Reus 2017 arriba a l’equador amb 80 projectes, 211 activitats realitzades i uns 100.000 espectadors

Del gener al juliol han tingut lloc 80 projectes de la Capital de la Cultura Catalana

Redacció.-  La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 tanca aquest juliol el primer semestre d’activitats. Des del gener i fins el juliol, Reus ha acollit un total de 80 projectes amb 211 activitats. D’aquestes activitats, 12 han estat projectes singulars. Durant aquests primers mesos s’han involucrat 80 entitats posant de relleu la quantitat, la qualitat i la varietat de projectes i iniciatives culturals de la ciutat. Un 93% de les propostes han estat gratuïtes i un 7% de pagament. Fins ara, les activitats emmarcades en el programa de la capitalitat han aglutinat al voltant de 100.000 espectadors. Els primers mesos de la capitalitat s’han finançat amb uns 400.000€ d’un total de 850.000€. pressupostats.
CCC Reus 2017 és un projecte únic i singular que s’estructura en cinc eixos a nivell de contingut (Història i patrimoni; Tradició i Festes populars; Llengua, literatura i pensament; Arts i creació i finalment, Coneixement, creativitat i innovació) escollits seguint criteris bàsics de qualitat, novetat/innovació i inclusió, i en 3 models de gestió en la seva producció: projectes propis de la Capital presentats per part de les entitats i agents culturals, projectes singulars amb projecció nacional i internacional i vocació de continuïtat i finalment suport als festivals estratègics de la ciutat de l’àmbit de la cultura i a les Festes Majors com a elements identificadors de la ciutat. Les xifres esmentades anteriorment, fan referència als projectes de la Capital i als projectes singulars.
Activitats
Durant aquests primers mesos Reus ha acollit un total de 80 projectes amb 186 activitats, que inclouen els projectes singulars, i les algunes propostes que han complementat alguns dels programes estratègics de cultura de la ciutat per donar-hi més força. A més a més, l’Ajuntament de Reus ha acollit dins el programa de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, tota l’activitat cultural de la ciutat per tal de donar-li projecció i aixopluc.
Els projectes singulars que s’han desenvolupat fins ara han estat l’exposició 150 anys de Cultura a Reus; el cicle d’activitats i l’exposició Ressó de Japonisme; la jornada de cultura i recerca local RECERCA’T; el XVI Congrés d’Arxivística de Reus; el II Simposi internacional de focs de la mediterrània; la reforma i ampliació de l’exposició “Ara toca festa”; les jornades sobre literatura digital Ciberliteratura: més enllà dels llibres; el cicle de concerts de l’Orquestra Camerata XXI, el festival Reus Blues & Jazz la programació especial dels teatre Fortuny i Bartrina; el festival Vermusic; el F.A.R, festival de les Arts de Reus i la performance Reus 1937. Mirant el cel foradant la terra.
Primer balanç del F.A.R (Festival de les Arts de Reus)
Del 30 de juny al 9 de juliol el F.A.R va estrenar 8 obres fruit de projectes molt singulars. Amb un cartell de primer ordre a nivell de qualitat dels seus artistes, el festival va tenir lloc en un marc incomparable com és l’Institut Pere Mata. L’Ajuntament el valora com una aposta cultural d’aquest 2017, amb la voluntat de continuïtat el 2018. El FAR compleix d’aquesta manera amb la voluntat històrica de tenir un festival d’estiu a Reus, esdevenint un festival de referència al sud de Catalunya. L’ocupació ha estat del 80% amb una recaptació total propera als 14.000€. El 2018 planteja la continuïtat del projecte amb una aposta renovada per la producció teatral i una mirada especial al món de la dansa contemporània i al món de l’òpera.
El paper de la solidaritat de la Capital
El paper de la cultura com a element de cohesió social i d’integració ha estat una màxima de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. En aquesta línia, hem donat suport especial als projectes que s’han presentat de la ma d’entitats socials del territori com la Fundació Pere Mata, la Fundació Bara o el Taller Ocupacional Baix Camp.
Així mateix, la recaptació solidària establerta pel les actuacions del Vermusic anirà destinada al Club de bàsquet en cadira de rodes de la Costa Daurada. També enguany s’ha fet un treball important per aconseguir una Festa Major més inclusiva. Així mateix, s’ha recolzat de forma especial la celebració del Festival de Música de Santes Creus perquè la seva recaptació és en favor de la Fundació d’Esclerosi Múltiple i en concret una part per l’activitat que desenvolupa el Mas Sabater de Reus.
El pressupost
Els primers mesos de la capitalitat s’han finançat amb uns 400.000 d’un total de 850.000€ pressupostats. D’aquests 850.000€, 230.000€ pertanyen a l’aportació de l’Ajuntament de Reus, 200.000€ a la Diputació de Tarragona i 21.000€ d’aportació directa de la Generalitat de Catalunya que també aporta altres quantitats a projectes concrets. Per la seva banda els mecenes i patrocinadors aporten un total de 436.000€. L’aportació privada global representa el 50% del pressupost de CCC Reus 2017. Les empreses que donen suport a la Capital són L’Obra Social “La Caixa”, Repsol, Port de Tarragona, FCC, Vermuts Miró, BEEP i la Unió Corporació Alimentària, a més de totes les petites empreses que també s’han volgut sumar al suport de la iniciativa.
Dades de l’estudi d’impacte de la Capital
Actualment s’està realitzant un estudi d’impacte de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, analitzant el perfil del públic de les activitats culturals que s’emmarquen en aquest esdeveniment i les seves percepcions i valoracions en relació als esdeveniments en què han participat durant els mesos de maig i juny.
La mostra recull les dades de 851 participants. De cada 10 persones que participen a les activitats culturals la ciutat: 6 són dones i 4 són homes, la mitjana d’edat se situa als 39 anys i el 50% dels enquestats té estudis de nivell superior.
El 77% dels enquestats tenen la seva residència habitual a Reus i el 23% són persones visitants. El 90% són usuaris a diari d’Internet i les xarxes socials. Com a espais culturals més visitats de la ciutat s’esmenta en primer lloc la Prioral, després els museus de Reus, el Gaudí Centre, l’Institut Pere Mata i finalment la Casa Navàs.
Pel que fa al coneixement de la Capital de la Cultura Reus 2017 entre els enquestats, és molt coneguda entre les persones que participen a les activitats culturals de la ciutat doncs més del 80% n’estan al corrent. En més del 50% dels casos, els participants afirmen que han conegut la Capital a través de la premsa i de les xarxes socials, seguit pels impactes de la via publica, Internet i els familiars o amics. Aquestes són només unes primeres estimacions de l’estudi que comptarà amb una valoració més àmplia i detallada el proper mes de setembre i un balanç global a final d’any.
Capital de la Cultura Catalana Reus 2017
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 té com a objectius identificar el talent de la ciutat al que cal donar suport com a planter de les entitats i futurs consumidors de cultura de la ciutat. També donar veu a les entitats i als projectes culturals de la ciutat i, finalment, projectar la ciutat a través de la cultura arreu del territori proper, a Barcelona, a la resta de Catalunya i internacionalment. Amb tot això, la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 entén la cultura com a element singular i d’identitat de ciutat, com a element de projecció i posicionament i com a motor econòmic i generador de riquesa.