Reus commemora el 80è aniversari dels bombardejos de l'aviació feixista sobre la ciutat

Redacció.- ”Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra”, el programa organitzat pel col·lectiu Mandríl·lia per recordar un dels episodis més convulsos que ha viscut la ciutat, els bombardejos de la Guerra Civil, viu aquest cap de setmana alguns dels actes més destacats, entre els quals les dues sessions de l’espectacle central previstes per aquest divendres 14 i dissabte 15 de juliol a les 23:00 h a la plaça del Mercadal. Aquest divendres al matí s’inaugura al vestíbul de l’Ajuntament de Reus l’exposició “Armes i utensilis de guerra”, una col·lecció d’articles originals de la Guerra Civil, que es podrà veure divendres i dissabte de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h.
Amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, i coincidint amb el 80è aniversari dels bombardejos de l’aviació feixista sobre Reus, l’associació cultural Mandríl·lia ha preparat un programa d’activitats que s’allargarà fins al diumenge dia 16 amb exposicions, conferències, visites, recreacions i l’espectacle central d’aquest divendres i dissabte.
El projecte inclou la col·laboració de més d’un centenar de persones i desenes d’entitats, i pretén traslladar l’ambientació dels carrers més cèntrics de la ciutat a 80 anys enrere amb l’objectiu de crear consciència del període viscut, divulgar la història d’aquells fets en l’àmbit local i convidar a la reflexió. També es vol homenatjar de manera conjunta a les víctimes d’aquell temps, a través d’una activitat que vol mostrar la vida quotidiana de les persones i com els van afectar tots els esdeveniments de la Guerra Civil.
Activitats de dimecres a diumenge
La xerrada inaugural s’ha realitzat aquest dimecres 12 de juliol al vespre al jardí de la Casa Rull i hi han participat Ernest Benach, Roger Heredia i Toni Orensanz. La resta de dies i fins diumenge destaquen tres recreacions. Una es farà al Mercadal amb el “Campament de defensa passiva” que simularà la realització de les obres al refugi de la plaça, a partir de divendres i fins diumenge, i l’altra, que es farà el dissabte dia 15, a les 12:00 h del migdia, a la plaça de Prim i que recrearà la “Marxa al front”. D’altra banda, es realitzarà una campanya de “Donació de sang al front”, una campanya real de donació de sang amb el Banc de Sang que es farà divendres dia 14, de 18:00 a 21:00 h a l’antic Hospital de Sant Joan.
A part de les exposicions i les visites dinamitzades que s’han preparat, destaca al programa l’espectacle central en el que teatre, testimonis, llums, projeccions i música en directe s’uniran per fer una performance que relata la dècada més convulsa viscuda a la ciutat de Reus.
Projecte conjunt
Mandríl·lia Associació és una entitat cultural de la ciutat i en aquesta ocasió ha rebut la col·laboració, a part de l’Ajuntament de Reus en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, d’Aeroculb Reus, Bràvium Teatre, Amics del Cavall, Carrutxa, Ans Educació, Còdol Educació, Banc de l’ADN, Banc de sang i teixits, Centre de Lectura i, finalment, Biela Club.
Els actes previstos en els pròxims dies són els següents:
Exposició 80 ANYS ENRERE… L’impacte dels bombardejos en fotografies i documents. De Dc.12 a Dg.16 / Plaça del Prim.
Exposició CARTELLS REPUBLICANS. Cartells de propaganda de guerra i rereguarda. De Dc.12 a Dg.16 / Pl. de Sant Pere.
Exposició REUS SOTA LES BOMBES. Mostra que sintetitza el període de bombardeigs franquistes. De Dc.12 a Ds.15 / Centre de Lectura. 10-14h i de 17-21h. Ds.15 / 11-14h.
Exposició ARMES I UTENSILIS DE GUERRA. Col·lecció d’articles originals de la Guerra Civil. Dv.14 i Ds.15 / Vestíbul Ajuntament. 10 – 14h i de 17 – 21h.
Recreació CAMPAMENT DE DEFENSA PASSIVA. La Junta de Defensa Passiva de Reus ja té els plànols del refugi i comencen les obres! Del Dv.14 al Dg.16 / Pl. del Mercadal.
Recreació DONACIÓ DE SANG AL FRONT. Campanya de Donació de sang amb el Banc de Sang. Vine a donar! Dv.14 / 18 a 21:30h. Vestíbul de l’ antic Hospital St. Joan.
Visita dinamitzada ANEM A ESTUDI. 90 min. L’educació del 1937 de la mà d’Isabel Miró, nenes i nens de l’escola i Còdol Educació. Dv.14 / Sessió única 19h. Escola Prat de la Riba. Gratuït (màx. 40p). Reserva prèvia: 977 32 73 62 o codol.educacio@tinet.cat.
Visita pels establiments històrics BOTIGUES AMB HISTÒRIA. Per conèixer com van sobreviure la Guerra Civil. Visita guiada / 75 min. Dv.14 / Sessió única. / 19h. Taquilla inversa. Reserva prèvia a: 638 027 366 oinfo.latevaruta.com.
Espectacle central: MIRANT EL CEL, FORADANT LA TERRA. 50 min. Teatre, testimonis, llums,
projeccions i música en viu en una performance que relata la dècada més convulsa. Dv.14 i Ds.15 / Pl. del Mercadal
Recreació MARXA AL FRONT. Per aturar el feixisme calen més dones i homes al front. Uneix-te a la Columna! Ds.15 / 12:00h / Pl. Prim.
Xerrada LA REPÚBLICA PEDAGÒGICA. Model educatiu de la 2a República, vincles amb l’Escola Activa dels 60. Ds.15 / 18h / Vestíbul de l’Antic Hospital St. Joan.