Ródtxenko. La construcció del futur

Del 14 d'octubre de 2008 al 5 de gener de 2009

El proper 14 d’octubre s’inaugura l’exposició organitzada per l’Obra Social de Caixa Catalunya: Ródtxenko. La construcció del futur, que es podrà visitar a La Pedrera, del 14 d’ octubre de 2008 al 5 de gener de 2009.
Amb aquesta exposició, l’àrea de cultura de l’Obra Social de Caixa Catalunya dóna continuïtat a la programació d’exposicions que exploren l’obra d’artistes fonamentals de l’avantguarda russa: el 2003 va presentar Kandinsky. La dissolució de la forma, i el 2006 va aprofundir la figura de Malèvitx, ambdues propostes amb una gran afluència de públic. En aquesta ocasió, la mostra ha estat comissariada per Jean-Claude Marcadé i Evgenia Petrova, directora adjunta del Museu Estatal Rus de Sant Petersburg, que ja van ser comissaris de l’exposició Malèvitx, juntament amb Jean-Hubert Martin.
Aleksandr Ródtxenko (Sant Petersburg, 1891 ? Moscou, 1956) és una de les figures cabdals de l’avantguarda russa del segle xx i un dels seus artistes més complexos i polifacètics. Explorador en pintura d’un art sense-objecte, al capdavant del constructivisme a la Rússia postrevolucionària i pioner de la fotografia soviètica, va renunciar aviat a un art «pur» en benefici de la creació d’un llenguatge visual al servei de la societat, i va estendre les fronteres de tots els mitjans amb què va treballar sempre sota el lema «El nostre deure és experimentar».
Amb l’objectiu d’oferir una àmplia panoràmica de la seva trajectòria artística, l’exposició aplega 250 obres, aproximadament, que representen els diferents vessants de la seva investigació plàstica, des de la pintura a la fotografia, passant pel disseny (gràfic, d’interiors, tèxtil, escenografies i vestuari de teatre), el dibuix, el fotomuntatge, el fotocollage o les construccions espacials.

Etiquetes: