"Ròmul, el Gran" d'Els McGregor Teatre del 6 al 17 de gener al Teatre Tantarantana

Aquest dijous 7 de gener el Teatre Tantarantana estrena la seva primera obra del 2016: “Ròmul, el Gran” de F. Dürrenmatt. Durant la roda de premsa es va comptar amb la presència de Julio Álvarez, programador i director de la sala, Marta Domingo, directora de l’espectacle, Oriol Guinart, que encarna a Ròmul i Lara Correa i Xavier Alomà, actors i membres de la companyia Els McGregor teatre, responsable del projecte.

L’equip creatiu ha destacat la riquesa del text, escrit al 1949, i les sorprenents ressonàncies d’actualitat que s’hi troben en la nostra política nacional i internacional. També s’han destacat particularitats del muntatge, com el fet que alterni moments de comèdia gairebé vodevilesca amb escenes íntimes de gran intensitat dramàtica, i el luxe poc comú al teatre de petit format de veure deu actors damunt de l’escenari.

Ròmul, el Gran s’estrena aquest dijous 7 de gener amb funció prèvia el dimecres 6 de gener, i es podrà veure al Teatre Tantarantana fins el 17 de gener.

 

“Cal tenir ous per fer caure l’imperi Romà”

Si fos a les vostres mans canviar el decurs d’un estat sanguinari i destructiu, que posa els interessos polítics i geoestratègics per davant de les necessitats de les persones, com actuaríeu? L’emperador Ròmul governa Roma des de fa vint anys, però d’una manera insòlita. Ell aposta per la pau, i no mourà ni un dit per salvar un imperi que s’enfonsa davant l’arribada dels germànics. Parlem de la fi d’un món tal i com se’l coneixia, i no s’allunya gaire del nostre. Potser cal deixar que caigui tot per canviar, per començar de nou. Per ser millors.

Aliats amb l’actriu Marta Domingo, que amb “Ròmul, el Gran” debuta professionalment com a directora escènica, Els McGregor Teatre s’apropien d’aquest text del suís Friedrich Dürrenmatt per parlar de la fi d’un món ja inert per l’home i la necessitat de generar noves vies de construcció social, política i econòmica des d’una honestedat regeneradora. Potser cal deixar que caigui tot i així podrem canviar, començar de nou. Avui dia el missatge antibel·licista de l’obra és més vigent que mai, davant una agitació política i social que només necessita una petita espurna per començar una escalada de violència a nivell internacional.

“Ròmul, el Gran” és el segon muntatge d’Els McGregor Teatre, una companyia formada per actors i actrius sortits de les darreres remeses de l’Institut del Teatre de Barcelona, i que l’any 2014 debuten amb “Up All Night”, una proposta a l’aire lliure basada en “El Somni d’una Nit d’Estiu”, de William Shakespeare. L’exploració de la comicitat i la percepció del teatre com un fet col·lectiu, que també ha d’integrar l’espectador, són a la base del treball d’aquesta companyia jove.

“Ròmul, el Gran” es podrá veure a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana del 6 al 17 de gener (estrena el 7 de gener)