Revolució artística a Pals

L’Í-TACA presenta en concert a Sanjosex i Xebi SF i omple de música, teatre i pintura el centre històric de Pals. Art a peu de carrer el proper 14 de juny

La jornada de dissabte 14 de juny es presenta intensa pels habitants del preciós poble de Pals i per tots els seguidors del Festival Í-TACA.

El cartell musical d’Í-TACA s’estrena amb concert de Sanjosex que ens presentarà el seu àlbum Festival” i Xebi SF amb el seu curiós àlbum Duermevela, però la jornada té més sorpreses a banda de la música. En col.laboració amb l’Ajuntament de Pals, l’Í-TACA aglutinarà moltes disciplines artístiques en un sol dia.

De bon matí, Ernesto Collado i Bàrbara Van Hoestenberghe, (parella de creatius inclassificables que viuen a l’Empordà) faran un petit tastet del seu espectacle al bell mig dels camps d’arròs. Sumant-se a la fantàstica iniciativa de PLANTA’T A PALS, animaran a tothom a fer uns divertits estiraments i preparació corporal per poder col·laborar amb la plantada de l’arròs organitzada, com cada any, per l’Ajuntament de Pals.

Aquest tastet serà un aperitiu del que continuarà a la tarda:  la Micro caravana de cultura inquieta La Fresca. A partir de les 18 hores, la seva caravana amb tot el seu humor i originalitat, arribarà al centre història de Pals. Com si de l’època dels joglars es tractés, l’actor Ernesto Collado i la cantant i músic, Bàrbara Van Hoestenberghe presentaran el seus espectacles a peu de carrer. Una forma propera d’entendre i practicar la cultura contemporània. El públic podrà gaudir d’espectacles, ballar i consultar llibres sorprenents . Com diu la dita, “mai no s’ajunten si no s’assemblen”. Les inquietuds del Festival Í-TACA i les de l’Ernesto i la Bàrbara coincideixen plenament en un desig: trobar fórmules que mantinguin viva la cultura.

Una cultura propera, engrescadora, participativa i de qualitat alhora que sigui accessible econòmicament. En aquest cas, l’activitat és gratuïta i esperem que el públic s’animi a participar. Tant abans com després de l’espectacle teatral, el públic també podrà gaudir de l’art al carrer que ens proposa el projecte Escapart de Javier Luján, Raquel Morón i Guillermo Basagoiti. Liderat per el pintor argentí Javier Luján, aquest projecte pretén apropar la pintura i l’art plàstic al carrer. Es tracta, en aquest cas, de convertir els carrers de Pals en una galeria d’art, cada racó en una petita mostra que sorprèn al visitant.

L’encarregat de l’obertura del concert a la Plaça del Padró de Pals i ens presentarà el seu primer disc en solitari: Duermevela. Una furgoneta, 4.000 Km, 19 dies i més de 10 trobades amb músics amics han fet falta per realitzar aquest somni. Després de tres discs al capdavant de Savats, Xebi SF s’endinsa en el seu projecte més personal, “Duermevela“. “Duermevela” s’ha enregistrat d’una manera única i molt especial. Gravat en ruta, dins la seva furgoneta i viatjant per tot l’estat en llibertat, com si d’una road movie es tractés. Han estat uns 4.000 Km en 19 dies i més de 10 trobades amb amics com Joan Colomo, Paco Loco, Tom Hagan o Esteban Perles (Bigott), que no han dubtat en col·laborar en aquest projecte únic. Ara, Xebi SF i la seva banda, ens presentaran dissabte el disc en directe, portant les cançons i el mateix concert més enllà, proposant sonoritats i improvisacions a l’escenari, el seu hàbitat natural. Xebi SF es presenta a Í-TACA en format quartet amb: Adrià Bauzó: Baix, saxofon, flauta travessera, Lluís Costa: Guitarra, veus, Quim Sitjes: Bateria i Xebi SF: Veu, guitarra.

L’estrella de la nit serà sens dubte Sanjosex. Quatre anys després de l’aclamat Al marge d’un camí , Sanjosex retorna finalment amb noves cançons. En un marc incomparable, com és la plaça del padró de Pals, nou disc Festival (2014) que, amb producció de Quimi Portet, representa l’esperat retorn d’una de les bandes referencials de l’escena folk-rock catalana. La matèria prima és marca de la casa: històries quotidianes i fresques, introspectives però accessibles, amb denominació d’origen Empordà. La formació actual de Sanjosex la integren Carles Sanjosé (veu i guitarra), Miquel Sospedra (baix), Pep Mula (bateria), Xarim Pomelo (guitarres) i Eduard Font (teclat). Sanjosex ha recolzat en tot moment al Festival Í-TACA pel que fa a la venta de pomes i ous per evitar l’IVA cultural abusiu. “És una manera de reivindicar la injustícia i la mala fe que hi ha en aquesta acció d’apujar l’IVA cultural al 21%”, afirma el cantant. “Trobo que fan molt bé en ser atrevits” afegeix.

Aquest cap de setmana serà una bona mostra del que l’Í-TACA vol ser: una nova forma de gestionar i organitzar un festival, agrupant propostes culturals de qualitat en col.laboració amb altres agents del territori, en aquest cas l’Ajuntament de Pals.