Roger Mas obrirà el festival "Ara Poesia"

Roger Mas obre el Festival de Poesia de Girona “Ara Poesia”

El Festival tindrà lloc entre el 2 de febrer i el 2 de març de 2024 a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Redacció.-El XXVIII Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, presenta un programa amb una gran varietat de formats i, aquest any, com a novetat, s’hi sumarà la presentació de l’exposició fotogràfica L’arrel dels sentits, de Jordi Miquel Riera. Alguns dels protagonistes d’aquesta edició seran Roger Mas, Pons Ponç, Mireia Calafell, però també el Rector de Vallfogona, Joan Salvat-Papasseit o Vicent Andrés Estellés.

El Festival tindrà lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona del 2 de febrer al 2 de març i  les activitats són completament gratuïtes per al públic.

El divendres 2 de febrer a les 20.00 h a l’Auditori Josep Viader obrirà el Festival Roger Mas amb un concert dedicat a la poesia. El cantautor de Solsona, una de les figures més reconegudes del nostre país, agermana música i poesia amb un bast repertori de poemes musicats i recitats d’autors que van des de Jacint Verdaguer a Amadeu Vidal i Bonafont, passat per Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Goethe, entre molts altres.

Prèviament, a les 19.30 h es presentarà l’exposició L’arrel dels sentits, de Jordi Miquel Riera. Com a novetat aquest any el Festival s’acompanya d’una exposició on es presentaran una sèrie d’imatges i peces amb una gran diversitat de formats, amb l’objectiu de fomentar l’acostament subjectiu dels espectadors envers les imatges i, en conseqüència, envers qualsevol altra forma de creació artística.

Enguany s’homenatjarà a l’eclesiàstic i poeta Francesc Vicent de Vallfogona, conegut com el Rector de Vallfogona, impulsor de la poesia barroca en llengua catalana i una de les figures clau del patrimoni literari del país. Per aquest motiu, el dimecres 7 de febrer a les 19.00 h, Eduard Carmona, poeta i rapsode, i Guillem Callejón, músic i compositor, presentaran a Girona Els versos del rector un concert gestat per celebrar l’Any Francesc Vicent Garcia, el passat 2023.

A propòsit d’aquest acte, el dijous 15 de febrer a les 19.00 h, es parlarà de la poesia eròtica del Rector i també de la poesia d’aquest mateix gènere de Joan Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés, ambdós poetes formen part de les commemoracions d’aquest 2024. En parlaran els investigadors de la literatura Irene Mira, Anna Perera i Albert Rossich i el poeta i comissari de l’Any del Rector de Vallfogona, Josep Pedrals.

El divendres 9 de febrer, l’escriptor menorquí Ponç Pons, acompanyat de Guiem Soldevila, presenten el recital Nura, nascut d’un llarg i profund poema de Ponç Pons dedicat a l’illa de Menorca. El llibre homònim de Pons, publicat el 2006, va guanyar diversos premis com el Premi Nacional de la Crítica de Poesia i el Premi de la Crítica Serra d’Or, entre altres. El 2011 el compositor Guiem Soldevila va musicar el poema. En aquesta ocasió es demostrarà que el pas del temps no ha malmès una obra que ha esdevingut un referent.

Seguint amb els concerts que tindran lloc els divendres, el 16 de febrer a les 20.00 h, Meritxell Gené presentarà el seu sisè disc No diré res de mi. Els tretze poemes de Gabriel Ferrater, escollits per Gené, volen il·lustrar totes les dimensions de l’autor en el seu conjunt. L’acompanyaran Pau Guillamet “Guillamino”, a l’electrònica, i Santi Careta, a les guitarres.

El dijous 22 de febrer, a les 19.00 h, es presentarà un recital a dues veus amb Mireia Calafell i Glòria Coll Domingo. Mireia Calafell té quatre reculls de poesia publicats Poètiques del cos, Costures, Tantes mudes i Nosaltres, qui. Sobre el recull Si una emergència, amb el qual ha rebut el 65é Premi Carles Riba, Calafell diu que neix de la «insistència d’un relat únic i unívoc que condueix a la fi del món», amb circumstàncies com «el canvi climàtic, la violència masclista, etc.», i «davant de tot això tenim el deure col·lectiu de col·locar l’emergència en un altre sentit i fer present el futur en clau de possibilitat».

Glòria Col Domingo, amb tres publicacions al darrera Oda als objectes, Territori inhabitable i Retorn, és també una poeta guardonada darrerament. El 2022 guanya el Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona amb A través, un llibre que es presenta en forma de tríptic i reflexiona sobre la memòria, l’erotisme i el món oníric.

El divendres 23 de febrer, a les 20.00 h, es presenta el projecte escènic Preludi a la lentitud del duet valencià Versonautas format per Roqui Albero i Ana Sanahuja. Als límits de les disciplines artístiques (poesia, música, performance, etc), la companyia Verosnautas ha porta el seu llenguatge per diferents espais arreu del país i del món. Preludi a la lentitud es defineix com un poema sonor, una meditació col·lectiva, un anhel de detenir-se, un manifest.

El concert de tancament del Festival és alhora l’estrena del primer disc de llarga durada de Mar Pujol, Cançons de rebost. Aquest nou projecte es presenta en format de trio amb Bruna Gonzalez, al violoncel, i Cels Burgès, a la guitarra. Mar Pujol durant els darrers anys ha publicat diferents treballs com Trepa o Espurnes i coralls, que inclou la musicació del poema Flor de nit de Joan Josep Camacho Grau, i ha passat per diferents escenaris com l’Aphònica de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa o les sales Apolo, Clap o Stroika.

 

Activitats per a famílies i docents  

A més a més, el dimecres 14 de febrer a les 17.30 h, s’oferirà una proposta pels més menuts. Núria Clemares ens aproparà a l’obra de Salvador Espriu a través del la diversió i el joc amb l’espectacle familiar La Tereseta juga a Sinera. L’activitat està recomanada a infants de 5 a 12 anys, no obstant els més petits també la gaudiran.

Aquest any també s’oferirà un taller dirigit a professors d’educació infantil i primària de la mà de Mariona Masgrau, professora de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona en l’especialitat de didàctica de la llengua i la literatura. En aquest taller es proposaran diferents activitats per portar la poesia a les aules, es centrarà en la poesia visual i l’obra de Joan Salvat-Papasseit, per recordar el centenari de la seva mort.

Totes les activitats tindran lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i són gratuïtes amb reserva prèvia obligatòria, que es pot fer en línia, a la pàgina web de la Casa de Cultura o bé presencialment a la secretaria, de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.