Rosa Regàs, Pau Riba, Joaquim Carbó i Josep M. Benet i Jornet conversen sobre els seus orígens al MVR

Taula rodona al voltant de la infantesa amb motiu de la presentació de la col·lecció d’Ara Llibres D’on vinc

Aquest divendres 28 de novembre a les set de la tarda tindrà lloc al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí una taula rodona al voltant de la infantesa amb motiu de la presentació de la col·lecció d’Ara Llibres D’on vinc, que aplega els records de diferents personalitats del país. Seran presents en la tertúlia, per parlar de les seves obres i de la infantesa en general, Rosa Regàs, Joaquim Carbó, Josep Maria Benet i Jornet i Pau Riba. S’encarregarà de conduir la conversa l’escriptor Jordi Llavina.

D’on vinc constitueix individualment, per a cada autor, una immersió en els seus records i els seus paisatges infantils, un retorn als orígens. Llegida en clau global, en canvi, la col·lecció esdevé un mosaic magnífic del país i els seus costums. Un perfecte testimoni del segle XX, des dels anys trenta a dia d’avui, de la seva diversitat social, de la seva diversitat geogràfica i dels canvis que hi han succeït.

Durant la xerrada els autors convidats parlaran de les obres que han escrit per a la col·lecció. Per l’època del seu naixement, principis dels 30, són atípiques les infanteses de Joaquim Carbó i Rosa Regàs, marcades per la República i, sobretot, la Guerra Civil. Especialment moguda és la de Rosa Regàs que passa la guerra a França i torna d’aquesta, amb sis o set anys, per raure sota la tutela d’un avi estricte i religiós, afí inicialment al nou règim establert. El dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, per la seva banda, va fer els seus primers passos també a Barcelona, al barri de Sant Antoni, ja en plena postguerra.

Capítol a banda mereix el relat de Pau Riba, que s’acosta d’una manera molt particular als seus orígens. El cantant fa un retrat de la seva mare, especialment dels seus darrers anys i de la relació que hi va poder establir arrel dels impediments propis que la vellesa li van causar.

A banda d’aquests quatre títols, la col·lecció es completa, de moment, amb la narració de Joaquim Nadal Fent tentines per la vida i la d’Albert Manent Sota els estels de ca l’herbolari. A banda, en previsió, Ara Llibres traurà durant l’any vinent dos nous títols de la col·lecció, la continuació d’Entre el seny i la rauxa de Rosa Regàs, que explicarà la seva adolescència; i els records d’infantesa de Jorge Wagensberg.