
17 nov. 2021 Retrospectiva de Masats un dels renovadors de la fotografia documental
La mostra, comissariada pel fotògraf i editor Chema Conesa inclou més de 50 fotografies, així com dibuixos, catàlegs i fotos vintage de l’autor
Redacció.- Terrassa ret homenatge al fotògraf Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931), Premi Nacional de Fotografia 2004 i un dels renovadors de la fotografia documental a Espanya als anys 60, amb l’exposició monogràfica “On tot va començar”.
La mostra, comissariada pel fotògraf i editor Chema Conesa i que es podrà veure del 20 de novembre al 23 de gener a la Sala Muncunill de la ciutat vallesana, inclou més de 50 fotografies, així com dibuixos, catàlegs i fotos vintage de l’autor, i proposa un recorregut per tota la seva obra, de les primeres fotografies com a aficionat a Terrassa -25 d’elles inèdites- fins a esdevenir fotògraf professional.
L’exposició, la tercera retrospectiva que es dedica a Ramon Masats a Catalunya, pretén ser un homenatge a l’autor i a una època en què s’indagava en el llenguatge i l’estètica fotogràfica, i en què una generació de fotògrafs a Catalunya, com Miserachs, Terré, Maspons, Pomés i Masats, van definir la modernitat en la fotografia.
“Aquesta exposició fa un recorregut pel cercle creatiu de l’autor, des dels seus primers anys com a aficionat a Terrassa a la recerca d’un llenguatge propi, fins a les darreres fotografies en color, en les quals depura la forma cap al minimalisme gràfic. Ara, en la seva maduresa, després d’un periple professional que ha consagrat el seu mestratge amb tota mena de premis i reconeixements, torna a la ciutat on va tastar com a adolescent la llum i les formes possibles de la bellesa impresa a les seves primeres fotografies, unes fotografies rescatades de manera excepcional del seu arxiu per a aquesta exposició. Són imatges exposades en el format original, en les quals el pas del temps ha imprès una benvolent candidesa i en les quals ja s’endevinen trets del seu inconformisme gràfic. El seu periple vital el porta novament al lloc “on tot va començar”. Chema Conesa, comissari de l’exposició.
“És un homenatge més que merescut i un reconeixement de la ciutat de Terrassa a la figura d’un fotògraf que va estar molt vinculat, en els seus inicis, a la nostra ciutat i que va contribuir a il·luminar el panorama trist d’aquells anys i a inspirar les generacions posteriors, com la fotoperiodista Joana Biarnés”. Rosa Boladeras, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa.
“On tot va començar”, que s’inaugurarà el pròxim dissabte 20 de novembre a les 18 h amb la presència de Ramon Masats, s’emmarca a la Temporada estable d’Arts Visuals de l’Ajuntament de Terrassa, i compta amb la col·laboració de CAM 2M i del Ministeri de Cultura i Esports.L’obra de Ramon Masats va aconseguir dotar el reportatge fotogràfic d’autoria i modernitat. Va marcar la diferència en la fotografia documental, tot imposant una mirada pròpia a la seva realitat propera.
“Les seves primeres passes com a aficionat les va fer a l’Associació Fotogràfica del Casino de Terrassa, ciutat on havia arribat des de Barcelona per ajudar en el negoci familiar de bacallà i pesca salada acabat d’instal·lar en una parada del Mercat de la Independència. Venia arengades i repartia el bacallà en una furgoneta. Entre repartiment i repartiment, va fer les primeres fotografies. Aquí va descobrir l’arquitectura de les imatges. Aquí va assajar el somni d’esdevenir fotògraf professional”, segons explica Chema Conesa, comissari de la mostra.
“El somni li va néixer durant la seva avorrida mili a Lleida. En aquelles hores mortes li va caure a les mans una revista, Arte Fotográfico, que li va esperonar l’interès. Gràcies als diners que havia cisat en els seus repartiments, es va comprar una càmera Retina II i es va inscriure a l’associació fotogràfica de Terrassa”.
“En aquella època la fotografia començava a experimentar diverses formes de llenguatge, la realitat òptica de la reproducció fotogràfica començava a ser qüestionada com l’única via de pràctica i suraven altres vies basades en la decisió de l’oficiant, en la seva mirada, lliure d’imposicions estètiques que l’ordre clàssic de les arts plàstiques pretenia d’imposar a la fotografia. Aquesta lluita es vivia a les associacions, a mig camí entre la modernitat i el classicisme, i quedava reflectida en els premis que s’atorgaven. Masats en va guanyar un, amb un retrat d’una vaca prou abstracte i revolucionari per l’època”.