Rodrigo Cuevas, primer artista confirmat a l'(a)phònica

L’artista asturià estrenarà el nou disc i espectacle, el que serà el primer concert de la nova gira

Redacció.- El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, avança una de les grans veus que formaran part del cartell de la dinovena edició, que tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol de 2023 a la capital del Pla de l’Estany. Es tracta de l’artista asturià Rodrigo Cuevas, que estrenarà el nou disc i espectacle a Banyoles, en el que serà el primer concert de la nova gira. Una actuació que tindrà lloc el 30 de juny a les 22 h a l’Estrella Damm Club Natació Banyoles.

Del 30 de juny al 2 de juliol, la ciutat de Banyoles tornarà a esdevenir un gran escenari, amb circuits de concerts, veus característiques, sorpreses musicals al carrer, descobertes artístiques i formacions variades. L’(a)phònica ja prepara un nou festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes tant de la comarca com d’arreu del país, i una programació amb artistes consagrats i altres emergents, per seguir potenciant la vida cultural i musical de la ciutat.

Un dels artistes que ja ha confirmat la seva participació al festival és Rodrigo Cuevas, que ha escollit l’(a)phònica per estrenar el nou disc i espectacle i oferir el primer concert de la nova gira. Després d’un llarg tour amb Trópico de Covadonga, que ha passat per centenars de ciutats tant de l’Estat espanyol com d’altres països (Alemanya, França, Eslovènia, la República Txeca…) i que acabarà el 5 de febrer a París, actualment l’artista està cuinant el que serà el seu tercer àlbum d’estudi, produït per Eduardo Cabra, i gestat a banda i banda de l’Atlàntic. Un disc que vindrà
acompanyat d’un nou espectacle que, a més de nodrir-se de les cançons del nou treball, comptarà amb el relat, l’humor, la crítica, la ironia, la posada en escena, el vestuari i el joc que caracteritzen aquest artista total. Una proposta extravertida, calenta, ballable, ambiciosa, alegre i, possiblement, èpica que estrenarà a l’(a)phònica, on enguany torna (després d’actuar-hi el 2021, amb totes les entrades exhaurides) per oferir el primer concert després de més d’un any sense actuar a l’Estat espanyol (la gira de Trópico de Covadonga a l’Estat va finalitzar el març del 2022 al Teatro Price de Madrid).

Nascut a Oviedo, Astúries, el 1985, Rodrigo Cuevas està considerat com un agitador folklòric, un artista complet que aprofundeix en la música tradicional d’una manera transgressora. La seva trajectòria discogràfica inclou els EPs Yo soy la Maga (2012), Prince of Verdiciu (2016) i Embrujada/Pánico en el Edén (2017), a més de l’aclamat Manual de Cortejo (2019) produït per Refree. Així mateix, ha dut a escenari els espectacles Electrocuplé, El mundo por montera i Trópico de Covadonga. Ha recollit nombrosos premis i reconeixements com el Premio Arcoíris 2022 del Ministerio de Igualdad, Premio Ojo Crítico de RNE de 2021 a las Músicas Modernas, Premio MIN 2020 a l’artista revelació i al millor àlbum de fusió i músiques del món. Durant aquests anys, ha col·laborat amb artistes com Tarta Relena, Rozalén, Zahara, Baiuca i Clara Peya, entre d’altres. I l’any 2021, va fundar l’associació La Benéfica a Piloña (Astúries), amb la intenció de crear un centre d’arts vives per l’expressió artística i cultural, l’acció comunitària i la lluita contra l’abandonament i la despoblació de les zones rurals.

L’actuació de Rodrigo Cuevas serà el divendres 30 de juny a les 22 h a l’Estrella Damm Club Natació Banyoles, un escenari emblemàtic al costat de l’estany, per on han passat artistes tan reconeguts com Manu Chao, Albert Pla, José González, Salvador Sobral, Vinicio Capossela, Raimon, Paco Ibáñez o Mayte Martín, entre d’altres.