La revista musical Enderrock ha fet públic el palmarès dels Premis Enderrock de la Crítica

El 8 de gener del 2020 s'obrirà la primera volta dels Premis Enderrock per votació popular

Redacció.- La revista musical Enderrock ha fet públic el palmarès dels Premis Enderrock de la Crítica i els 75 millors àlbums de la música catalana de 2019, elegits per la redacció de la publicació i una trentena de periodistes d’arreu dels Països Catalans. Per la bona gent (Ceràmiques Guzmàn) de Manel s’ha coronat com el millor disc de l’any.
El quartet barceloní Manel ha triat els colors més moderns i canviants d’allò que podem anomenar pop. Potser cap artista de l’escena catalana no ha fet una evolució tan vertiginosa. El disc Per la bona gent aporta noves troballes com l’ús del sàmpler com a ingredient estructural i les traces de temàtica conceptual al voltant de l’ofici de fer cançons i defensar-les dalt d’un escenari. Per la seva banda, Oques Grasses ha estat considerat el millor artista de l’any pel canvi de paradigma que han generat en la música festiva i el doll d’energia als escenaris generada a través dels hits de seducció massiva de Fans del sol (Halley Records, 2019), un disc que representa la seva capacitat per innovar tant en la producció com en la posada en escena i la imatge audiovisual del projecte.
Un dels reconeixements de la crítica més especials, que per primer cop atorga un premi ex aequo, és el que s’ha atorgat de manera compartida a Ferran Palau i El Petit de Cal Eril pels àlbums Kevin i Energia fosca. Dos artistes que han creat escola i una escena pròpia autodenominada ‘pop metafísic’. D’altra banda, Cançons de fer camí del duet valencià Mireia Vives i Borja Penalba ha estat votat millor disc de cançó d’autor segons la crítica per afrontar amb cura amb un projecte global de música i poesia a partir d’estils com la rumba, el pop, el folk, el compromís social i políic i el cabaret gamberro, un mescla aparentment impossible però en què no perden mai la coherència.
Tarta Relena, amb el debut Ora pro nobis, signa el millor disc de folk de 2019 per un fascinant calaix de sastre dels cants mediterranis a cappella, manipulats i reinventats amb la seva gràcia i frescor, i Salvatge Cor amb el treball Bruixes també s’erigeix com la novetat d’una banda emergent més grata de l’any, combinació de melodies, lletres poètiques i actitud que els ha fet mereixedors del Premi Enderrock de la crítica a millor disc revelació.
El Premi a millor disc en llengua no catalana se l’ha emportat la bandautora vigantana Carla per Kill a Feeling, una de les artistes més personals i intransferibles de l’escena indie-pop musical catalana i, finalment, un darrer i nou reconeixement de la crítica a millor disc de músiques urbanes per a Lildami, per Flors mentre visqui, les cançons del qual han revolucionat l’escena rapera en català.