Rosas i Ictus presenten Drumming Live

L'obra es podrà veure del 27 al 30 de març el Mercat de les Flors

La companyia de dansa ROSAS, dirigida per la coreògrafa Anne Teresa De Keermaeker presenta la coreografia Drumming Live, una de les més fascinants de la companyia i que va ser creada l’any 1998. Compta amb la música en directe del compositor Steve Reich que serà interpretada pel grup Ictus Ensemble i per músics de l’Escola Superior de Música de Catalunya ESMUC. Per primera vegada la companyia incorpora músics de la ciutat on actua per interpretar aquesta partitura, creada només per a percussions.

La música de Reich ha estat un dels fils conductors de l’obra de De Keersmaeker des de Fase (1982), peça amb la qual va debutar com a coreògrafa. Reich va escriure Drumming el 1970-1971, poc després d’un viatge d’estudis a l’Àfrica. La partitura es basa en un motiu rítmic repetit de manera obsessiva que es multiplica i va evolucionant per assolir una rica varietat de textures. Una composició on, a més dels tambors, la fusta i el metall, es pot sentir la subtil presència de les veus. En aquesta obra, Reich porta al límit les tècniques que ja havia aplicat a Piano Phase (una part de Fase): per mitjà de l’acceleració, els músics «desestabilitzen» de manera gairebé imperceptible la interpretació conjunta, la qual cosa dóna peu a una sèrie interminable de cànons que es van succeint entre si.

L’Ictus Ensemble interpreta aquesta extraordinària composició amb una precisió sorprenent. En la seva coreografia, Anne Teresa De Keersmaeker preserva i alhora enriqueix l’esperit de la partitura: tal com passa amb la música, la complexitat de la coreografia sorgeix d’un únic segment de moviment al qual s’apliquen interminables variacions en el temps i l’espai. Només quan els tambors es queden en silenci i els cossos deixen de moure’s l’espectador és conscient del que ha vist: un viatge increïble, una onada de dansa i so en estat pur, un cicló d’energia vital.