Retrospectiva «Vint anys de Joves Fotògraf(e)s» a la Punxa

La mostra, organitzada conjuntament per INSPAI, Centre de la Imatge, i l’Oficina de Difusió, forma part del programa Exposicions Itinerants de la Diputació

Redacció.- El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya forma part de l’àmbit de promoció de la fotografia contemporània i és un dels projectes culturals consolidats de la Diputació de Girona. Va ser creat per INSPAI l’any 2001 amb la voluntat d’impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs a desenvolupar projectes.

Durant aquests anys s’han premiat divuit fotògrafs (l’any 2016 va quedar desert), s’han exposat més de sis-centes fotografies en més de dues-centes mostres en municipis, i anualment s’ha participat en nou festivals de fotografia, locals, nacionals i internacionals (en total, quaranta-cinc participacions, aproximadament).

Aquestes són algunes de les xifres d’un premi que s’ha consolidat i que té com a objectiu oferir suport als creadors més joves i donar a conèixer la seva obra.

Per a algunes de les persones premiades, el premi ha suposat un gran impuls en la seva carrera professional. A d’altres, els ha donat confiança i motivació per seguir creant.

Per a INSPAI és una satisfacció portar més de vint anys al costat dels joves, promocionant la creació fotogràfica.

Aquesta experiència ha ajudat a tenir una visió de les tendències en la fotografia contemporània dels darrers anys, sense oblidar el valor patrimonial que suposa l’aportació de més de sis-centes fotografies als fons fotogràfics d’INSPAI.

La mostra consta de divuit plafons expositius més un altre d’informatiu. Als plafons, ordenats per anys, es pot veure una selecció d’imatges i una fotografia destacada del projecte guanyador de cada any amb un text explicatiu.

També en forma part una imatge de la persona guanyadora i un breu recull biogràfic.

La proposta expositiva es va inaugurar ahir al Col·legi d’Aparelladors de Girona (edifici La Punxa). Durant l’acte, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va destacar que «per a la Diputació de Girona és una satisfacció poder donar suport a la creació fotogràfica i als projectes d’aquests joves, i donar a conèixer la seva obra arreu. Per a alguns dels joves guanyadors, el premi ha suposat un gran impuls en la seva carrera professional. A d’altres els ha proporcionat confiança i motivació per seguir creant».

Els municipis, les institucions, les associacions i les entitats gironines que vulguin acollir-la poden fer-ho a través del portal web, on trobaran tota la informació necessària perquè la mostra pugui viatjar pels municipis gironins.(Fotografia Miquel Millán)