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa cultural d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a partir d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, Cogul i Bellpuig d’Urgell.