‘Relats fotogràfics’ amb Oriol Molas i Víctor Sunyol a l’ACVIC

Christian Inaraja exhibirà a "Dibuixos automàtics" (2018-2022), una selecció de les seves obres més experimentals

Redacció.- ACVIC comença l’any donant continuïtat als seus cicles dedicats al fotoperiodisme i a la il·lustració. El Centre d’Arts Contemporànies de Vic comença aquest 2022 amb una selecció de l’obra més recent i experimental de l’il·lustrador Christian Inaraja i una nova proposta del cicle “Relats fotogràfics”, formada per una imatge del fotògraf Oriol Molas acompanyada d’un text de l’escriptor Víctor Sunyol. Les exposicions s’inauguraran el divendres 28 de gener (19h) i es podran visitar fins al 12 de març.

El cicle “Relats fotogràfics” arriba a la seva dotzena edició fixant-se en la fotografia esportiva amb una instantània aèria de l’esquiadora austríaca Nicole Hosp captada per Oriol Molas a l’estació de Soldeu-Grandvalira, a Andorra, el 12 de febrer de 2012, mentre baixa a gran velocitat durant la Copa del Món d’esquí alpí. La imatge capta el moment en el que l’esportista sobrepassa una de les portes durant la competició. L’escriptor Víctor Sunyol és l’autor del text que acompanya la foto on destaca que “per pintar no cal pintura, que es pinta amb fotografia, amb pel·lícula, amb volum, doblegant, tallant, apilant…”.

Per la seva banda, Christian Inaraja exhibirà a “Dibuixos automàtics” (2018-2022), una selecció de les seves obres més experimentals dels últims tres anys dutes a terme “sense la premeditació racional de l’il·lustrador tradicional” on el domini de la tècnica permet a l’artista “una creació estèticament impecable sense la mediatització de la raó intel·lectual”, com explica el poeta i dramaturg Miquel Desclot, amb qui Inaraja ha col·laborat. Desclot qualifica l’il·lustrador de “ninotaire” però que “despulla els seus dibuixos figuratius de la funció utilitària del ninot tradicional per donar-los una entitat pròpia que els fa ser independents de cap context extern”.

Christian Inaraja i Genís (Vic, 1972) ha il·lustrat més d’un centenar de llibres, publicats per les principals editorials i traduïts a diferents llengües, a més de dibuixar habitualment en nombroses publicacions periòdiques, especialment infantils i/o juvenils. A banda de llibres, ha il·lustrat cartells, publicitat, packaging, premsa…Entre els darrers premis obtinguts cal destacar el Premio Nacional al Mejor Libro Editado (2019), Premio Internacional Compostela de Álbum Ilustrado (2018), Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Ciutat de Benicarló (2020), Premis Junceda (2013) o Propuestas VEGAP (2013). En el camp del cinema ha sigut codirector del Festival Europeu de Curtmetratges de Reus FEC Festival des del seu inici. Actualment és professor d’Il·lustració de l’Escola d’Art ILLA de Sabadell. També ha sigut vicepresident de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya – APIC (2005-2012), membre del comitè executiu del Consell Català per al Llibre Infantil i Juvenil – CLIJCat (2005-2012) i Cap de Departament d’Il·lustració a l’Escola d’Art ILLA (2000-2017).

Oriol Molas (Barcelona, 1968) ha estat fotògraf del bisetmanari El9Nou i corresponsal gràfic dels diaris La Vanguardia i El Periódico (1993-2004). Del 2004 al 2009 participa de la creació del banc d’imatges de l’estudi de disseny DIAC-Vic, Fotolocal. A partir del 2009 es centra en la fotografia de neu com a fotògraf de La Molina, principalment, i de la resta d’estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. A través del seu segell om editorial, edita una trentena d’obres.

Víctor Sunyol (Vic, 1955) és escriptor. Ha impartit classes a l’Escola d’Art de Vic. Col·labora habitualment amb artistes visuals i compositors escrivint textos per a, o des de, la seva obra o bé realitzant treballs conjunts. El 2019 va publicar “Des de quin on?”, una antologia de la seva poesia. En prosa ha publicat “Birnam” (2014) i “Amb Nausica” (2019).